Египат изложио предмете из Тутанкамонове гробнице које јавност досад није видела

Egipat izložio predmete iz Tutankamonove grobnice koje javnost dosad nije videla

18 novembra 2017

U EGIPTU je otvorena izložba na kojoj su prikazani do sada neviđeni predmeti iz čuvenog groba faraona Tutankamona.

Najmanje 55 komada tekstila ukrašenih zlatom nađenih u grobu faraona, poznatog kao Kralj Tut, biće prikazani javnosti prvi put od kad su otkriveni 1922. godine, rekao je nemački konzervator Kristijan Ekman.

On je rekao da su komadi čuvani u skladištu u Egipatskom muzeju u Kairu oko 95 godina, a da nisu restaurirani ili naučno ispitani.

Rekao je da ti predmeti ukazuju na mrežu društvenih i kulturnih veza koje su karakteristične za istočno Sredozemlje sve do antičkog doba.

„Ti komadi su povezani sa kočijama Tutankamona. Nažalost, bili su u vrlo lošem stanju“, rekao je on.

Neki prikazuju tradicionalne egipatske motive dok su na drugima šare koje su bile rasprostranjene na istočnom Mediteranu u drugom milenijumu pre nove ere, rekao je on.

Ministar za antikvitete Kaled el Anani otvorio je izložbu pod nazivom „Neviđeno blago Tutankamona“, povodom 115. godišnjice Egipatskog muzeja u Kairu.

Hauard Karter otkrio je skoro netaknut grob Tutankamona u Dolini kraljeva. Kraljevo mumificirano telo bilo je u zlatnom sarkofagu okruženo dragocenim predmetima.

Tutankamon je vladao Egiptom pre više od 3.000 godina. Otrkiće njegovog groba ga je učinilo najčuvenijim egipatskim faraonom i inspirisalo talas interesovanja za drevnu civilizaciju zemlje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *