EGIPATSKI ŠEF BEZBEDNOSTI: Amerika je bila upozorena na 11. septembar

EGIPATSKI ŠEF BEZBEDNOSTI: Amerika je bila upozorena na 11. septembar

18 avgusta 2014

WORLD TRADE CENTER BURNS AFTER BEING HIT BY PLANEPreko vikenda, bivši egipatski ministar unutrašnjih poslova u vladi Hosnija Mubaraka, Habib El-Adli, održao je govor na njegovom ponovnom suđenju u Kairu, Egipat. Među brojnim opštim izjavama, El-Adli je imao bar dve žestoke tvrdnje tokom svog svedočenja koje skoro da nisu uopšte prenete od strane zapadnih medija.

Jedna od ovih tvrdnji je upravo ta da SAD stoji iza egipatske revolucije 2011. godine koja je zbacila Hosnija Mubaraka sa vlasti. Druga tvrdnja je da su egipatske obaveštajne službe, saznavši informaciju o mogućoj terorističkoj operaciji protiv SAD u septembru 2001., upozorile SAD dva puta i oba puta bile potpuno ignorisane.

El-Adli je zatim nastavio diskusiju o tome kako je predsednik Mubarak 2002. godine razgovarao sa predsednikom Bušem o činjenici da im je dojavljeno o mogućem napadu, te da su ga oni ignorisali.

Predsednik Buš je bio potpuno iznenađen i rekao je kako nema pojma o čemu je reč. Obaveštajna služba CIA bila je prva koja je obaveštena, ali ipak ni reč nisu preneli predsedniku.

Nevezano za to, El-Adlijeve izjave potvrđuju ono što se davno znalo u Egiptu po pitanju terorističkog napada na SAD, kao i činjenicu da je ta informacija preneta američkim obaveštajnim službama.

U izveštaju AP 7. decembra 2001. godine stoji da je Mubarak tvrdio da je bio svestan o mogućem terorističkom napadu na SAD pre nego što se dogodio. Tamo piše da je egipatski predsednik upozorio SAD 12 dana pre napada da se sprema teroristički napad na Njujork i Vašington, iako nisu tačno znali da će meta biti kule bliznakinje.

Takođe tokom svedočenja, El-Adli je izjavio da su SAD odgovorne za ustanak 2011. godine u Egiptu kojim je svrgnut Hosni Mubarak. On tvrdi da su amerikanci imali dvostruki plan.

Prvi deo plana je bila ponuda finansijskog podsticaja za usvajanje modela vlasti ponuđenog od strane SAD, a ako bi vođe odbile, optužili bi ih da su diktatori. Drugi deo plana je bio da se mobilizuje „zlatna mladost“ ove države kako bi se destabilizovala i svrgnula postojeća vlast.

U suštini, El-Adli je otkrio da su SAD planirale i izvele Obojenu revoluciju u Egiptu 2011. godine. On tvrdi da se snage bezbednosti nisu puno borile protiv protestanata tokom ovog prevrata.

El-Adli je takođe izjavio da su postojale „krtice“ u egipatskoj policiji koje su davale oružje „Palestinskoj policiji“ koja je pucala na egipatske aktiviste ne bi li namestila egipatskoj policiji.

On je opisao sebe, kao i ostale kojima se sudi pored njega, kao „nacionalne figure koje su do kraja istrajale u svojoj dužnosti“.

Ipak, ako su El-Adlijeve izjave o predznanju vezanom za napad 9. septembra tačne i stvarno ignorisane od strane američkih obaveštajnih službi, pojavljivanje takve informacije manje od mesec dana pred godišnjicu napada bi moglo da posluži kao podsticaj da se pokrene prava istraga o napadu.

Isto tako, izjava vezana za revoluciju 2011. godine bi trebalo da posluži kao dokaz da je takozvana „demokratija“ koja se trenutno odvija na Bliskom istoku ništa više do metoda zapadnjačke destabilizacije.

(Web-tribune.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *