ЕКСКЛУЗИВНО: Главни закључак преговора у Астани

EKSKLUZIVNO: Glavni zaključak pregovora u Astani

31 jula 2018

Zemlje-garanti primirja u Siriji (Rusija, Iran i Turska) su nakon desete runde pregovora o Siriji u astanskom formatu, koji je održan u Sočiju, izrazili spremnost da se suprotstave separatističkim namerama koje podrivaju suverenitet Sirije, navodi se u nacrtu završne izjave „Astana 10“ u koji je Sputnjik imao uvid.

„Strane su izrazile svoju posvećenost suprotstavljanju separatističkim namerama čiji je cilj podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije, kao i nacionalne bezbednosti u susednim zemljama“, navodi se u dokumentu.Deseta runda pregovora o rešavanju sirijske situacije u astanskom formatu održava se 30. i 31. jula u Sočiju.

Sledeća, jedanaesta runda pregovora o Siriji u astanskom formatu planirana je za novembar 2018. godine, navodi se u završnoj izjavi današnjih razgovora u Sočiju.

Mesto održavanja sledećeg sastanka nije precizirano u tekstu. Do sada je devet rundi pregovora održano u Astani, a deseta je održana u Sočiju. Kako je objasnio specijalni predstavnik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev, ovo je bilo diktirano klimom grada. On nije isključio da će se pregovori „vratiti“ u Astanu.

Oružani sukob u Siriji traje od marta 2011. godine. Rešavanje situacije se razmatra na platformama u Astani i Ženevi, a kongres Sirijskog nacionalnog dijaloga, koji je održan 30. januara u Sočiju, prvi je pokušaj okupljanja širokog spektra učesnika na jednoj pregovaračkoj platformi još od početka sukoba. Glavni rezultat Kongresa je odluka o uspostavljanju ustavne komisije koja će raditi u Ženevi.

KOMENTARI4 komentara

 1. Milica says:

  Nakon 11 dana borbi snage SAA danas su u potpunosti likvidirale džep ISIS terorista na jugozapadu Sirije. Snage SAA od juče Imaju potpunu kontrolu granice prema Golanu (izraelskim snagama), a od danas imaju i potpunu kontrolu granice prema Jordanu. Ovim se uspešno završava operacija "Basalt" za oslobodjenje pokrajina Dara i Al Quneitra. Ne čudi što je baš sada održana ova deseta runda pregovora zemalja garanata primirja u Siriji ( Rusija, Iran, Turska). Ipak nisu konkretnije izjavili šta su se dogovorili, to ćemo tek saznati.

 2. Milica says:

  Pre nekoliko dana ISIS teroristi napali su susednu pokrajinu Suvejda. Tada je ubijeno oko 250 vojnika i civila. Oko 30-32 žena i dece je kidnapovano. Juče su vodjeni pregovori sa ISIS grupom na istoku Suvajde koji nisu uspeli, propali su. Da bi vratili kidnapovane civile njihov uslov je bio da bude prekinuta ofanziva u Jarmuk basenu (upravo završena operacija likvidacije džepa "crnih" na jugozapadu Sirije). Takodje tražili su da snage SAA izvedu svoje snage iz pustinjskog dela Suvejde tako da ne ugrožavaju tj. ne smetaju njima u ovom novijem džepu "crnih". Nažalost ti kidnapovani civili ne verujem da će biti spašeni. Ali neka nada postoji jer dok god ih imaju žive ISIS teroristi mogu da obnavljaju pregovore.

 3. Milica says:

  Suvajda je pretežno naseljena Druzima i ona je jedna od retkih pokrajina koja je celo vreme sirijskog rata uspela da se odupre okupaciji bilo "zelenih" bilo "crnih" terorista, bila je stalno uz državu Siriju. Baš mi je žao što blizu kraja rata ovako stradaju.

 4. Miraš says:

  "posvećenost suprotstavljanju separatističkim namerama čiji je cilj podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije, kao i nacionalne bezbednosti u susednim zemljama“ - miriše na suprotstavljanje povodom pravljenja i otcepljenja nezavisnog Sirijskog Kurdistana. Ali principijelno ovo isto tako važi i za Idlib koji u nekoj meri naginje Turskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *