Егзодус Хрвата ка Немачкој

Egzodus Hrvata ka Nemačkoj

27 juna 2015

reg-hrvatska 5465OD najave da Nemačka 1. jula ukida radne dozvole za građane Hrvatske počeo je pravi egzodus novih gastarbajtera. Sa zagrebačkog autobuskog kolodvora svakodnevno odlazi tridesetak autobusa u pravcu nemačkih gradova sa mladim ljudima koji tamo traže posao.

U Nemačku je, i uz dosadašnju komplikovanu proceduru u poslednje dve godine otišlo 100.000 Hrvata, koji su dobili boravišnu dozvolu. Procena je da će se već narednih meseci bar oko 30.000 mladih iseliti u Nemačku,

Donedavno su Hrvati odlazili u Irsku i Švedsku, Kanadu i Australiju. Sada su u prvom planu Austrija i Nemačka. Za razliku od Nemaca, Austrijanci se još nisu odlučili hoće li ukinuti ograničenja za hrvatske radnike, što im EU omogućava.

Hrvatski građani u Nemačkoj se najlakše zapošljavaju kao građevinski radnici. Plata iznosi od 1.000 evra naviše, a mnogi koriste i beneficije socijalne države.

Najviše se u Nemačkoj traže informatičari, koji mogu da računaju i na platu od 5.000 evra, pa lekari i medicinske sestre. Mnoge agencije koje traže medicinski kadar nude hrvatskim lekarima odlične uslove. Lekari prolaze brzi kurs nemačkog, često i na račun poslodavca, i sklapaju povoljne ugovore o kojima ostali u Hrvatskoj mogu samo da sanjaju.

Dve godine od ulaska u EU, mladi su videli samo kao šansu za odlazak iz zemlje. Za razliku od ovih prostopra, mladi koji dolaze sa Balkana u Nemačkoj pokazuju izuzetnu solidarnost. Po mnogima je novi egzodus hrvatskih građana i dokaz da je država u najtežoj krizi do sada, a da će se posledice tek osetiti.

SVE JEFTINIJE

Mnogo toga je u Nemačkoj jeftinije nego u Hrvatskoj. Tako, lekari koji su dobili posao u nekoj od nemačkih klinika imaju za 100 evra mesečno hranu u restoranu, dok ih u Hrvatskoj to košta tri puta više. I najam stanova u manjim nemačkim mestima je jeftiniji od onog u Hrvatskoj.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *