ЕКСКЛУЗИВНО – НАТО ОБЈАСНИО: Ево зашто смо вас бомбардовали!

EKSKLUZIVNO – NATO OBJASNIO: Evo zašto smo vas bombardovali!

24 marta 2019

NATO i posle 20 godina smatra da je primena sile u Jugoslaviji bez odobrenja Saveta bezbednosti UN bilo neophodna i legitimna i da je bombardovanje postiglo svoj cilj, saopštila je pres-služba Alijanse za Sputnjik.

Sagovornik Sputnjika je izjavio da je NATO započeo operaciju u martu 1999. „sa ciljem da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se tada odvijala na Kosovu“.„Ova odluka je bila doneta nakon više od godinu dana borbi na Kosovu i neuspeha međunarodnih diplomatskih napora za rešavanje konflikta. Operacija NATO-a je usledila nakon više od godinu dana intenzivnih napora UN i kontaktne grupe, čiji član je bila i Rusija, za dostizanje mirovnog rešenja“, rekao je činovnik.

Po njegovim rečima, SB UN je „više puta karakterizovao kršenje ljudskih prava na Kosovu i porast broja izbeglica, prognanih iz svojih domova, kao pretnju međunarodnom miru i bezbednosti“. Prema podacima Alijanse, do kraja 1998. godine više od 300 hiljada ljudi sa Kosova su napustili svoje kuće.

„Sporazumi o prekidu vatre su kršeni, dok su pregovori zašli u ćorsokak. Uzimajući u obzir porast krize primena sile NATO-a je bilo potrebna i legitimna“, naveo je sagovornik.

U Alijansi smatraju i da je cilj operacije bila da se „stavi tačka na sve ratne akcije i represije protiv civila na Kosovu, da se osigura povratak izbeglica i dozvoli pristup humamnitarnim organizacijama“.

„Vazdušna kampanja je postigla cilj. U junu 1999. godine Savezna republika Jugoslavija je pristala da povuče svoje snage sa Kosova. Nasilje je prekinuto i izbeglice su mogle da se vrate kući“, izjavio je činovnik Alijanse.

Po njegovom mišljenju, međunarodni kontingent KFOR je kasnije „pomogao u osiguranju bezbednosti na Kosovu i u regionu u celini“.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Vesko says:

    Znaci iz 'humanitranih razloga' ste bacali nuklearni otpad po Albancima koje ste navodno branili iz 'humanitarnih razloga'?? Niste. Vi ste monstrumi.

  2. milorad2 says:

    "da povuče svoje snage sa kosova", pa mamicu im prevarantsku kao da je naša armija bila OKUPATOR na kosovu, tako to oni predstavljaju, neverovatna drskost i laž.Kada će englezi da povuku svoje snage iz londona ili francuzi iz pariz,a baš me zanima taj mirovni proces.U stvari NATO je OKUPATORSKA ARMIJA NA KOSOVU a šiptarska kvazi država je terorističko mafijaška tvorevina nasilno podignuta na nivo "države" uz pomoć stranih okupacionih trupa.Napad na nas je KLASIČNI AGRESVINI RAT KOJI JE ZABRANJEN POVELJOM UN I PROGLAŠEN VRHOVNIM RATNIM ZLOČINOM, A NAROČITO OTEŽAVAJUĆA OKOLNOST JE ŠTO ČAK NI OBJAVU RATA NISU IZVRŠILI ŠTO IH SMEŠTA U DRUŠTVO NAJNIŽEG SVETSKOG OLOŠA U ISTORIJI.PA SAMO TO JE DOVOLJNO DA NAM JE SVIMA MUKA OD NJIH I NJIHOVIH DOBRIH NAMERA, KAKVA BANDA UBICA I ŽIVOTINJA JE TAJ NATO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *