ЕГИПАТСКА ВОЈСКА ИМА ДВА ИЗБОРА: Може да буде амерички вазал, а ево шта им Русија нуди

EGIPATSKA VOJSKA IMA DVA IZBORA: Može da bude američki vazal, a evo šta im Rusija nudi

10 marta 2021

Pre otprilike tri godine Rusija i Egipat potpisali su sporazum o isporuci ruskih Su-35 u Kairo. Ruska strana mora da preda 24 lovca i sve bi bilo u redu, ali postoji samo jedno „ali“, koje se zove Sjedinjene Američke Države.

Amerikanci su odbili su da isporuče F-35 Egipćanima kako bi održali ravnotežu snaga u regionu i ojačali poziciju Izraela. Ali kada je Egipat kupio ruske avione, Bela kuća je odmah na to bila ogorčena.Nedavno je administracija Bajdena ponovo signalizirala predsedniku Abdel Fatahu al-Sisiju da SAD ne odobravaju dogovor sa Rusijom. To je rečeno u obliku upozorenja. Bajden očigledno manje podržava egipatske vlasti od svog prethodnika.

Stručnjaci aktivno razgovaraju o tome kako će egipatske vlasti postupiti. S jedne strane, oružje je nacionalna bezbednost zemlje. Američki političari povremeno svoje postupke pokrivaju pitanjima nacionalne bezbednosti, čak iako o tome zapravo nema govora. Kada je reč o bezbednosti druge države, SAD odjednom nimalo briga.

Vazdušni saobraćaj između Egipta i Rusije još uvek nije nastavljen, a ovo je ogroman gubitak za bliskoistočnu zemlju. Turizam iz Ruske Federacije doneo je mnogo egipatskom budžetu.

S druge strane, Egipat prima 1,3 milijarde američke vojne pomoći godišnje i američki je saveznik. Sve ovo država može izgubiti zbog dogovora sa Ruskom Federacijom.

„Pritisak Vašingtona protivi se diplomatskim standardima. Egipat ne namerava da odbije predloge usmerene na razvoj saradnje sa Rusijom u svim oblastima, uključujući i vojsku“, rekao je Jahija al-Kidvani, član parlamentarnog odbora za odbranu i nacionalnu bezbednost.

„Egiptu je potreban američki pritisak na Etiopiju za izgradnju renesansne brane, kao i nedostatak kritike u vezi sa ljudskim pravima i pitanjima kontrole“, rekao je Mohamad Hamid, direktor Istočnog mediteranskog foruma za političke i strateške studije.

Mnogo godina Sjedinjene Države pokušavaju da zadrže uticaj na Bliskom Istoku, ali svake godine Amerikanci gube. Bliskoistočne države sve manje vole američku taktiku. Ne žele da budu američki vazali.

Šta god egipatske vlasti odlučile, jedno je sigurno – vreme je da se Vašington pomiri sa porazom na Bliskom istoku.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Čist je ko Suza says:

    Egipat ne želi da služi americi jer ona služi smrtnom neprijatelju Izraelu. Egipat može da izvlači ponešto od Rusije samo koliko to može da bude u egipatskom interesu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *