ЕКОНОМСКИ УЛТИМАТУМ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Може ли Србија да преживи?

ЕКОНОМСКИ УЛТИМАТУМ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Може ли Србија да преживи?

24 јануара 2023

Пише: Бранко Милановић

Европска унија ме подсећа на силеџије које су се мотале око моје средње школе у Београду. Они би пришли млађим ђацима и понудили да им продају циглу. Клинац би рекао: „Али мени не треба цигла.“ Силеџија би узвратио: „О, да, знам да ти треба, и коштаће те десет динара.“ Уплашени дечак би платио 10 динара знајући да би га, ако би се супротставио, насилници тукли, ударали у главу, шутирали – и ипак би му, на крају, десет динара извукли из џепа.Таман тако Европска унија данас долази у Србију. Свако с просечном интелигенцијом би рекао: „Немате шта да нам продате и ми не желимо да купимо циглу.“

ЕУ онда почиње да набраја ултиматуме.

Списак претњи

Не знамо текст ултиматума, али није претешко схватити да би се претње кретале од обуставе преговора са ЕУ, укидања фондова подршке ЕУ (које Србија добија као кандидат за чланство), поновног увођења виза, обесхрабрења инвеститора из ЕУ, до евентуалних додатних финансијских санкција (рецимо, забране приступа краткорочним комерцијалним кредитима), забране дугорочних кредита европских банака, ЕБРД-а и евентуално Светске банке и ММФ-а, а у крајњем случају и правог ембарга и, што да не, заплене имовине.

Србија нема олигархе, али има резерве Народне банке и многе компаније које држе новац у страним банкама како би финансирале трговинску размену.

Поставља се питање: да ли би земља могла да преживи санкције које би потрајале од пет до десет или чак двадесет година? Можда и дуже.

Прво, важно је разумети да би такве високе трошкове преузело 99% становништва за које прихватање ултиматума не чини никакву економску разлику. Можда би само 1% српског становништва, оних који живе на Косову, могло да изгуби нека права због неекономских захтева садржаних у предлогу ЕУ.

Једно је јасно у вези с том чињеницом: одбијање би значило губитак за 99% људи да би била омогућена нека, можда неостварива заштита за 1% људи.

Шта би уследило као последица одбијања?

На домаћем терену, то би додатно ојачало национализам. Не само, рекли би националисти, да смо све време знали да нас Европа не жели и мрзи, већ је сада јасно да хоће да нас униште. У таквим условима би биле сковане свакојаке луде идеје.

Русија би то лудило оберучке прихватила, не зато што је Русији много стало до тога, већ зато што има рачун да створи што више проблема, било где у свету, како би Запад био заузет још нечим, а не само Украјином.

Тако би дошло до експлозије национализма у условима смањеног БДП-а. Губитак би могао бити, у зависности од тежине санкција, више од пет до десет одсто БДП-а у првој години. Ово би, дакако, поделило јавност.

Тренутно, све странке се залажу за одбацивање ултиматума, а проевропске странке, које је Европа много пута превела жедне преко воде, заузеле су снажан став против прихватања, чак и јачи од саме владе. Ипак, вероватан сценарио би био да би се после неколико година, јавност озбиљно поделила између оних странака које би потпуно одбијале преговоре и присталица нових преговора са ЕУ.Ако би такве странке постале у неком тренутку према рејтингу изједначене и почеле да се радикално међусобно оптужују, ни грађански рат као опција не би се могао искључити. Пошто би Запад имао врло мало пријатеља с којима би преговарао у Србији, и пошто је Србија окружена чланицама НАТО-а, не би се могло искључити да НАТО макар формално окупира земљу.

Не треба заборавити да су тренутно и Босна и Косово протекторати НАТО-а и да Запад може једним потезом да у сваком тренутку сруши владе у Црној Гори и Северној Македонији. Штавише, НАТО трупе су у свим овим земљама, плус у другим пограничним државама (Румунији, Хрватској, Бугарској, Мађарској). Као и у Другом светском рату, скоро исте земље би могле само да умарширају.

Шта би било са српском економијом?

У случају да Србија одбије ултиматум, почетни ефекти би били изразито негативни, међутим, Србија ипак у односу на Русију има неке предности.

Рецимо, она није толико зависна од Запада као што је Русија била пре 24. фебруара 2022. Даље, за разлику од Русије не мора да буде у току с војнотехнолошким развојем. Али, како Србија више од 2/3 трговине обавља са Западом, трговина би, у зависности од тежине санкција, била значајно смањена, што би смањило извоз и БДП.

Стране инвестиције, опет углавном из ЕУ, усахнуле би. Незапосленост би се повећала, а реални приходи пали. Млади би све више напуштали земљу. Са ионако веома неповољном демографијом, углавном би остали старији људи, старосне доби за пензију. Ко би онда зарађивао за исплату ових пензија?

Можда најподмуклије, неки облик трговинске принуде ЕУ би стимулисао алтернативне, илегалне начине набавке забрањене робе. То је био случај током периода свеобухватних санкција УН против Србије и Црне Горе између 1992. и 1995. Нове санкције би створиле криминалне групе које би контролисале такав увоз.

Они би постепено подмићивали, а затим игнорисали полицију и органе власти, а могуће би било да их понегде и потпуно замене (као што се раније дешавало). Укратко, мафија би владала.

Даље, Србија, која је већ и сада центар за трговину наркотицима, постала би у том смислу још „значајнија“. Влада не би имала подстицај да контролише такву трговину ако већина продаје иде у западне земље.

У ствари, трговина наркотицима могла би да буде једaн од ретких „удараца“ које би српска влада могла да узврати ЕУ.

Што би ситуација дуже трајала, преговарачка позиција Србије била би све слабија. ЕУ не би била задовољна, свесна своје неспособности и неспремности да допринесе било чему позитивном, али пошто контролише медије и наратив, сву кривицу би пребацила на „некооперативну Србију“ и „руске агенте“.

И после четири-пет година Србија би поново показала знаке спремности да преговара, али би њен релативни положај био гори него што је данас.

Дакле, Србија би могла изгубити пет или више година и на крају би се завршило истим или још горим договором.Списак ултиматума које је Србија већ одбила

Прихватити договор не значи да вам се тај договор мора допасти. Србија је три пута одбила сличне ултиматуме. Године 1914, када је у ствари прихватила 9 од 10 тачака аустроугарског ултиматума (и тражила појашњење десете тачке), да би је напали Аустријанци.

Други пут је прихватила Тројни пакт са силама Осовине 1941. године, у укупном трајању од 72 сата, а затим га је, после војног удара, дефакто одбила. За казну, Немачка је брутално напала Југославију, што је довело до масовног бомбардовања Београда, окупације, потпуног разбијања земље, четири године рата и више од милион мртвих.

Трећи пут Србија је одбила ултиматум НАТО-а у Рамбујеу 1999. године и прописно је бомбардована три месеца док није прихватила другу верзију исте ствари.

Ово је списак претходних ултиматума које треба имати на уму. Нису баш весели.

(РТС)

KOMENTARI30 коментара

 1. Beli Orao says:

  Може , само требате сви извадити руке из гузице! И одјебати запад !!!

 2. Hemicar says:

  Zar bilo ko u ovoj drzavi misli da bi se sa ovim prihvatanjem zavrsilo sve? Posle ovog idu sledecI zahtevi,presevska dolina,Raska,Vojvodina,itd sve dok se ne rasturi Srbija do poslednjeg dela. Negde treba stati i reci NE...

  • RASPUCHIN says:

   Мислим да гријешите јер АП Војводина има исти статус у "Уставу Р. Србије" као и АП Косово и Метохија и по аутоматизму добија право које би се дало и *Kosova. Додуше , ово би требао објаснити неки правник а ја сам ово закључио на основу чисте логике. Ако сам у праву , са оваквим закључком , онда је све ово много опасније него што изгледа.

 3. Cp6a says:

  Значи, кренуло масовно правдање издаје. По истој логици овог јадног титоистичког смрада, шта онда спречава западне монструме да прекосутра траже нове и нове територије, са 2-5% од целокупног српског становништва? Ако се Срби због приступних фондова и виза одрекну своје територије, онда нисмо заслужили ни да постојимо. Немогуће је да им ово прође.

 4. Dejan says:

  Prijatelju,izađi iz gu~ice tvog šefa i nemoj da širiš SNS propagandu. Po tebi ispada da će se sve to desiti ako kažemo da ne damo svojih 16 % teritorije. Mislim da si ti pol~deo od ljubavi prema vođi.

 5. Koja says:

  Ovo je nepotpun tekst, gleda samo neke aspekte mogućih događaja i u skladu sa tim sugeriše predaju svega razbojnicima ! Ima još toga što se može dogoditi, a ne navodi se, te smatram da im pokažemo treći prst, zaslužili su ga i neće ništa bitno da se desi. Naravno da žele svakako da unište Srbe i Pravoslavlje, ali moramo da ih ne težak način odgovorimo od toga ! To nam je sudbina !

 6. Gagi says:

  Svim normalno mislecim ljudima je jasno da je ovo projekat katolicke doktrine za uredjenje njihovog Rimskog poseda. Oni od svojih kolonizatorskih teznji nece odustati. Program i plan je napravljen odavno, oni se toga drze i potplacuju one koji su zeljni da se izivljavaju u svom bolesnom hedonizmu i neradu. Sve je upuceno ka tome, da se ponizimo do krajnih granica, samo da bi opljackani narodni kapital ostao neokrnjen. GDE su svi plackasi ovog naroda, ako se napravi neki lom. Bitno je da se ne "talasa" i da se ponizimo kao narod zbog njihovog "uspesnog" zivota. TO je sustina. Nazalost.;

 7. Velika Metla says:

  Има ли макар једна држава на васколиком дуњалуку која опстаје без швабских инвестиција ? Или васколики дуњалук опстаје на рачун швабских инвестиција ?

 8. Gagi says:

  Velika Metla... Nema. TO je projekat zbog koga mi Srbi zivimo ovakav svakodnevni zivot. Tucaju nas pljackasi u mozak da nesto "mora". SVE je TO naravno, zbog njihovog izdajnickog lagodnog zivota.

 9. milorad5 says:

  Ovo je BLEF isto kao i pretnje kurtija ratom.Sankcije srbiji bi PROPALE.Samo što bi madjarska odila da vrši blokadu je DOVOLJNO,ali tu su i OSTALI na balkanu koje su PREVARILI IZ EU i NATO pakta.Ni oni ne bi sem na rečima podržali blokadu.Zatim,nedostatak robe na svetskim pijacama čini sankcije apsolutno nebitnim.Uopšte nije problem da SRBIJA PRODAJE ROBU KOJU PROIZVODI NA DRUGIM TRŽIŠTIMA.JER OGROMNA JE POTRAŽNJA ZA ŽITARICAMA,BAKROM,ZLATOM,ČELIKOM I DRUGIM MINERALIMA i SIROVINAMA KOJE MI IZVOZIMO.NE MORA EU DA KUPUJE TO IMA KO ĆE DA SE JAVI ODMAH.TU PRE SVEGA TREBA RAČUNATI NA TURKE I BUGARE KOJIMA JE PREKO GLAVE EVROPSKOG POŠTENJA.TOG MOMENTA KADA BI OVI SKOTOVI UVELI SANKCIJE BI SE OTVORIO KORIDOR PREMA ISTNABULU I DALJE U SVETI I TO NA ZADOVOLJSTVO SVIH NAS A TURCI BI JEDVA DOČEKALI OTVARANJE TOG TRGOVIBNSKOG MOSTOBRANA SVE DO BEOGRADA:)Takodje investicije koje dolaze iz eu NISU bile političke investicije,te firme dolaze ovde jer NE MOGU VIŠE U NEMAČKOJ ILI FRANCUSKOJ DA RADE KAKO TREBA.Sumnjam da će Eu birokratija mođi da im NAREDI da zatvore kapacitete koje su ovde IZGRADILI sem ako im ne nadoknade štetu u punom iznosu a para za to nemaju.Pokušaj saobraćajne blokade bi JOŠ više ugrozio status prizvodnih lanaca u evropskim industrijama.Oni mogu da nas zaobidju preko rumunije ali to je mnogo duža ruta i manjeg kapaciteta,koja bi produbila transportne probleme,nedostatak vozača i cene transporta u EU koje su i sada previsoke.Oni bi MOGLI da zaprete bugarima i pokušaju da ih nateraju da sprovde blokadu ali to je očigledno čista glupost koju bugari ne bi sprovodili i samo bi iskoristili priliku da se UGRADE u cene što bi MI u srbiji lako mogli da nadoknadiumo od POVEĆANIH taksi na DUNAVU:)A dunav im je potrebniji više nego IKADA.Samo pršetajte pored te reke u beogradu i videćete.Ja u životu nisam video više barži i tegljača,brate gužva je ko na brankovom mostu u špicu.Dali ste svesni koliku štetu EU može da pretrpi ponovnim zatvaranjem dunava,NISTE.E to im treba odmah predočiti i ako su spremni da PLATE te cifre onda nek uvedu sankcije,pogotovo što mi za razliku od blentavog miloševića sada imamo MOĆNE izvore finansiranja VAN NATO BLOKA i mogu samo da na popu.e po tom pitanju.Prošle god.je pokušan valutni udar na dinar uprav iz EU pa su prošli kako su prošli,tj.pukli su ozbiljne pare,nisu uspeli da izvedu taj finansijski udar koji je trebao da bude uvod u kurtjeve akcije i ucene,i dobili su ozbiljno upozorenje iz drugih finansijskih centara da to više NE POKUŠAVAJU.SVE u svemu sankcije bi ih ovoga puta koštale ko sv.petra kajgana a nas ne bi mnogo potkačile.Oni su nam već uništili stopu rasta sa lažnom pandemijom i vučić može da dubi na glavi ali ništa tu ne može da se uradi,a da ukinu vize ne mogu jer im trebaju radnici iz srbije i to naročito nemcima koji sada skoro nude DRŽAVLJANSTVO alooo.Ovo je BLEF i prevara i treba ih odbiti,valjda će onda da razmisle konačno normalno i da dodju ovde sa nekom RAZUMNOM poslovnom ponudom.ONI ZNAJU DA NE SMEJU DA POKRENU TAJ MEHANIZAM SANKCIJA,TO ĆE TEK DA EKONOMSKI RASTURI SVE NJIHOVE PROTEKTORATE U OKOLINI UKLJUČUJUĆI I KOSOVO DO KRAJA.Toliko toga je protiv njihvih budalaština u REALNOSTI da samo ludak može to da pokuša,ali oni su se prilično ludo poneli i sa rusima pa mislim da biu uveli te sankcije i da treba da ih pustimo da to urade i SRUŠE SAMI SEBE,jedan problem manje za nas u budućnosti,opasnu grešku bi počinili sa asankcijama,skupu i VRLO OPASNU političku i ekonomsku grešku,treba ih pustiti da se obese sami ako to žele a naš standard koji je ionako MALI neće mnogo pretrpeti,ako smo sve ovo do sada izdržali ZAŠTO da na kraju padnemo na BLEF i uzmu nam ksovo za DŽ a tamo ima najamanje 1500 MILIJARDI EVRA RESURSA ne računajući ostale VREDNOSTI KOJE PRIPADAJU NAMA A NE ŠIPTARSKOJ MAFIJI.

  • Srbski vitez says:

   Brate, svaka čast za sve što si napisao! Sve je apsolutno tako! Ovo treba izneti Vučiću i tresnuti mu na sto!!!

 10. Kulak says:

  Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije je nepovrediv. O tome nema razgovora i pregovora ni sa kim. Srbija u svim razgovorima mora insistirati da se poštuje Povelja UN i međunarodno pravo.

 11. Косовац says:

  Овај Бранко Милановић као да га је правио Иван Стамболић: Док су 1981. године Шиптари дивљали по Приштини, Иван Стамболић је изишао на ТВ и високоумно рекао: „Другови, сада се морамо пазити зато што ће ово додатно ојачати српски национализам“. ...............Основна карактеристика комуњаре и сорошоида јесте њихов негативни став према бауку српског национализма. ...............Познато је да се код новинара увек може наћи нека гњида која ће застрашивати читаоце са Ултиматумима и Санкцијама, са саветом да људи морају живети у миру и сити као свиње. Само их (новинаре) треба мало подмазати.

  • Gagi says:

   Kosovac... Svakim danom sve vise pozitivno iznenadjujes. Jesi li se ti to vratio svojim korenima koje si u tajnosti cuvao kada za TO dodje vreme. Jedino mi jos nisi jasan, sta si bio do sada kada si aminovao i cutao na ovu nacionalnu politiku rusenja grobova nasih predaka. Znam, morala deca da odrastu u okupaciji, morala su da se skoluju u okupacionim skolama, zivot je morao da se nekako odrzi. Odakle price o hidroelektrani u ovom okupacionom sistemu koji ne priznajes. Nesto mi tu nije bas sve jasno, ti si kristalno jasan. Tesi se da nisi jedini, ima Vas dosta koji ste "sacuvali" svoju Kosovsku kolevku, najkvalitetnije patriote nam danas organizuju zivot u drzavi Srbiji.

 12. Aleksandar says:

  Kakva gomila gluposti i lazi, da nije tuzno bilo bi smesno!!!Na zalost autora ovog teksta, ima nas jos po neko ko se razume u ovu tematiku s tom razlikom da ne primamo platu u US ambasadi pa da moramo plasiti narod katastroficnim fantazijama!!! Za 5 godina, kako nam autor prorice da cemo opet pregovarati sa EU, EU nece vise ni postojati a neoliberalni ekonomski model bice sveden na SAD i njihove najblize saveznike VB dok ce se ostatak Evrope menjati iznutra u pokusaju da poprave porusene mostove sa Moskvom i Pekingom a Srbija ce biti povlasceni partner EEZ i puta svile... Mogao bih doticnom gospodinu da odrzim jedno predavanje o temi ali bilo bi uzalud...ovo sto je izneo i onako nije njegovo misljenje!!!

 13. Strsljen 21 says:

  Nema predaje! I nema nazad ...nazad je Srbija. Ne potpisujemo nista ...necemo. A ti Vucicu ako ne smes da kazes necu...idi odlazi...ima mnogo nas kojo smemo...i hocemo i mozemo. Nece nam bit tesko,a ni prvi put...al bice poslednji. Odjebite vis. Na kraju krajeva i da uzmemo puske u ruke ...mozemo i to ponovo...treci krug...al sad nema stajanja i nema pregovora. Pa kud koj mili moj. Nema predaje?

  • Bob says:

   Nema predaje, nema nazad. Nazad je Srbija!

 14. persida says:

  Od kada je umrla Djina Lolobridjida, nista me vise ne vezuje za Evropu. Rece moj stric.

  • Gagi says:

   Persida... Ko se na nju nije palio, narocito mi jadnici u SFRJ. To je bila vanvremenska zena koju je samo mogao da krka tita. TO je ta njihova latinska prevara, da balavimo za izmisljenim velicinama. To su danas ovi narociti "bredovi", narod kao lud i sasav trci ka njihovoj prevari.

 15. Zeka says:

  U vezi sa eventualnim "problemima" sankcija, investicija, ekonomske stagnacije, eventualne recesije, pa i izolacije, vidim da su komentatori zauzeli jedan optimističan pravac predvidjanja. Smatraju da svega toga ne bi u stvarnosti ni bilo, ili ako bi i bilo da ne bi tako štetno delovalo, a ako bi i štetno delovalo, mi Srbi smo "navikli" na golgote, pa nam ni ova neće tako teško pasti. U redu. U načelu bih se uglavnom pridružio ovom medjusobnom ohrabrivanju, jer ne moramo uvek samo da kukamo. Mene nešto drugo brine iako bih voleo da sam u zabludi. A to je u vezi sa političkim reperkusijama koje su zapadnjački hohštapleri i zlikovci u stanju da prirede skoro svakom entitetu koji im se otvoreno i prkosno suprotstavi. Nema ovde dovoljno mesta za nabrajanje svih podlosti koje njihova pokvarena mašta može da smisli, pa i da sprovede, ali ću ukratko nabrojati par takvih realnih političkih pretnji. Imaju podlogu kako u našoj tradicionalnoj neslozi, tako i u vezi sa geopolitičkom lokacijom na kojoj se nalazimo. Najpre, mogli bi u bliskoj budućnosti da rade na izazivanju unutrašnjih oružanih sukoba na ulicama naših gradova što bi u daljem razvoju možda dovelo čak i do gradjanskog rata u Srbiji! Mržnje i omraze već uveliko postoje, a o ideološkim i drugim podelama da tek ne pričam. Ovim sukobima prethodila bi namerna destabilizacija političkog prostora Srbije u smislu blokade funkcionisanja javnog mnjenja, širenjem dezinformacija i antagonizama medju stanovništvom. Moćna zapadna propagandna mašina bi u sadejstvu sa spoljnim i unutrašnjim neprijateljima povećala temperaturu do eksplozije. Namerno pokretanje problematike etničkih manjina kojih u Srbiji podosta ima, to bi dovelo do okidača za medjuetničke obračune na radikalan način. Ekstremisti svih vrsta bi ovo podmazali i rasplamsali. Ima još toga, ali za Srbiju bez Kosmeta je i ovo dovoljno. A tek kada je Kosmet u pitanju!!! Pošto su Albanci vrlo odlučni za ostvarenje svoje Velike Albanije, Zapad bi im odrešio ruke da krenu sa mnogo jačim oružanim napadima i provokacijama na Srbe, što bi konačno dovelo do oružanog odgovora našeg malobrojnijeg naroda tamo. Ovo bi, opet, izazvalo još žešći odgovor arbanaške većine, a sve bi to na kraju išlo ka direktnom oružanom sukobu sa zapadnjačkim "postrojbama" (čitaj NATO) koje (još uvek) na Balkanu vojno dominiraju. S obzirom da su veoma frustrirani zbog nemoći prema Rusiji i Rusima, dobro bi im došlo da (još jednom) pokažu svoju vatrenu moć prema Srbiji i Srbima. To bi im i politički bilo korisno kao pokazna vežba za tek predstojeći obračun sa sebi dostojnima, a za koji još nisu spremni. Svako ko misli da bi NATO, sa dopunskom vojskom koja bi se ubrzo ovde dopremila, u ovom sukobu izvukao deblji kraj - pogrešno misli. Rusija nam (opet) ne može bitno pomoći, jer je zabavljena u ukrajinskom lavirintu. Naprotiv, ovog puta moglo bi se dogoditi da bi uz masu našeg naroda definitivno bila uništena Srbija kao država i izbrisana sa političke karte sveta. Kraj i rezultate predstojećeg rata izmedju "velikih" mi ne bi ni dočekali. A niko ne može sigurno da tvrdi ni kako bi se taj rat završio, osim ako svi u kompletu koliko nas na Zemlji ima odemo u nebo zajedno sa nuklearnim otpadom i radijacijom. Hvala na pažnji.

 16. Cp6a says:

  Може тако да буде, али се из задње ескалације, са подизањем борбене готовости Војске Србије, може назрети да им војно ангажовање према нашој земљи није у овом тренутку баш по вољи. Знали су, подучени историјом, да се нисмо усрали и да не блефирамо. Саму разградњу Југославије су извели део по део, како не би све букнуло, отело се контроли и захватило већи део Европе. А сада, истовремена два рата у Европи, нису шала, лако се могу претворити у светски, а онда они имају много више да изгубе. Зато су се вратили тероризму и тако врше притисак на нас и изазивају незадовољство у народу. Сваког јутра устају орни да преко својих шиптарских керова пребију, ране или убију неког Србина, премало да подигнемо војску и уђемо у рат против њих, а превише јер нам једу џигерицу, пуштају крв и изазивају бол. А ово да могу да изазову грађански рат - па изазвали би га да могу. Немају они баш чаробни штапић па да то ураде. Не треба их толико уздизати и правити их свемоћним. 30 година држе све медије у Србији, труде се да нам исперу мозак, све радње раде, преко Виндовса, Андроида и иОС-а плаћамо да нас шпијунирају, ал' им је резултат јадан.

 17. Gagi says:

  Vidi Zeko, par puta sam procitao tvoj komentar, cisto da ne pogresim u mom odgovoru. Kristalno i jasno se vidi da svoja zapazanja proizvodis iz odlicne zivotne pozicije. Necu ovom prilikom da apostrofiram kakva je ta pozicija, to je jasno. Mozda bi mogao da nadjes intelektualne snage, da najzad shvatis da neki ljudi gaje krave i sade krompir da bi ti ziveo. Da NISTE Vi Bogom dani da budete zivotni profiteri ovog naroda. Narod je veci i mocniji od Vas, koji jos ljubomorno cuvate Vaseg okupatorskog gurua Srpskog naroda na Dedinju. Lep je besplatan zivot, jel da. Srpski posten narod razmislja polomljenom kicmom, NE Vasim izmisljenim glupostima za besplatan i bezbrizan zivot. Neki nasi pretci su ginuli za svoje potomstvo, sta Vi radite, izdajete za srecnu buducnost potomstava. Ima razlike jel, da. Nemoj da mrsis sa izdajnickim komunistickim floskulama, da nesto kao mora jer postoji sila. Samo kod Vas slabih i nejakih postoji "sila" koja mora da se postuje. Citaj istoriju, kod Srba i Rusa nema sile osim Boga.

  • RASPUCHIN says:

   Отесте ми ријечи из "уста" (или тастатуре). Каже наш народ : "Сила Бога не моли , Бог силу не воли.". Многи су гинули за СРБске земље а неки смо и преживјели ратове док су овакви , читаво вријеме , мудросерили и вагали како би сачували оно мало животног комодитета. Чај у пет , послије подне , и чајни колутић. Знао сам и сам сањати чај и кексе , у блатњавом рову , док сам кусао 'ладну кувану рижу са биљним мрсом који се већ згрудао од хладноће.

 18. Gagi says:

  Cela jedna generacija Srba je izginula i dobrovoljno dala svoje zivote za cast svoje dece i nacije na Kosovu. Odakle vise izviru ove zivotne jajara i demagozi koji su nesto posebno pametni i dobro potkupljeni od latina. Zivot je kod Srba CAST, TO je nasa sustina ovog zivota na zemlji. Svaka drugacija konstrukcija hedonistickih latina za nas NIJE prihvatljiva. Mi se, uvek smo se borili za nebesku Bozju pravdu. Vi danasnji pametnjakovici, ako mozete, borite se da Vam deca ostanu normalna bez dobrobiti latinskih narkotika koje u ovoj drzavi ima u izobilju. Filozofsko politicko obrazlozenje je, sto je vise para bice sigurnih penzija. MOLIM TE Zeko, razmisli gde zivis i sta zagovaras, nece puno proci kada ces se ujedati za sopstvenu guzicu. Bas isto kao ovi nasi Srbi koji su spas potrazili u Srbiji.

  • Косовац says:

   @ Gagi, …..Код нас Косоваца кажу „Криво седи, ал право збори“. Зато ти ево честитам на одличном одговору овом „храбром“ зеки. Јесте да си мене правио на пачавру, то сам оставио по страни, зато ти честитам на коментару, што си овом тролу сорошоиду перфектно отписао. Хтео сам ја да му одговорим нешто као ти, али ми никако није ишло (можда од нервозе) па сам одустао.

 19. Zeka says:

  Nije dobro kada se čašćavamo epitetima i predrasudama. Ne znamo se lično, pa dolazi do nesporazuma jer se ljudi pogrešno procenjuju. Što je još gore, takvo obraćanje neistomišljenicima nikuda ne vodi. Osim u još veće nepoverenje, a onda i u omrazu, mržnje, antagonizme i sl. o kojim sam opasnim socijalnim pojavama iznad već pisao. Ne valja i to što tako pokazujemo izvestan stepen primitivizma kojim naši neprijatelji uporno pokušavaju da nas okite kao nacionalnom osobinom. To se vidi i u danas retkim političkim debatama kada svi govore u glas i niko nikoga ne sluša. Srećom, u ovakvoj vrsti diskusije, nemoguće je preklapanje u govoru, ali je i dalje prisutno odsustvo razumevanja ili bar pokušaj shvatanja napisanog. Nemam ništa protiv razlika u mišljenjima, neki od meni najboljih prijatelja imaju dijametralno suprotne političke stavove. Ipak, trudim se da što manje budem ostrašćen i neupitno ubedjen u svoje stavove. Još kao brucoš prestao sam da verujem kako su pametni i dobri samo oni ljudi koji isto misle kao i ja. U vašim replikama pronašao sam brojne i različite teme. Ali, evo jednog mog osvrta na suštinu primedbi koje bi se mogle svesti na (komunističku?) floskulu o poštovanju sile tj. jačeg ili ti staru poštapalicu "sila Boga ne moli", na koju slobodarski orijentisani ljudi imaju zaista dobar nastavak da "Bog silu ne voli". Da pogledamo činjenice. Komunisti sa ovih prostora nisu imali takvu filozofiju života i politike, jer u suprotnom nikada ne bi krenuli na ustanak protiv fašističkog okupatora koji je u tom momentu (leto '41.) bio na vrhuncu moći i ratnih uspeha. Poznato je i to da u borbu protiv fašista nisu krenuli samo komunisti. Drugim rečima, nisu samo komunisti bili antifašisti. Medjutim, odijum savremene revizionističke škole istoričara sručio se samo na komuniste-partizane, jer su, eto, krenuli na ustanak "kad mu vreme nije" i time izazvali bes okupatora koji je zbog toga napravio hekatombe srpskih leševa po Srbiji. Obrnuto, jugoslovenski pokret DM JVuO tj. četnici, pohvaljeni su za obustavljanje aktivnog ustanka, pa i pokušaj saradnje sa okupatorom (pogledati nemački zapisnik sa sastanka DM sa predstavnicima okupatorske vlasti i Gestapoa u Divcima 11. novembra 1941.). Nedić je, naravno, proglašen vrhunskim mudracem i rodoljubom koji se saradnjom sa okupatorom "žrtvuje za svoj narod", pa su ga nazvali "srpska majka". Bojim se da je u vezi sa Nedićem najvažniji kriterijum bio njegov dosledni i istrajni antikomunizam. Ironija sudbine bila je u tome što je trebalo da četnici budu nastavak one generacije Srba koja je, bez obzira na enormno visoke ratne žrtve u 1.sv.ratu, nastavila rat, pa i dizala ustanke u samoj okupiranoj Srbiji (Toplički ustanak). Zašto sve ovo pominjem? Moje je mišljenje da u mom narodu splašnjava slobodarska svest. Možda i pod uticajem onakve poruke novih istoričara. Dokazi za to su brojni. Možda najviše postaju vidljivi tokom ratova devedesetih (tu ne mislim samo na neuspelu mobilizaciju kod nas na koju se najveći broj rezervista nije odazvao). A nastavlja se i dalje, npr. petooktobarskom katastrofom koja je posledica nespremnosti naroda na žrtve i naivnom verovanju Zapadu da će nas blagosloviti svojom demokratijom u kojoj "svi lepo žive". Tako je instalirana prozapadna vlada u Srbiji. Ova činjenica nije ni do danas promenjena, bez obzira na personalne garniture koje se već preko 2 decenije smenjuju na vlasti. Na svoju žalost, meni se čini da u ovim današnjim uslovima ne bi bilo potrebnog odziva mladih, pa i starijih ljudi u Srbiji za odbranu naše Otadžbine ako bi došlo do istinskog "stani-pani". Generacije se menjaju, vremena se menjaju, nove naraštaje ne oduševljavaju isti ideali kao one iz ranijih decenija i vekova. Kod mladih je uveliko prisutan oportunizam. Njihovo masovno bekstvo iz Srbije za mene je vrsta slabosti pred životnim izazovima i odgovornošću za sopstvenu zemlju. Izgovori su uvek prisutni. Odlikuju ih pesimizam i malodušnost ("nikada ovde neće biti bolje") i izvestan lažni i neadekvatni kosmopolitizam ("domovina mi je tamo gde mi je dobro") itd. Sve u svemu, doveli smo u pitanje naš opstanak. Malo jača sila na nama primenjena možda bi vodila rasulu i gubitku preostalih vrednosti, kako etičkih tako i materijalnih. Naša politika danas liči na žonglersko hodanje po tankoj žici. A preganjanje sa zapadnjačkim siledžijama na igru Aske pred izgladnelim vukom. Priča se o "kuvanju žabe" u smislu promene svesti. Žaba je, po svemu sudeći, poprilično skuvana. Kako god, teško da više ima snage da iskoči iz lonca. Na kraju, izvinjavam se na nepristojnoj opširnosti u nadi da će razmišljanje, ali i adekvatna akcija biti sredstvo za popravljanje naše trenutne nacionalne sudbine i situacije. Veru u preporod održao sam. Hvala.

 20. RASPUCHIN says:

  " Komunisti sa ovih prostora ... " Да , "ови простри" су и даље некима братств-јединствени циљ па и "влажни снови". У реду је то , свако има право сањати. Једини проблем са тим комунистима и "овим просторима" је то што су комунисти писали историју а снимали су и "историјске" филмске спектакле који , као и њихова историја , нису одговарали истини. Занимљиво да се не наводе у коментарима сви они преговори партизанског вођства са швабама а највише са усташама. Бар да се малчице помене онај још из '935.г. у С. Митровици ако не и многи други послије. Некако такве истине нису пожељне. Дизање устанка? Тек је то прича за себе. На срећу било је преживјелих устаника са Баније који нису били склони лажима како би се окористли. Занимљиво је било причати са таквима посебно о , горе поменутим , спектаклима. Рекоше ми да немају времена за глупости , мислећи на гледање тих филмова. Устанак , бар на Банији са које потичем , дигао је народ а не комунисти због усташког терора који је почео већ од дана оснивања NDH. Као дан устанка у "лијепо њиној" води се "22. lipanj" , дан када су се комунисти састали у шуми "Брезовица". Занимљиво је погледати мапе и видјети удаљеност те шуме од локације на којој је само мјесец касније основан логор Јасеновац са свим пропратним логорима и мјестима масовних погубљења Срба као што је село Крапје и читаво Лоњско Поље. Занимљиво је то питање а ненако га историја не помиње јер су тај лажни устанак договарали у срцу усташке територије. Исто тако историја лаже и у вези погибије , тачније ликвидације , Василија Васиља Гаћеше. Наиме , историја Брозових историчара пише да је Гаћеша погинуо у сукобу са усташама а свједоци причају , тачније причали су јер не вјерујем да више има живих , да је Гаћеша предложио акцију за уништавање логора у Јасеновцу и ослобађање логораша коју ће , под његовим вођством , одрадити устаници са Баније. Позван је у штаб да образложи акцију. Кренуо је у пратњи пол. комесара (гле чуда 'рвата) и упао у усташку засједу у којој је убијен а комесар је "успио" чудом (помогла му госпа из Међугорја) преживјети. Ово је само једна од гомиле прича коју нису написали "историчари" а они који покушају испричати истину проглашавају се ревизионистима. Сличну судбину је доживио и Никола Демоња који је имао исту идеју у вези логора Јасеновац. Извињавам се и ја што сам одужио са овим причама и са "ревизијом" историје коју су писали историчари калибра Фрање Туђмана.

  • Zeka says:

   Kritika izraza "sa ovih prostora" odvela vas je u sopstveno pripovedanje o dogadjajima van Srbije. I to samo o njima. Umesto moje jedne opaske, vi primeniste "ove prostore" u celom komentaru. Doduše, niste napisali "ovi prostori", nego ste imenovali mesta i lokacije sa tih prostora. U redu. Ne zameram. Samo što je to sada mnogo šira diskusija, a zaista je ne smatram glavnom temom o kojoj diskutujemo. Podaci koje sam dao bili su ilustracija za istorijsku istinu da komunisti nisu poštovali brutalnu silu i snagu tog vremena, jer da jesu nikada ne bi krenuli na oružani ustanak. Saglasan sam sa vašom hronologijom ustanaka na ovim prostorima. Istorijska je istina da je prvi ustanak bio onaj na teritoriji NDH pod krvavim naletom zverskog terora ustaških domorodaca protiv srpskog življa. I sada, da ne bih širio priču koja se može odužiti na obime čitavih biblioteka knjiga, mene samo jedno interesuje u vezi sa vašim komentarom. Ukoliko je istina da komunisti namerno nisu hteli da oslobadjaju Jasenovac, zašto to onda nisu preduzeli nacionalisti tj. Srbi i ostali koji su već organizovali svoje oružane snage? Šta su čekali Dangić, Drenović i drugi? Pogotovo ako su, po vašem mišljenju, oni bili stvarni pokret otpora, a ne neki tamo komunisti.

   • RASPUCHIN says:

    То да ли Ви сматрате или , пак , не шта је "главна" тема о којој расправљамо је Ваш проблем. Жао ми је што се морао овако изразити али о "главној теми" имамо опречна мишљења. По мени , "главна" тема је судбина нашег , СРБског , народа (под условом да сте и Ви Србин?) који , у континуитету , страда "на овим просторима" од стране увјек истих. Вјешто избјегавате чињенице које не одговарају Вашем погледу на "ове просторе". Манипулишете , исто тако веома вјешто , а примјер је теза : "... ustaških domorodaca protiv srpskog življa.". Па зар и Срби нису били "домородачко" становништво на "тим просторима"? Или су , по Вашем мишљењу , били само "живаљ" или како су нас усташки домородци називали : "dotepenci"? Кажете и : "Podaci koje sam dao bili su ilustracija za istorijsku istinu da komunisti nisu poštovali brutalnu silu i snagu tog vremena, jer da jesu nikada ne bi krenuli na oružani ustanak.". А ја ћу Вам на ово одговорити народном пословицом : "Лако је туђим (дјелом тјела) глогиње (негдје се каже и коприве) млатит'.". Па су тако и комунисти голоруке ,гладне , промрзле ,голе и босе партизане тјерали да нападају добро утврђене и наоружане , сите , обувене и добро обучене усташе који су их гађали као глинене голубове. Био је и добар број мојих предака међу овима што су их натјерали у смрт. Неки су , срећом , преживјели али су послије ликвидирани да би се могли провести планови пропали МАС-ПОК-ом а довршени крајем осамдесетих. И могло би се још много тога писати па и о тим разним "покретима отпора" али немам времена за губљење јер имам много паметнија посла , треба живјети и преживјети. А Ви? Ви , слободно , загњурите поглед у библиотеке књига које су написали комунисти величајући своју побједу. А ко је био стварни покрет отпора? Не бих знао одговорити на то питање. Они који су славили побједу Броза и даље тврде да су то комунисти а они који су сљедбеници Дангића и Дреновића сматрају да су издани од савезника. Једно је сигурно а то би била чињеница да мапа "ових простора" све више личи на мапу из , па рецимо , 1942.г.. А то би значило да су , након свега и ипак а "на овим просторима" , побједили нацисти и њихови савезници а изгубила оба СРБска покрета отпора. И да , скоро па да сам "кликнуо" на "предај коментар" али сјетих се да сте негдје написали о томе како се упорно дјелимо. Да , у праву сте али прелазите преко чињенице да и Ви упорно оспоравате оне који су сљедбеници идеја за које су се борили Дангић и Дреновић. Да ли то значи да сви Срби требају постати комунисти како се , ето , не би дјелили?

    • Zeka says:

     Imam i ja pametnija posla nego pokušavanje diskusije sa nekim ko pogrešno čita napisano i netrpeljivo nabacuje masu različitih tema bez konca i kraja. Na moja jednostavna pitanja uopšte niste napisali odgovor. Na kraju krajeva, niste ni dužni. Nemojte mi se više obraćati, neću ni ja vama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u