Egipat je daleko od demokratije

Egipat je daleko od demokratije

4 jula 2013

egypt-riots-460_1814042c-1565202500Dobro je da više nije na vlasti. Ali način na koji je Mursi svrgnut ilustruje svu opasnost situacije u kojoj se trenutno Egipat nalazi, piše u svom komentaru Rajner Zolih, urednik arapskog programa DW.

Prvo Hosni Mubarak, a sada Mohamed Mursi: Još jednom je egipatska vojska u poslednjem trenutku stala uz demonstrante sa kairskog Trga Tahrir i svrgnula još jednog sve nepopularnijeg predsednika. Ovog puta to je bio demokratski izabrani predsednik koji je nakon izbora opasno polarizovao zemlju i narod.

Rezultat je jasan, ali nije umirujući: Vojska je bila i ostala odlučujući faktor moći u Egiptu. Ona, u najgorem slučaju, može sprečiti kolaps države. Istovremeno, armija nikome ne otkriva karte. Spretno se postavlja, pojavljuje se kao konjica u teškim državnim krizama i tako osigurava političku dominaciju, kao i svoje glomazne ekonomske interese.

Hrabri građani

Nema ovde ni govora o demokratiji, ali kakvu vrednost demokratska kultura uopšte ima u Egiptu poslednjih godina? Poštovanje je zaslužio veliki broj ljudi koji su prethodnih dana na mirnim demonstracijama tražili odlazak Mursija. Niko ko veruje u demokratiju i pluralizam ne može poželeti da predsednik najmnogoljudnije arapske zemlje bude neko poput Mursija. Uprkos njegovom „pragmatičnom“ nastupu, opravdano je bilo pretpostaviti da će predsednik korak po korak rušiti demokratske vrednosti i potčiniti državne institucije sebi i svojoj Muslimanskoj braći.

Islam je kompatibilan sa demokratijom baš kao i hrišćanstvo – u to su verovali mnogi demonstranti koji su svojim pukim prisustvom naterali vojsku da sruši režim. Zavladala je sumnja u namere Muslimanske braće da poštuju demokratiju – među njima postoji zabrinjavajuća spremnost na nasilje. Ali ne samo među njima. Zastrašujućih provala mržnje i nasilja ima i na strani Mursijevih protivnika na ulicama, među liberalima i „revolucionarima“, frustriranom omladinom i pristalicama bivšeg režima Hosnija Mubaraka. Na svim stranama je tragično malo demokratske kulture. I prve nasilne mere protiv muslimanske braće i zahtev da se povuku iz politike ilustruju taj deficit demokratije.

Opasne podele

Dobro je za Egipat da Mursi više nije na vlasti. Dugoročno to čak može biti znak ohrabrenja za ceo region jer je u strateški najvažnijoj zemlji arapskog sveta većina stanovništva ustala protiv dominacije islamista. Ali ništa još nije sigurno. Egipatsko društvo je opasno polarizovano, a dramatično stanje privrede moglo bi i nadalje da podgreva agresivno raspoloženje u zemlji.

Ostaje duboki osećaj podeljenosti – potez vojske bio je u ovoj situaciji neophodan, ali istovremeno predstavlja korak nazad za demokratsku tranziciju. Egipatska revolucija je možda tek počela. Potencijala za novo nasilje ne manjka.

(Doječe Vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *