EKONOMISTI UPOZORAVAJU: Ako se uvedu nove sankcije Rusiji, cena nafte će „otići u nebo“

EKONOMISTI UPOZORAVAJU: Ako se uvedu nove sankcije Rusiji, cena nafte će „otići u nebo“

28 jula 2014

OilEvropska Unija se sprema da objavi novi spisak sankcija protiv ruskih građana i kompanija. Za sada se ne zna o kojim konkretnim merama se radi. Međutim, ekonomisti tvrde da ako evropski lideri uvedu nove sankcije, onda će svetske cene nafte porasti do $200 za barel.

Prema mišljenju ekonomiste „Oxford Economics“-a Adama Slejtera, smanjenje trgovine sa Rusijom, drugim po veličini svetskim izvoznikom nafte, će dovesti do deficita isporuka energenata, a to će negativno uticati na ekonomiju zemalja EU, pišu „Vesti. Finansije“.

„U tom slučaju svetske cene nafte mogu poleteti do $200 za barel, a cena gasa će stalno rasti“, rekao je ekspert. On tvrdi da će, ako Rusija prestane sa isporukom svojih energenata u Evropu, to izazvati rast cena i ekonomski pad.

Podsetimo, da je Savet ministara spoljnih poslova EU odlučio da raširi „crni spisak“ ruskih lica. Na spisku se nalaze i kompanije iz oblasti energetike. Odbrane i finansija.

Osim toga, sastavljen je još dokumenat – takozvani spisak sankcija trećeg stepena. Saopšteno je da će se te sankcije uvoditi „ako Rusija nastavi da snabdeva Narodnu vojsku istoka Ukrajine oružjem, tehnikom i ljudima“.

Bela kuća je davno izjavila da EU mora da zauzme tvrđu poziciju u odnosu prema Rusiji. SAD pozdravljaju sankcije EU i čak insistiraju na potpunom embargu na oružje. Istovremeno, prema rečima predsednika ruske vlade Dmitrija Medvedeva, Moskva će braniti svoje interese u svetu i koristiti sva zakonska sredstva.

„Želeo bih da kažem o zaštiti ruskih kompanija. Bilo koji slučajevi diskriminacije je potrebno pažljivo pratiti i po mogućnosti prognozirati takve korake, čvrsto braniti naše zakonske interese, objašnjavati smisao naših mera i povoda za njihove uvođenje“, rekao je Medvedev.

Premijer upozorava da će Rusija biti prinuđena da uvodi zaštitne mere, ako se zbog asocijacije Ukrajine sa EU pojave značajni rizici za rusku ekonomiju.

(Glas Rusije, Vostok)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *