Егон Савин: Дугалић – тужна опомена

Egon Savin: Dugalić – tužna opomena

24 marta 2015

polemike-savin_620x0 5452Odluka Nebojše Dugalića da sa svojom porodicom napusti Srbiju, beskrajno je tužna vest. Rešio je da, naprosto, ode odavde zbog elementarne zebnje za egzistenciju svoje petoro dece.

To je još jedan opipljiv znak da su svi naši napori koje činimo u pozorištu potpuno apsurdni i besmisleni i da se kod nas kultura nalazi na krajnjem društvenom začelju. Njegova odluka svojevrsna je paradigma stanja u celokupnom društvu.

Odavno se postavlja pitanje da li Srbija uopšte želi da ima kulturu i hoće li je uopšte uskoro i biti, ako nastavimo putem kojim smo krenuli. Ovakvi tužni primeri daju odgovor i na ta pitanja.

Dugalić je jedan od naših najvrednijih umetnika, koji po ceo dan radi na fakultetu, u pozorištu, na televiziji, na filmu. Zaista, šta bi trebalo još da čini, osim što celog sebe, profesionalno, pasionirano i predano, daje za svoj posao. Šta bi još trebalo da uradi da bi uspeo samo normalno da živi u ovoj zemlji? Na ta pitanja, odgovori ne postoje.

Godinama upozorovamo na stanje u kulturu i u pozorištu i na sav glas zovemo upomoć. Ne vredi. Dotakli smo jedan sraman nivo.

Trojici poslednjih ministara kulture, računajući i aktuelnog, tražili smo da se formira radna grupa za izmenu Zakona o pozorištu, kako bismo regulisali bar osnovna prava umetnika u odnosu na osnivače pozorišta. Ali, još pomaka nema.

Nastavićemo da se borimo jer šta nam drugo preostaje.

Nažalost, Nebojša Dugalić će, ako je to definitivno odlučio, za to vreme biti u Kanadi. To je još jedna strašna opomena.

Egon Savin, reditelj

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *