ЕКОНОМСКИ УЛТИМАТУМ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Може ли Србија да преживи?

EKONOMSKI ULTIMATUM EVROPSKE UNIJE: Može li Srbija da preživi?

24 januara 2023

Piše: Branko Milanović

Evropska unija me podseća na siledžije koje su se motale oko moje srednje škole u Beogradu. Oni bi prišli mlađim đacima i ponudili da im prodaju ciglu. Klinac bi rekao: „Ali meni ne treba cigla.“ Siledžija bi uzvratio: „O, da, znam da ti treba, i koštaće te deset dinara.“ Uplašeni dečak bi platio 10 dinara znajući da bi ga, ako bi se suprotstavio, nasilnici tukli, udarali u glavu, šutirali – i ipak bi mu, na kraju, deset dinara izvukli iz džepa.Taman tako Evropska unija danas dolazi u Srbiju. Svako s prosečnom inteligencijom bi rekao: „Nemate šta da nam prodate i mi ne želimo da kupimo ciglu.“

EU onda počinje da nabraja ultimatume.

Spisak pretnji

Ne znamo tekst ultimatuma, ali nije preteško shvatiti da bi se pretnje kretale od obustave pregovora sa EU, ukidanja fondova podrške EU (koje Srbija dobija kao kandidat za članstvo), ponovnog uvođenja viza, obeshrabrenja investitora iz EU, do eventualnih dodatnih finansijskih sankcija (recimo, zabrane pristupa kratkoročnim komercijalnim kreditima), zabrane dugoročnih kredita evropskih banaka, EBRD-a i eventualno Svetske banke i MMF-a, a u krajnjem slučaju i pravog embarga i, što da ne, zaplene imovine.

Srbija nema oligarhe, ali ima rezerve Narodne banke i mnoge kompanije koje drže novac u stranim bankama kako bi finansirale trgovinsku razmenu.

Postavlja se pitanje: da li bi zemlja mogla da preživi sankcije koje bi potrajale od pet do deset ili čak dvadeset godina? Možda i duže.

Prvo, važno je razumeti da bi takve visoke troškove preuzelo 99% stanovništva za koje prihvatanje ultimatuma ne čini nikakvu ekonomsku razliku. Možda bi samo 1% srpskog stanovništva, onih koji žive na Kosovu, moglo da izgubi neka prava zbog neekonomskih zahteva sadržanih u predlogu EU.

Jedno je jasno u vezi s tom činjenicom: odbijanje bi značilo gubitak za 99% ljudi da bi bila omogućena neka, možda neostvariva zaštita za 1% ljudi.

Šta bi usledilo kao posledica odbijanja?

Na domaćem terenu, to bi dodatno ojačalo nacionalizam. Ne samo, rekli bi nacionalisti, da smo sve vreme znali da nas Evropa ne želi i mrzi, već je sada jasno da hoće da nas unište. U takvim uslovima bi bile skovane svakojake lude ideje.

Rusija bi to ludilo oberučke prihvatila, ne zato što je Rusiji mnogo stalo do toga, već zato što ima račun da stvori što više problema, bilo gde u svetu, kako bi Zapad bio zauzet još nečim, a ne samo Ukrajinom.

Tako bi došlo do eksplozije nacionalizma u uslovima smanjenog BDP-a. Gubitak bi mogao biti, u zavisnosti od težine sankcija, više od pet do deset odsto BDP-a u prvoj godini. Ovo bi, dakako, podelilo javnost.

Trenutno, sve stranke se zalažu za odbacivanje ultimatuma, a proevropske stranke, koje je Evropa mnogo puta prevela žedne preko vode, zauzele su snažan stav protiv prihvatanja, čak i jači od same vlade. Ipak, verovatan scenario bi bio da bi se posle nekoliko godina, javnost ozbiljno podelila između onih stranaka koje bi potpuno odbijale pregovore i pristalica novih pregovora sa EU.Ako bi takve stranke postale u nekom trenutku prema rejtingu izjednačene i počele da se radikalno međusobno optužuju, ni građanski rat kao opcija ne bi se mogao isključiti. Pošto bi Zapad imao vrlo malo prijatelja s kojima bi pregovarao u Srbiji, i pošto je Srbija okružena članicama NATO-a, ne bi se moglo isključiti da NATO makar formalno okupira zemlju.

Ne treba zaboraviti da su trenutno i Bosna i Kosovo protektorati NATO-a i da Zapad može jednim potezom da u svakom trenutku sruši vlade u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Štaviše, NATO trupe su u svim ovim zemljama, plus u drugim pograničnim državama (Rumuniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj). Kao i u Drugom svetskom ratu, skoro iste zemlje bi mogle samo da umarširaju.

Šta bi bilo sa srpskom ekonomijom?

U slučaju da Srbija odbije ultimatum, početni efekti bi bili izrazito negativni, međutim, Srbija ipak u odnosu na Rusiju ima neke prednosti.

Recimo, ona nije toliko zavisna od Zapada kao što je Rusija bila pre 24. februara 2022. Dalje, za razliku od Rusije ne mora da bude u toku s vojnotehnološkim razvojem. Ali, kako Srbija više od 2/3 trgovine obavlja sa Zapadom, trgovina bi, u zavisnosti od težine sankcija, bila značajno smanjena, što bi smanjilo izvoz i BDP.

Strane investicije, opet uglavnom iz EU, usahnule bi. Nezaposlenost bi se povećala, a realni prihodi pali. Mladi bi sve više napuštali zemlju. Sa ionako veoma nepovoljnom demografijom, uglavnom bi ostali stariji ljudi, starosne dobi za penziju. Ko bi onda zarađivao za isplatu ovih penzija?

Možda najpodmuklije, neki oblik trgovinske prinude EU bi stimulisao alternativne, ilegalne načine nabavke zabranjene robe. To je bio slučaj tokom perioda sveobuhvatnih sankcija UN protiv Srbije i Crne Gore između 1992. i 1995. Nove sankcije bi stvorile kriminalne grupe koje bi kontrolisale takav uvoz.

Oni bi postepeno podmićivali, a zatim ignorisali policiju i organe vlasti, a moguće bi bilo da ih ponegde i potpuno zamene (kao što se ranije dešavalo). Ukratko, mafija bi vladala.

Dalje, Srbija, koja je već i sada centar za trgovinu narkoticima, postala bi u tom smislu još „značajnija“. Vlada ne bi imala podsticaj da kontroliše takvu trgovinu ako većina prodaje ide u zapadne zemlje.

U stvari, trgovina narkoticima mogla bi da bude jedan od retkih „udaraca“ koje bi srpska vlada mogla da uzvrati EU.

Što bi situacija duže trajala, pregovaračka pozicija Srbije bila bi sve slabija. EU ne bi bila zadovoljna, svesna svoje nesposobnosti i nespremnosti da doprinese bilo čemu pozitivnom, ali pošto kontroliše medije i narativ, svu krivicu bi prebacila na „nekooperativnu Srbiju“ i „ruske agente“.

I posle četiri-pet godina Srbija bi ponovo pokazala znake spremnosti da pregovara, ali bi njen relativni položaj bio gori nego što je danas.

Dakle, Srbija bi mogla izgubiti pet ili više godina i na kraju bi se završilo istim ili još gorim dogovorom.Spisak ultimatuma koje je Srbija već odbila

Prihvatiti dogovor ne znači da vam se taj dogovor mora dopasti. Srbija je tri puta odbila slične ultimatume. Godine 1914, kada je u stvari prihvatila 9 od 10 tačaka austrougarskog ultimatuma (i tražila pojašnjenje desete tačke), da bi je napali Austrijanci.

Drugi put je prihvatila Trojni pakt sa silama Osovine 1941. godine, u ukupnom trajanju od 72 sata, a zatim ga je, posle vojnog udara, defakto odbila. Za kaznu, Nemačka je brutalno napala Jugoslaviju, što je dovelo do masovnog bombardovanja Beograda, okupacije, potpunog razbijanja zemlje, četiri godine rata i više od milion mrtvih.

Treći put Srbija je odbila ultimatum NATO-a u Rambujeu 1999. godine i propisno je bombardovana tri meseca dok nije prihvatila drugu verziju iste stvari.

Ovo je spisak prethodnih ultimatuma koje treba imati na umu. Nisu baš veseli.

(RTS)

KOMENTARI30 komentara

 1. Beli Orao says:

  Može , samo trebate svi izvaditi ruke iz guzice! I odjebati zapad !!!

 2. Hemicar says:

  Zar bilo ko u ovoj drzavi misli da bi se sa ovim prihvatanjem zavrsilo sve? Posle ovog idu sledecI zahtevi,presevska dolina,Raska,Vojvodina,itd sve dok se ne rasturi Srbija do poslednjeg dela. Negde treba stati i reci NE...

  • RASPUCHIN says:

   Mislim da griješite jer AP Vojvodina ima isti status u "Ustavu R. Srbije" kao i AP Kosovo i Metohija i po automatizmu dobija pravo koje bi se dalo i *Kosova. Doduše , ovo bi trebao objasniti neki pravnik a ja sam ovo zaključio na osnovu čiste logike. Ako sam u pravu , sa ovakvim zaključkom , onda je sve ovo mnogo opasnije nego što izgleda.

 3. Cp6a says:

  Znači, krenulo masovno pravdanje izdaje. Po istoj logici ovog jadnog titoističkog smrada, šta onda sprečava zapadne monstrume da prekosutra traže nove i nove teritorije, sa 2-5% od celokupnog srpskog stanovništva? Ako se Srbi zbog pristupnih fondova i viza odreknu svoje teritorije, onda nismo zaslužili ni da postojimo. Nemoguće je da im ovo prođe.

 4. Dejan says:

  Prijatelju,izađi iz gu~ice tvog šefa i nemoj da širiš SNS propagandu. Po tebi ispada da će se sve to desiti ako kažemo da ne damo svojih 16 % teritorije. Mislim da si ti pol~deo od ljubavi prema vođi.

 5. Koja says:

  Ovo je nepotpun tekst, gleda samo neke aspekte mogućih događaja i u skladu sa tim sugeriše predaju svega razbojnicima ! Ima još toga što se može dogoditi, a ne navodi se, te smatram da im pokažemo treći prst, zaslužili su ga i neće ništa bitno da se desi. Naravno da žele svakako da unište Srbe i Pravoslavlje, ali moramo da ih ne težak način odgovorimo od toga ! To nam je sudbina !

 6. Gagi says:

  Svim normalno mislecim ljudima je jasno da je ovo projekat katolicke doktrine za uredjenje njihovog Rimskog poseda. Oni od svojih kolonizatorskih teznji nece odustati. Program i plan je napravljen odavno, oni se toga drze i potplacuju one koji su zeljni da se izivljavaju u svom bolesnom hedonizmu i neradu. Sve je upuceno ka tome, da se ponizimo do krajnih granica, samo da bi opljackani narodni kapital ostao neokrnjen. GDE su svi plackasi ovog naroda, ako se napravi neki lom. Bitno je da se ne "talasa" i da se ponizimo kao narod zbog njihovog "uspesnog" zivota. TO je sustina. Nazalost.;

 7. Velika Metla says:

  Ima li makar jedna država na vaskolikom dunjaluku koja opstaje bez švabskih investicija ? Ili vaskoliki dunjaluk opstaje na račun švabskih investicija ?

 8. Gagi says:

  Velika Metla... Nema. TO je projekat zbog koga mi Srbi zivimo ovakav svakodnevni zivot. Tucaju nas pljackasi u mozak da nesto "mora". SVE je TO naravno, zbog njihovog izdajnickog lagodnog zivota.

 9. milorad5 says:

  Ovo je BLEF isto kao i pretnje kurtija ratom.Sankcije srbiji bi PROPALE.Samo što bi madjarska odila da vrši blokadu je DOVOLJNO,ali tu su i OSTALI na balkanu koje su PREVARILI IZ EU i NATO pakta.Ni oni ne bi sem na rečima podržali blokadu.Zatim,nedostatak robe na svetskim pijacama čini sankcije apsolutno nebitnim.Uopšte nije problem da SRBIJA PRODAJE ROBU KOJU PROIZVODI NA DRUGIM TRŽIŠTIMA.JER OGROMNA JE POTRAŽNJA ZA ŽITARICAMA,BAKROM,ZLATOM,ČELIKOM I DRUGIM MINERALIMA i SIROVINAMA KOJE MI IZVOZIMO.NE MORA EU DA KUPUJE TO IMA KO ĆE DA SE JAVI ODMAH.TU PRE SVEGA TREBA RAČUNATI NA TURKE I BUGARE KOJIMA JE PREKO GLAVE EVROPSKOG POŠTENJA.TOG MOMENTA KADA BI OVI SKOTOVI UVELI SANKCIJE BI SE OTVORIO KORIDOR PREMA ISTNABULU I DALJE U SVETI I TO NA ZADOVOLJSTVO SVIH NAS A TURCI BI JEDVA DOČEKALI OTVARANJE TOG TRGOVIBNSKOG MOSTOBRANA SVE DO BEOGRADA:)Takodje investicije koje dolaze iz eu NISU bile političke investicije,te firme dolaze ovde jer NE MOGU VIŠE U NEMAČKOJ ILI FRANCUSKOJ DA RADE KAKO TREBA.Sumnjam da će Eu birokratija mođi da im NAREDI da zatvore kapacitete koje su ovde IZGRADILI sem ako im ne nadoknade štetu u punom iznosu a para za to nemaju.Pokušaj saobraćajne blokade bi JOŠ više ugrozio status prizvodnih lanaca u evropskim industrijama.Oni mogu da nas zaobidju preko rumunije ali to je mnogo duža ruta i manjeg kapaciteta,koja bi produbila transportne probleme,nedostatak vozača i cene transporta u EU koje su i sada previsoke.Oni bi MOGLI da zaprete bugarima i pokušaju da ih nateraju da sprovde blokadu ali to je očigledno čista glupost koju bugari ne bi sprovodili i samo bi iskoristili priliku da se UGRADE u cene što bi MI u srbiji lako mogli da nadoknadiumo od POVEĆANIH taksi na DUNAVU:)A dunav im je potrebniji više nego IKADA.Samo pršetajte pored te reke u beogradu i videćete.Ja u životu nisam video više barži i tegljača,brate gužva je ko na brankovom mostu u špicu.Dali ste svesni koliku štetu EU može da pretrpi ponovnim zatvaranjem dunava,NISTE.E to im treba odmah predočiti i ako su spremni da PLATE te cifre onda nek uvedu sankcije,pogotovo što mi za razliku od blentavog miloševića sada imamo MOĆNE izvore finansiranja VAN NATO BLOKA i mogu samo da na popu.e po tom pitanju.Prošle god.je pokušan valutni udar na dinar uprav iz EU pa su prošli kako su prošli,tj.pukli su ozbiljne pare,nisu uspeli da izvedu taj finansijski udar koji je trebao da bude uvod u kurtjeve akcije i ucene,i dobili su ozbiljno upozorenje iz drugih finansijskih centara da to više NE POKUŠAVAJU.SVE u svemu sankcije bi ih ovoga puta koštale ko sv.petra kajgana a nas ne bi mnogo potkačile.Oni su nam već uništili stopu rasta sa lažnom pandemijom i vučić može da dubi na glavi ali ništa tu ne može da se uradi,a da ukinu vize ne mogu jer im trebaju radnici iz srbije i to naročito nemcima koji sada skoro nude DRŽAVLJANSTVO alooo.Ovo je BLEF i prevara i treba ih odbiti,valjda će onda da razmisle konačno normalno i da dodju ovde sa nekom RAZUMNOM poslovnom ponudom.ONI ZNAJU DA NE SMEJU DA POKRENU TAJ MEHANIZAM SANKCIJA,TO ĆE TEK DA EKONOMSKI RASTURI SVE NJIHOVE PROTEKTORATE U OKOLINI UKLJUČUJUĆI I KOSOVO DO KRAJA.Toliko toga je protiv njihvih budalaština u REALNOSTI da samo ludak može to da pokuša,ali oni su se prilično ludo poneli i sa rusima pa mislim da biu uveli te sankcije i da treba da ih pustimo da to urade i SRUŠE SAMI SEBE,jedan problem manje za nas u budućnosti,opasnu grešku bi počinili sa asankcijama,skupu i VRLO OPASNU političku i ekonomsku grešku,treba ih pustiti da se obese sami ako to žele a naš standard koji je ionako MALI neće mnogo pretrpeti,ako smo sve ovo do sada izdržali ZAŠTO da na kraju padnemo na BLEF i uzmu nam ksovo za DŽ a tamo ima najamanje 1500 MILIJARDI EVRA RESURSA ne računajući ostale VREDNOSTI KOJE PRIPADAJU NAMA A NE ŠIPTARSKOJ MAFIJI.

  • Srbski vitez says:

   Brate, svaka čast za sve što si napisao! Sve je apsolutno tako! Ovo treba izneti Vučiću i tresnuti mu na sto!!!

 10. Kulak says:

  Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije je nepovrediv. O tome nema razgovora i pregovora ni sa kim. Srbija u svim razgovorima mora insistirati da se poštuje Povelja UN i međunarodno pravo.

 11. Kosovac says:

  Ovaj Branko Milanović kao da ga je pravio Ivan Stambolić: Dok su 1981. godine Šiptari divljali po Prištini, Ivan Stambolić je izišao na TV i visokoumno rekao: „Drugovi, sada se moramo paziti zato što će ovo dodatno ojačati srpski nacionalizam“. ...............Osnovna karakteristika komunjare i sorošoida jeste njihov negativni stav prema bauku srpskog nacionalizma. ...............Poznato je da se kod novinara uvek može naći neka gnjida koja će zastrašivati čitaoce sa Ultimatumima i Sankcijama, sa savetom da ljudi moraju živeti u miru i siti kao svinje. Samo ih (novinare) treba malo podmazati.

  • Gagi says:

   Kosovac... Svakim danom sve vise pozitivno iznenadjujes. Jesi li se ti to vratio svojim korenima koje si u tajnosti cuvao kada za TO dodje vreme. Jedino mi jos nisi jasan, sta si bio do sada kada si aminovao i cutao na ovu nacionalnu politiku rusenja grobova nasih predaka. Znam, morala deca da odrastu u okupaciji, morala su da se skoluju u okupacionim skolama, zivot je morao da se nekako odrzi. Odakle price o hidroelektrani u ovom okupacionom sistemu koji ne priznajes. Nesto mi tu nije bas sve jasno, ti si kristalno jasan. Tesi se da nisi jedini, ima Vas dosta koji ste "sacuvali" svoju Kosovsku kolevku, najkvalitetnije patriote nam danas organizuju zivot u drzavi Srbiji.

 12. Aleksandar says:

  Kakva gomila gluposti i lazi, da nije tuzno bilo bi smesno!!!Na zalost autora ovog teksta, ima nas jos po neko ko se razume u ovu tematiku s tom razlikom da ne primamo platu u US ambasadi pa da moramo plasiti narod katastroficnim fantazijama!!! Za 5 godina, kako nam autor prorice da cemo opet pregovarati sa EU, EU nece vise ni postojati a neoliberalni ekonomski model bice sveden na SAD i njihove najblize saveznike VB dok ce se ostatak Evrope menjati iznutra u pokusaju da poprave porusene mostove sa Moskvom i Pekingom a Srbija ce biti povlasceni partner EEZ i puta svile... Mogao bih doticnom gospodinu da odrzim jedno predavanje o temi ali bilo bi uzalud...ovo sto je izneo i onako nije njegovo misljenje!!!

 13. Strsljen 21 says:

  Nema predaje! I nema nazad ...nazad je Srbija. Ne potpisujemo nista ...necemo. A ti Vucicu ako ne smes da kazes necu...idi odlazi...ima mnogo nas kojo smemo...i hocemo i mozemo. Nece nam bit tesko,a ni prvi put...al bice poslednji. Odjebite vis. Na kraju krajeva i da uzmemo puske u ruke ...mozemo i to ponovo...treci krug...al sad nema stajanja i nema pregovora. Pa kud koj mili moj. Nema predaje?

  • Bob says:

   Nema predaje, nema nazad. Nazad je Srbija!

 14. persida says:

  Od kada je umrla Djina Lolobridjida, nista me vise ne vezuje za Evropu. Rece moj stric.

  • Gagi says:

   Persida... Ko se na nju nije palio, narocito mi jadnici u SFRJ. To je bila vanvremenska zena koju je samo mogao da krka tita. TO je ta njihova latinska prevara, da balavimo za izmisljenim velicinama. To su danas ovi narociti "bredovi", narod kao lud i sasav trci ka njihovoj prevari.

 15. Zeka says:

  U vezi sa eventualnim "problemima" sankcija, investicija, ekonomske stagnacije, eventualne recesije, pa i izolacije, vidim da su komentatori zauzeli jedan optimističan pravac predvidjanja. Smatraju da svega toga ne bi u stvarnosti ni bilo, ili ako bi i bilo da ne bi tako štetno delovalo, a ako bi i štetno delovalo, mi Srbi smo "navikli" na golgote, pa nam ni ova neće tako teško pasti. U redu. U načelu bih se uglavnom pridružio ovom medjusobnom ohrabrivanju, jer ne moramo uvek samo da kukamo. Mene nešto drugo brine iako bih voleo da sam u zabludi. A to je u vezi sa političkim reperkusijama koje su zapadnjački hohštapleri i zlikovci u stanju da prirede skoro svakom entitetu koji im se otvoreno i prkosno suprotstavi. Nema ovde dovoljno mesta za nabrajanje svih podlosti koje njihova pokvarena mašta može da smisli, pa i da sprovede, ali ću ukratko nabrojati par takvih realnih političkih pretnji. Imaju podlogu kako u našoj tradicionalnoj neslozi, tako i u vezi sa geopolitičkom lokacijom na kojoj se nalazimo. Najpre, mogli bi u bliskoj budućnosti da rade na izazivanju unutrašnjih oružanih sukoba na ulicama naših gradova što bi u daljem razvoju možda dovelo čak i do gradjanskog rata u Srbiji! Mržnje i omraze već uveliko postoje, a o ideološkim i drugim podelama da tek ne pričam. Ovim sukobima prethodila bi namerna destabilizacija političkog prostora Srbije u smislu blokade funkcionisanja javnog mnjenja, širenjem dezinformacija i antagonizama medju stanovništvom. Moćna zapadna propagandna mašina bi u sadejstvu sa spoljnim i unutrašnjim neprijateljima povećala temperaturu do eksplozije. Namerno pokretanje problematike etničkih manjina kojih u Srbiji podosta ima, to bi dovelo do okidača za medjuetničke obračune na radikalan način. Ekstremisti svih vrsta bi ovo podmazali i rasplamsali. Ima još toga, ali za Srbiju bez Kosmeta je i ovo dovoljno. A tek kada je Kosmet u pitanju!!! Pošto su Albanci vrlo odlučni za ostvarenje svoje Velike Albanije, Zapad bi im odrešio ruke da krenu sa mnogo jačim oružanim napadima i provokacijama na Srbe, što bi konačno dovelo do oružanog odgovora našeg malobrojnijeg naroda tamo. Ovo bi, opet, izazvalo još žešći odgovor arbanaške većine, a sve bi to na kraju išlo ka direktnom oružanom sukobu sa zapadnjačkim "postrojbama" (čitaj NATO) koje (još uvek) na Balkanu vojno dominiraju. S obzirom da su veoma frustrirani zbog nemoći prema Rusiji i Rusima, dobro bi im došlo da (još jednom) pokažu svoju vatrenu moć prema Srbiji i Srbima. To bi im i politički bilo korisno kao pokazna vežba za tek predstojeći obračun sa sebi dostojnima, a za koji još nisu spremni. Svako ko misli da bi NATO, sa dopunskom vojskom koja bi se ubrzo ovde dopremila, u ovom sukobu izvukao deblji kraj - pogrešno misli. Rusija nam (opet) ne može bitno pomoći, jer je zabavljena u ukrajinskom lavirintu. Naprotiv, ovog puta moglo bi se dogoditi da bi uz masu našeg naroda definitivno bila uništena Srbija kao država i izbrisana sa političke karte sveta. Kraj i rezultate predstojećeg rata izmedju "velikih" mi ne bi ni dočekali. A niko ne može sigurno da tvrdi ni kako bi se taj rat završio, osim ako svi u kompletu koliko nas na Zemlji ima odemo u nebo zajedno sa nuklearnim otpadom i radijacijom. Hvala na pažnji.

 16. Cp6a says:

  Može tako da bude, ali se iz zadnje eskalacije, sa podizanjem borbene gotovosti Vojske Srbije, može nazreti da im vojno angažovanje prema našoj zemlji nije u ovom trenutku baš po volji. Znali su, podučeni istorijom, da se nismo usrali i da ne blefiramo. Samu razgradnju Jugoslavije su izveli deo po deo, kako ne bi sve buknulo, otelo se kontroli i zahvatilo veći deo Evrope. A sada, istovremena dva rata u Evropi, nisu šala, lako se mogu pretvoriti u svetski, a onda oni imaju mnogo više da izgube. Zato su se vratili terorizmu i tako vrše pritisak na nas i izazivaju nezadovoljstvo u narodu. Svakog jutra ustaju orni da preko svojih šiptarskih kerova prebiju, rane ili ubiju nekog Srbina, premalo da podignemo vojsku i uđemo u rat protiv njih, a previše jer nam jedu džigericu, puštaju krv i izazivaju bol. A ovo da mogu da izazovu građanski rat - pa izazvali bi ga da mogu. Nemaju oni baš čarobni štapić pa da to urade. Ne treba ih toliko uzdizati i praviti ih svemoćnim. 30 godina drže sve medije u Srbiji, trude se da nam isperu mozak, sve radnje rade, preko Vindovsa, Androida i iOS-a plaćamo da nas špijuniraju, al' im je rezultat jadan.

 17. Gagi says:

  Vidi Zeko, par puta sam procitao tvoj komentar, cisto da ne pogresim u mom odgovoru. Kristalno i jasno se vidi da svoja zapazanja proizvodis iz odlicne zivotne pozicije. Necu ovom prilikom da apostrofiram kakva je ta pozicija, to je jasno. Mozda bi mogao da nadjes intelektualne snage, da najzad shvatis da neki ljudi gaje krave i sade krompir da bi ti ziveo. Da NISTE Vi Bogom dani da budete zivotni profiteri ovog naroda. Narod je veci i mocniji od Vas, koji jos ljubomorno cuvate Vaseg okupatorskog gurua Srpskog naroda na Dedinju. Lep je besplatan zivot, jel da. Srpski posten narod razmislja polomljenom kicmom, NE Vasim izmisljenim glupostima za besplatan i bezbrizan zivot. Neki nasi pretci su ginuli za svoje potomstvo, sta Vi radite, izdajete za srecnu buducnost potomstava. Ima razlike jel, da. Nemoj da mrsis sa izdajnickim komunistickim floskulama, da nesto kao mora jer postoji sila. Samo kod Vas slabih i nejakih postoji "sila" koja mora da se postuje. Citaj istoriju, kod Srba i Rusa nema sile osim Boga.

  • RASPUCHIN says:

   Oteste mi riječi iz "usta" (ili tastature). Kaže naš narod : "Sila Boga ne moli , Bog silu ne voli.". Mnogi su ginuli za SRBske zemlje a neki smo i preživjeli ratove dok su ovakvi , čitavo vrijeme , mudroserili i vagali kako bi sačuvali ono malo životnog komoditeta. Čaj u pet , poslije podne , i čajni kolutić. Znao sam i sam sanjati čaj i kekse , u blatnjavom rovu , dok sam kusao 'ladnu kuvanu rižu sa biljnim mrsom koji se već zgrudao od hladnoće.

 18. Gagi says:

  Cela jedna generacija Srba je izginula i dobrovoljno dala svoje zivote za cast svoje dece i nacije na Kosovu. Odakle vise izviru ove zivotne jajara i demagozi koji su nesto posebno pametni i dobro potkupljeni od latina. Zivot je kod Srba CAST, TO je nasa sustina ovog zivota na zemlji. Svaka drugacija konstrukcija hedonistickih latina za nas NIJE prihvatljiva. Mi se, uvek smo se borili za nebesku Bozju pravdu. Vi danasnji pametnjakovici, ako mozete, borite se da Vam deca ostanu normalna bez dobrobiti latinskih narkotika koje u ovoj drzavi ima u izobilju. Filozofsko politicko obrazlozenje je, sto je vise para bice sigurnih penzija. MOLIM TE Zeko, razmisli gde zivis i sta zagovaras, nece puno proci kada ces se ujedati za sopstvenu guzicu. Bas isto kao ovi nasi Srbi koji su spas potrazili u Srbiji.

  • Kosovac says:

   @ Gagi, …..Kod nas Kosovaca kažu „Krivo sedi, al pravo zbori“. Zato ti evo čestitam na odličnom odgovoru ovom „hrabrom“ zeki. Jeste da si mene pravio na pačavru, to sam ostavio po strani, zato ti čestitam na komentaru, što si ovom trolu sorošoidu perfektno otpisao. Hteo sam ja da mu odgovorim nešto kao ti, ali mi nikako nije išlo (možda od nervoze) pa sam odustao.

 19. Zeka says:

  Nije dobro kada se čašćavamo epitetima i predrasudama. Ne znamo se lično, pa dolazi do nesporazuma jer se ljudi pogrešno procenjuju. Što je još gore, takvo obraćanje neistomišljenicima nikuda ne vodi. Osim u još veće nepoverenje, a onda i u omrazu, mržnje, antagonizme i sl. o kojim sam opasnim socijalnim pojavama iznad već pisao. Ne valja i to što tako pokazujemo izvestan stepen primitivizma kojim naši neprijatelji uporno pokušavaju da nas okite kao nacionalnom osobinom. To se vidi i u danas retkim političkim debatama kada svi govore u glas i niko nikoga ne sluša. Srećom, u ovakvoj vrsti diskusije, nemoguće je preklapanje u govoru, ali je i dalje prisutno odsustvo razumevanja ili bar pokušaj shvatanja napisanog. Nemam ništa protiv razlika u mišljenjima, neki od meni najboljih prijatelja imaju dijametralno suprotne političke stavove. Ipak, trudim se da što manje budem ostrašćen i neupitno ubedjen u svoje stavove. Još kao brucoš prestao sam da verujem kako su pametni i dobri samo oni ljudi koji isto misle kao i ja. U vašim replikama pronašao sam brojne i različite teme. Ali, evo jednog mog osvrta na suštinu primedbi koje bi se mogle svesti na (komunističku?) floskulu o poštovanju sile tj. jačeg ili ti staru poštapalicu "sila Boga ne moli", na koju slobodarski orijentisani ljudi imaju zaista dobar nastavak da "Bog silu ne voli". Da pogledamo činjenice. Komunisti sa ovih prostora nisu imali takvu filozofiju života i politike, jer u suprotnom nikada ne bi krenuli na ustanak protiv fašističkog okupatora koji je u tom momentu (leto '41.) bio na vrhuncu moći i ratnih uspeha. Poznato je i to da u borbu protiv fašista nisu krenuli samo komunisti. Drugim rečima, nisu samo komunisti bili antifašisti. Medjutim, odijum savremene revizionističke škole istoričara sručio se samo na komuniste-partizane, jer su, eto, krenuli na ustanak "kad mu vreme nije" i time izazvali bes okupatora koji je zbog toga napravio hekatombe srpskih leševa po Srbiji. Obrnuto, jugoslovenski pokret DM JVuO tj. četnici, pohvaljeni su za obustavljanje aktivnog ustanka, pa i pokušaj saradnje sa okupatorom (pogledati nemački zapisnik sa sastanka DM sa predstavnicima okupatorske vlasti i Gestapoa u Divcima 11. novembra 1941.). Nedić je, naravno, proglašen vrhunskim mudracem i rodoljubom koji se saradnjom sa okupatorom "žrtvuje za svoj narod", pa su ga nazvali "srpska majka". Bojim se da je u vezi sa Nedićem najvažniji kriterijum bio njegov dosledni i istrajni antikomunizam. Ironija sudbine bila je u tome što je trebalo da četnici budu nastavak one generacije Srba koja je, bez obzira na enormno visoke ratne žrtve u 1.sv.ratu, nastavila rat, pa i dizala ustanke u samoj okupiranoj Srbiji (Toplički ustanak). Zašto sve ovo pominjem? Moje je mišljenje da u mom narodu splašnjava slobodarska svest. Možda i pod uticajem onakve poruke novih istoričara. Dokazi za to su brojni. Možda najviše postaju vidljivi tokom ratova devedesetih (tu ne mislim samo na neuspelu mobilizaciju kod nas na koju se najveći broj rezervista nije odazvao). A nastavlja se i dalje, npr. petooktobarskom katastrofom koja je posledica nespremnosti naroda na žrtve i naivnom verovanju Zapadu da će nas blagosloviti svojom demokratijom u kojoj "svi lepo žive". Tako je instalirana prozapadna vlada u Srbiji. Ova činjenica nije ni do danas promenjena, bez obzira na personalne garniture koje se već preko 2 decenije smenjuju na vlasti. Na svoju žalost, meni se čini da u ovim današnjim uslovima ne bi bilo potrebnog odziva mladih, pa i starijih ljudi u Srbiji za odbranu naše Otadžbine ako bi došlo do istinskog "stani-pani". Generacije se menjaju, vremena se menjaju, nove naraštaje ne oduševljavaju isti ideali kao one iz ranijih decenija i vekova. Kod mladih je uveliko prisutan oportunizam. Njihovo masovno bekstvo iz Srbije za mene je vrsta slabosti pred životnim izazovima i odgovornošću za sopstvenu zemlju. Izgovori su uvek prisutni. Odlikuju ih pesimizam i malodušnost ("nikada ovde neće biti bolje") i izvestan lažni i neadekvatni kosmopolitizam ("domovina mi je tamo gde mi je dobro") itd. Sve u svemu, doveli smo u pitanje naš opstanak. Malo jača sila na nama primenjena možda bi vodila rasulu i gubitku preostalih vrednosti, kako etičkih tako i materijalnih. Naša politika danas liči na žonglersko hodanje po tankoj žici. A preganjanje sa zapadnjačkim siledžijama na igru Aske pred izgladnelim vukom. Priča se o "kuvanju žabe" u smislu promene svesti. Žaba je, po svemu sudeći, poprilično skuvana. Kako god, teško da više ima snage da iskoči iz lonca. Na kraju, izvinjavam se na nepristojnoj opširnosti u nadi da će razmišljanje, ali i adekvatna akcija biti sredstvo za popravljanje naše trenutne nacionalne sudbine i situacije. Veru u preporod održao sam. Hvala.

 20. RASPUCHIN says:

  " Komunisti sa ovih prostora ... " Da , "ovi prostri" su i dalje nekima bratstv-jedinstveni cilj pa i "vlažni snovi". U redu je to , svako ima pravo sanjati. Jedini problem sa tim komunistima i "ovim prostorima" je to što su komunisti pisali istoriju a snimali su i "istorijske" filmske spektakle koji , kao i njihova istorija , nisu odgovarali istini. Zanimljivo da se ne navode u komentarima svi oni pregovori partizanskog vođstva sa švabama a najviše sa ustašama. Bar da se malčice pomene onaj još iz '935.g. u S. Mitrovici ako ne i mnogi drugi poslije. Nekako takve istine nisu poželjne. Dizanje ustanka? Tek je to priča za sebe. Na sreću bilo je preživjelih ustanika sa Banije koji nisu bili skloni lažima kako bi se okoristli. Zanimljivo je bilo pričati sa takvima posebno o , gore pomenutim , spektaklima. Rekoše mi da nemaju vremena za gluposti , misleći na gledanje tih filmova. Ustanak , bar na Baniji sa koje potičem , digao je narod a ne komunisti zbog ustaškog terora koji je počeo već od dana osnivanja NDH. Kao dan ustanka u "lijepo njinoj" vodi se "22. lipanj" , dan kada su se komunisti sastali u šumi "Brezovica". Zanimljivo je pogledati mape i vidjeti udaljenost te šume od lokacije na kojoj je samo mjesec kasnije osnovan logor Jasenovac sa svim propratnim logorima i mjestima masovnih pogubljenja Srba kao što je selo Krapje i čitavo Lonjsko Polje. Zanimljivo je to pitanje a nenako ga istorija ne pominje jer su taj lažni ustanak dogovarali u srcu ustaške teritorije. Isto tako istorija laže i u vezi pogibije , tačnije likvidacije , Vasilija Vasilja Gaćeše. Naime , istorija Brozovih istoričara piše da je Gaćeša poginuo u sukobu sa ustašama a svjedoci pričaju , tačnije pričali su jer ne vjerujem da više ima živih , da je Gaćeša predložio akciju za uništavanje logora u Jasenovcu i oslobađanje logoraša koju će , pod njegovim vođstvom , odraditi ustanici sa Banije. Pozvan je u štab da obrazloži akciju. Krenuo je u pratnji pol. komesara (gle čuda 'rvata) i upao u ustašku zasjedu u kojoj je ubijen a komesar je "uspio" čudom (pomogla mu gospa iz Međugorja) preživjeti. Ovo je samo jedna od gomile priča koju nisu napisali "istoričari" a oni koji pokušaju ispričati istinu proglašavaju se revizionistima. Sličnu sudbinu je doživio i Nikola Demonja koji je imao istu ideju u vezi logora Jasenovac. Izvinjavam se i ja što sam odužio sa ovim pričama i sa "revizijom" istorije koju su pisali istoričari kalibra Franje Tuđmana.

  • Zeka says:

   Kritika izraza "sa ovih prostora" odvela vas je u sopstveno pripovedanje o dogadjajima van Srbije. I to samo o njima. Umesto moje jedne opaske, vi primeniste "ove prostore" u celom komentaru. Doduše, niste napisali "ovi prostori", nego ste imenovali mesta i lokacije sa tih prostora. U redu. Ne zameram. Samo što je to sada mnogo šira diskusija, a zaista je ne smatram glavnom temom o kojoj diskutujemo. Podaci koje sam dao bili su ilustracija za istorijsku istinu da komunisti nisu poštovali brutalnu silu i snagu tog vremena, jer da jesu nikada ne bi krenuli na oružani ustanak. Saglasan sam sa vašom hronologijom ustanaka na ovim prostorima. Istorijska je istina da je prvi ustanak bio onaj na teritoriji NDH pod krvavim naletom zverskog terora ustaških domorodaca protiv srpskog življa. I sada, da ne bih širio priču koja se može odužiti na obime čitavih biblioteka knjiga, mene samo jedno interesuje u vezi sa vašim komentarom. Ukoliko je istina da komunisti namerno nisu hteli da oslobadjaju Jasenovac, zašto to onda nisu preduzeli nacionalisti tj. Srbi i ostali koji su već organizovali svoje oružane snage? Šta su čekali Dangić, Drenović i drugi? Pogotovo ako su, po vašem mišljenju, oni bili stvarni pokret otpora, a ne neki tamo komunisti.

   • RASPUCHIN says:

    To da li Vi smatrate ili , pak , ne šta je "glavna" tema o kojoj raspravljamo je Vaš problem. Žao mi je što se morao ovako izraziti ali o "glavnoj temi" imamo oprečna mišljenja. Po meni , "glavna" tema je sudbina našeg , SRBskog , naroda (pod uslovom da ste i Vi Srbin?) koji , u kontinuitetu , strada "na ovim prostorima" od strane uvjek istih. Vješto izbjegavate činjenice koje ne odgovaraju Vašem pogledu na "ove prostore". Manipulišete , isto tako veoma vješto , a primjer je teza : "... ustaških domorodaca protiv srpskog življa.". Pa zar i Srbi nisu bili "domorodačko" stanovništvo na "tim prostorima"? Ili su , po Vašem mišljenju , bili samo "živalj" ili kako su nas ustaški domorodci nazivali : "dotepenci"? Kažete i : "Podaci koje sam dao bili su ilustracija za istorijsku istinu da komunisti nisu poštovali brutalnu silu i snagu tog vremena, jer da jesu nikada ne bi krenuli na oružani ustanak.". A ja ću Vam na ovo odgovoriti narodnom poslovicom : "Lako je tuđim (djelom tjela) gloginje (negdje se kaže i koprive) mlatit'.". Pa su tako i komunisti goloruke ,gladne , promrzle ,gole i bose partizane tjerali da napadaju dobro utvrđene i naoružane , site , obuvene i dobro obučene ustaše koji su ih gađali kao glinene golubove. Bio je i dobar broj mojih predaka među ovima što su ih natjerali u smrt. Neki su , srećom , preživjeli ali su poslije likvidirani da bi se mogli provesti planovi propali MAS-POK-om a dovršeni krajem osamdesetih. I moglo bi se još mnogo toga pisati pa i o tim raznim "pokretima otpora" ali nemam vremena za gubljenje jer imam mnogo pametnija posla , treba živjeti i preživjeti. A Vi? Vi , slobodno , zagnjurite pogled u biblioteke knjiga koje su napisali komunisti veličajući svoju pobjedu. A ko je bio stvarni pokret otpora? Ne bih znao odgovoriti na to pitanje. Oni koji su slavili pobjedu Broza i dalje tvrde da su to komunisti a oni koji su sljedbenici Dangića i Drenovića smatraju da su izdani od saveznika. Jedno je sigurno a to bi bila činjenica da mapa "ovih prostora" sve više liči na mapu iz , pa recimo , 1942.g.. A to bi značilo da su , nakon svega i ipak a "na ovim prostorima" , pobjedili nacisti i njihovi saveznici a izgubila oba SRBska pokreta otpora. I da , skoro pa da sam "kliknuo" na "predaj komentar" ali sjetih se da ste negdje napisali o tome kako se uporno djelimo. Da , u pravu ste ali prelazite preko činjenice da i Vi uporno osporavate one koji su sljedbenici ideja za koje su se borili Dangić i Drenović. Da li to znači da svi Srbi trebaju postati komunisti kako se , eto , ne bi djelili?

    • Zeka says:

     Imam i ja pametnija posla nego pokušavanje diskusije sa nekim ko pogrešno čita napisano i netrpeljivo nabacuje masu različitih tema bez konca i kraja. Na moja jednostavna pitanja uopšte niste napisali odgovor. Na kraju krajeva, niste ni dužni. Nemojte mi se više obraćati, neću ni ja vama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *