EGIPAT: Novi bilans poginulih – 278

EGIPAT: Novi bilans poginulih – 278

15 avgusta 2013

egypt2601aU sukobima snaga bezbednosti i pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija u sredu je u Kairu poginulo 278 ljudi, novi su zvanični podaci koji su objavljeni danas.

Egipatske vlasti su saopštile da je poginulo 235 civila i 43 policajca, dok Muslimansko bratstvo navodi podatak od 2.200 žrtava i više od 10.000 povređenih.

U Egiptu je od sinoć mirno, od kada je u više oblasti uveden policijski čas.
Pitanje je, međutim, koliko će to trajati, pošto su Morsijeve pristalice najavile nove proteste, uprkos upozorenju snaga bezbednosti da to neće tolerisati.

Član privremene egipatske vlade Mohamed el Baradej juče je podneo ostavku i u pismu upućenom predsedniku Adli Mansuru naveo da mu je teško da preuzima odgovornost za odluke “sa kojima se ne slaže”.

Vlasti Egipta uvele su juče vanredno stanje koje će trajati najmanje mesec dana, a od sinoć je na snazi i policijski čas u 13 oblasti.

Policijski čas, od 19 uveče do šest sati ujutro, biće na snazi mesec dana. Najpre je proglašen u Kairu i 11 oblasti zemlje, a zatim proširen i na pokrajinu Kvena, na istoku.

Proglašavajući vanredno stanje, vršilac dužnosti predsednika Egipta Adli Mansur naredio je Vojsci da pomogne policiji u uspostavljanju reda.

Vanredno stanje i policijski čas su uvedeni posle žestoke intervencije policije protiv demonstranata – pristalica Mohameda Morsija. Međunarodna zajednica oštro je osudila nasilje nad demonstrantima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *