Egipat: Preko 100 mrtvih u jednom danu, građanski rat blizu

Egipat: Preko 100 mrtvih u jednom danu, građanski rat blizu

17 avgusta 2013

egyptNajmanje 100 ljudi poginulo je u „Danu gneva“ tokom sukoba egipatskih bezbednosnih snaga i Morsijevih pristalica, a 821 osoba je uhapšena. Prema navodima agencije Rojters, samo u Kairu je poginulo oko 50 ljudi.

Bezbednosni zvaničnici su naveli da su poginula 24 policajca i da je od četvrtka napadnuto 15 policijskih stanica. U Kairu su uhapšena 263 demonstranta kod kojih su pronađene granate ili vatreno oružje, saopštili su bezbednosni izvori.

Pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore, egipatska agencija MENA je javila da među uhapšenima ima i Pakistanaca.

Policija je privela i jednog čoveka koji je iz kola u pokretu otvorio vatru na ljude okupljene kod Trga Ramzes, a u tom napadu je ubijena najmanje jedna osoba, dok su tri ranjene. Egipatski državni mediji su zaoštrili retoriku protiv Muslimanske braće, a kao logo na državnoj televiziji stoji „Egipat se bori protiv terorizma“.

Pristalice Morsija obećale su da će svakodnevno na ulicama održavati demonstracije. Poziv da se okončaju demonstracije upućen je neposredno pošto je na snagu stupio policijski čas.

Egipatska vlada je optužila Muslimansku braću za „terorističku zaveru“.

„Vlada, oružane snage, policija i narod Egipta su ujedinjeni u suočavanju sa malicioznom terorističkom zaverom Muslimanske braće“, navodi se u saopštenju vlade.

Egipatska vojska i policija upozorile su da će se odlučno obračunati sa svakim kršenjem zakona, a policiji je još juče naloženo da u odbrani snaga bezbednosti i zgrada vlade koristi bojevu municiju.

EU je saopštila da će se vodeći zvaničnici 28 zemalja članica sastati u ponedeljak kako bi razmotrili krizu u Egiptu, u kojoj je u protekla tri dana život izgubilo oko 650 ljudi.

Francuska i Britanija pozvale su Evropu da uputi snažnu poruku povodom eskalacije krize u Egiptu i zatražile od Evropske unije da preispita svoje odnose sa Kairom.

Oko 200 turista iz Srbije koji su prethodnih dana letovali u Egiptu, gde traju sukobi demonstranata i policije, doputovalo je u petak uveče u Beograd. Kažu da su zadovoljni i da uopšte nisu osetili da se tamo vode borbe.
Vojska ušla u džamiju

Vojska Egipta ušla je jutros u džamiju u kojoj su celu noć ostali islamistički demonstranti.

Privatna egipatska televizija ONTV prikazala je uživo ulazak vojnika, dok je egipatski kanal mreže Al Džazira pustio na svom veb sajtu snimak vojnika u džamiji, javila je agencija AFP, dodavši da izgleda da vojska pregovara sa demonstrantima da izađu iz džamije.

Demonstrant u džamiji rekao je putem telefona agenciji AFP da traže da ne budu uhapšeni ili da ih napadnu neprijateljski raspoloženi građani koji se okupljaju, takođe, oko džamije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *