EKONOMISTA MEĐUNARODNE AGENCIJE ZA ENERGETIKU: Ako se problemi ne reše, Evropi preti mrak

EKONOMISTA MEĐUNARODNE AGENCIJE ZA ENERGETIKU: Ako se problemi ne reše, Evropi preti mrak

23 juna 2014

energijaGlavni ekonomista Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol smatra da se evropsko energetsko tržište nalazi u veoma teškoj situaciji.

Ekonomista IEA kaže da ako se problemi ne reše tokom narednih godina, Evropa može upasti u teške probleme.

„Isključenja bi bile posledice“, tvrdi Birol u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“.

Ekspert je zabrinut zbog rastuće zavisnosti od uvoza gasa iz Rusije, ističući da je to ozbiljna tema kako za evropsku industriju, tako i građane.

„Oslanjati se samo na jednu zemlju je loše“, ocenio je Birol.

Evropa, prema njegovim rečima, mora da se pobrine za dodatne dobavljače gasa, na primer sa Kaspijskog prostora, Bliskog istoka ili Iraka. Istovremeno on je izrazio žaljenje što je projekat gasovoda „Nabuko“, koji je trebalo da dovodi gas iz Azerbejdžana, preko Turske u zapadnu Evropu, propao.

„Evropi su potrebne alternativne rute. Uveren sam da će uskoro biti novih projekata gasovoda, u kojima će učestvovati i Austrija“, kazao je Birol dodajući da vreme pojavljivanja takvih projekata ne zavisini od energetskih preduzeća već politike.

Gasovod je političko izjašnjavanje i Evropa u tome mora govoriti jednim jezikom, poručio je on.

Takođe je kritikovao i odbijanje eksploatacije uljnih škriljaca u Evropi, ukazujući da mnoge zemlje imaju takve rezerve gasa, i trebalo bi i da ih koriste.

Glavni razlog za brigu, naglasio je Birol, jeste evropsko tržište strujom, dodajući da je cena na veliko zbog preplavljenja ekološkom strujom pala do te mere da operateri zaustavljaju svoje investicije u nove elektrane.

„Evropa ima mnogo obnovljive energije, ali premalo pouzdanih elektrana. Opasnost da će svetla da se gase je velika“, poručio je ekspert IEA.

Birol je kazao da bi cena na veliko trebalo da se poveća kako bi operateri investirali, ali to povećanje u sebi krije i opasnost da Evropa izgubi konkurentnost.

Evropa, prema njegovom mišljenju, mora svoje energetsko tržište potpuno iznova formirati, a centralni element u tome treba da bude jačanje vodova između nacionalnih država.

Birol ukazuje da trenuno postoji previše „tesnaca“ koji sprečavaju razmenu struje i pre svega transpod energije dobijene preko vetro i solarnih parkova.

Dallje težište Evrope treba da bude i energetska efikasnost, jer samo ako Evropa uspe da smanji potrošnju struje i gasa može sprovesti preokret u ekološkoj proizvodnji.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *