Egipat: Morsi svrgnut, najmanje deset poginulih u sukobima

Egipat: Morsi svrgnut, najmanje deset poginulih u sukobima

4 jula 2013

suez-1993456243Egipatska vojska obavestila Muhameda Morsija da više nije predsednik Egipta. Morsi Egipćanima: Mirno se oduprite. U sukobima stradalo najmanje deset ljudi. Vojska Egipta suspendovala je ustav i sazvala prevremene izbore.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Abdel Fatah al-Sisi saopštio je u obraćanju naciji da je Morsiju oduzeta vlasti i da će ga privremeno na mestu šefa države zameniti predsednik Ustavnog suda, javio je AP.

Predsednik tog suda Adli Mansur, položiće sutra zakletvu kao privremeni šef države, nakon što su oružane snage zbacile Morsija. „Ne jednom smo pozivali na nacionalni dijalog, ali ga je rukovodstvo zemlje odbacilo u poslednjem minutu“, rekao je on, dodajući da je Morsiju predlagano da dobrovoljno podnese ostavku „ali je on to odbio“, preneo je Itar-Tass.

On je najavio da će biti formirana tehnokratska vlada. Obraćanju načelnika generalštaba su prisustvovali imam najvećeg islamskog univerziteta u svetu „Al-Ažar“ šeik Ahmed al-Tejib, patrijarh koptske pravoslavne crkve Tavadros Drugi i jedan od lidera opozicinog Fronta za nacionalni spas Muhamed el-Baradej.

Agencije navode da je obraćanje izazvalo povike oduševljenja i vatromet na ulicama Kaira. Agencija Rojters javlja da su Morsijeve islamističke pristalice u predgrađu Kaira reagovale besno na proglas armije kojim je privremeno suspendovan ustav i postavljen novi predsednik. Neki su čupali kamenje sa pločnika i formirale gomile kamenja, javlja agencija, dodajući da su pripadnici garde Muslimanske braće sa šlemovima i palicama u rukama formirali kordon blizu jedne džamije.

Muškarci i žene plaču i uzvikuju, osuđujući načelnika Generalštaba Abdela Fataha al-Sisija, koji je saopštio „mapu puta“ za rešavanje krize – „Al-Sisi je nevažeći! Islam dolazi! Nećemo otići!“.

Najmanje deset ljudi je poginulo u sukobima između pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija sa policijom i Morsijevim protivnicima. 

Prema preliminarnim izveštajima, sukobi su izbili kada su islamisti pokušali da napadnu vojnike, a oni su otvorili vatru. Ruska državna agencija prenosi i vesti o sukobima u Kairu i Aleksandriji, a da se kod kairske džamije Rabija al-Adavija čuju pucnji. U Asuanu na jugu zemlje razjarene pristalice Muslimanske braće demoliraju automobile, navodi agencija, dodajući da pristalice i protivnici Morsija razmenjuju vatru u gradu El Fajum.

Desetine hiljada pristalica svrgnutog Morsija uzvikuju „Dole vojni režim!“, na trgu Rabija al-Adavija, navodi RIA Novosti. Egipatski narod ostaće na trgovima dok ne budu realizovani svi ciljevi revolucije“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Obraćanju načelnika generalštaba su prisustvovali imam najvećeg islamskog univerziteta u svetu „Al-Azhar“ šeik Ahmed al-Tejib, patrijarh koptske pravoslavne crkve Tavadros Drugi i jedan od lidera opozicinog Fronta za nacionalni spas Muhamed el-Baradej. Morsijev savetnik je u međuvremenu izjavio da je predsednik prebačen na za sada nepoznatu lokaciju, preneo je AP.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *