ЕГИПАТСКА ВОЈСКА ИМА ДВА ИЗБОРА: Може да буде амерички вазал, а ево шта им Русија нуди

ЕГИПАТСКА ВОЈСКА ИМА ДВА ИЗБОРА: Може да буде амерички вазал, а ево шта им Русија нуди

10 марта 2021

Пре отприлике три године Русија и Египат потписали су споразум о испоруци руских Су-35 у Каиро. Руска страна мора да преда 24 ловца и све би било у реду, али постоји само једно „али“, које се зове Сједињене Америчке Државе.

Американци су одбили су да испоруче Ф-35 Египћанима како би одржали равнотежу снага у региону и ојачали позицију Израела. Али када је Египат купио руске авионе, Бела кућа је одмах на то била огорчена.Недавно је администрација Бајдена поново сигнализирала председнику Абдел Фатаху ал-Сисију да САД не одобравају договор са Русијом. То је речено у облику упозорења. Бајден очигледно мање подржава египатске власти од свог претходника.

Стручњаци активно разговарају о томе како ће египатске власти поступити. С једне стране, оружје је национална безбедност земље. Амерички политичари повремено своје поступке покривају питањима националне безбедности, чак иако о томе заправо нема говора. Када је реч о безбедности друге државе, САД одједном нимало брига.

Ваздушни саобраћај између Египта и Русије још увек није настављен, а ово је огроман губитак за блискоисточну земљу. Туризам из Руске Федерације донео је много египатском буџету.

С друге стране, Египат прима 1,3 милијарде америчке војне помоћи годишње и амерички је савезник. Све ово држава може изгубити због договора са Руском Федерацијом.

„Притисак Вашингтона противи се дипломатским стандардима. Египат не намерава да одбије предлоге усмерене на развој сарадње са Русијом у свим областима, укључујући и војску“, рекао је Јахија ал-Кидвани, члан парламентарног одбора за одбрану и националну безбедност.

„Египту је потребан амерички притисак на Етиопију за изградњу ренесансне бране, као и недостатак критике у вези са људским правима и питањима контроле“, рекао је Мохамад Хамид, директор Источног медитеранског форума за политичке и стратешке студије.

Много година Сједињене Државе покушавају да задрже утицај на Блиском Истоку, али сваке године Американци губе. Блискоисточне државе све мање воле америчку тактику. Не желе да буду амерички вазали.

Шта год египатске власти одлучиле, једно је сигурно – време је да се Вашингтон помири са поразом на Блиском истоку.

(Правда)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Čist je ko Suza says:

    Egipat ne želi da služi americi jer ona služi smrtnom neprijatelju Izraelu. Egipat može da izvlači ponešto od Rusije samo koliko to može da bude u egipatskom interesu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u