ЕКСКЛУЗИВНО САЗНАЈЕМО: Руководство РТС-а пред сменом!

EKSKLUZIVNO SAZNAJEMO: Rukovodstvo RTS-a pred smenom!

11 januara 2018

Dugo pripremana, snimana sa budžetom od 300.000 evra po epizodi, televizijska serija RTS-a, “Nemanjići”, tačnije njena prva epizoda (ima ih 12) prikazana u novogodišnjoj noći, dočekana je s izuzetnim interesovanjem. Ali, velika očekivanja nisu ispunjena, naprotiv. Dobili smo seriju koju javnost Srbije naziva diletantskom, ispod svakog nivoa, gotovo antireklamom i za Nemanjiće i za istoriju Srba uopšte.

Iza ovog projekta stoji Radio televizija Srbije, na čiju adresu već desetak dana stižu najgore kritike, optužbe, čak i uvrede. Sve zbog Nemanjića ali i drugih “dostignuća” iz sfere serijskog programa RTS-a, otkad je na njegovom čelu Dragan Bujošević, a Nebojša Bradić, urednik Kulturno umetničkog programa.

Poznate ličnosti, filmski stvaraoci, režiseri, glumci, dramaturzi, novinari, lingvisti…pitaju se da li je moguće da RTS jednu veliku nacionalnu priču, o Nemanjićima, režijski, scenaristički, vizuelno, produkcijski…u televizijskoj igranoj prezentaciji svede na nivo koji je skoro amaterski.

Kako je moglo da se dogodi da RTS snimi seriju mimo predviđene procedure koja podrazumeva najpre stručnu ocenu scenarija, pa odabir režisera koji ima umetničko ali i životno iskustvo za jedan ovakav posao, zatim glumački kasting i onda snimanje pilot-epizode koja ide na ocenjivanje Programskom savetu RTS-a i stručnoj komisiji sastavljenoj od istoričara, reditelja, lingvista, dramaturga… Ako ono što je urađeno sve te provere prođe s pozitivnim ocenama, kreće se sa nastavkom snimanja ili se čeka na eliminisanje uočenih grešaka, na moguće popravke i nastavak realizacije serijala.

Ništa od toga nije primenjeno u slučaju “Nemanjića”. Odluku su, kako saznajemo, doneli Dragan Bujošević i Nebojša Bradić uz konsultaciju sa režiserom Goranom Markovićem i novinarom Milanom Vlajčićem.

Prema saznanjima Intermagazina, već prvog dana nakon božićnih praznika počele su neformalne konsultacije unutar RTS-a al i izvan te kuće, šta da se radi, kako izaći iz nastale, veoma složene i po RTS teške situacije; potrošeno je preko tri i po miliona evra na nešto što ne valja, što može da bude okarakterisano, ako se nastavi prikazivanje Nemanjića, kao velika sramota državne televizije. Direktor Bujošević tvrdi da je po jednoj epizodi potrošeno 200, a ne 300 hiljada evra, da je pravi trošak RTS-a 75 hiljada, dok su ostatak, kako on kaže, dali drugi. Verujemo da će se ovo isterati na čistac.

Službenih sastanaka Nadzornog odbora i Programskog saveta RTS-a, nije bilo ali je, prema našim saznanjima, u toku živa konsultacija članova ova dva tela. Prema neslužbenim informacijama u razgovore je uključeno i Ministarstvo kulture, sve sa ciljem da se nađe rešenje koje bi umanjilo već nanetu štetu RTS-u, finansijsku i svaku drugu.

U tim razgovorima, saznaje Intermagazin, najviše se govori o smeni rukovodstva RTS-a pre svega Dragana Bujoševića, s celim timom koji je on doveo i postavio. Povod za ovakav stav jesu “Nemanjići” ali i druge serije proizvedene u produkcija ove kuće i prikazane na ekranima RTS-a; “Komšije”, “Sumnjiva lica”, “Senke nad Balkanom”, “Psi laju, vetar nosi”…čiji nivo ni iz daleka ne zadovoljava standarde koje RTS mora da ima.

Izvor Intermagazina tvrdi da Bujoševiću i njegovoj ekipi zameraju i ostale programske manjkavosti; obrazovni program gotovo da ne postoji, naučni takođe, zabavni je sveden na jednu emisiju nedeljno, nerad se nadomešta velikim brojem repriza, informativni je potpuno zatvoren za opoziciju, nema debatnih emisija… Ukratko, Bujošević nije dorastao mestu na kojem se nalazi.

U razgovoru s dvojicom novinara RTS-a, Intermagazin saznaje da poslednja dva dana po ovoj kući kola priča kako Bujošević neće čekati smenu već će, svestan situacije u kojoj se sam doveo, podneti ostavku, skupa s Nebojšom Bradićem.

(Intermagazin)

KOMENTARI21 komentara

 1. Zoran says:

  Niej razlog dilentatizam, jer imamo i mnogo gore serije. Problem je velicanje srpstva.

  • Mali Vuk says:

   Ti nisi ni pogledao seriju a laprdas ! Tebi je problem u tvojoj glavi!

   • Zoran says:

    Pogledao sam. Moguce da ima jos jedan problem: Drze se Dereticeve istorije, a ne komunjarske.

    • Velika Metla says:

     Zoran,koja je razlika između tebe i komunjara? I njima i tebi smeta nekakvo "velikosrpstvo",pa se pitam KOLIKO TO SRBI TREBA DA BUDU MALI PA DA BI STE VI BILI ZADOVOLJNI? Znam ja da komunjarama smetaju Srbi,jer ih konstantno potsećaju da nisu uspeli uubiti u Srbima osećaj za svojom naciojom kojoj pripadaju,kao što i usRašama smetaju jer ih potsećaju da su nekada bili "srbi"! Znam ja da komunjarama smeta sve što je nacionalno,jer je to bagra bez identiteta,bez nacije,bez vere,bez jezika,bez istorije do one uuubilačke,i rušilačke,a sve u svrhu da bi njihova retrogradna "ideologija"zaživela!

    • Velika Metla says:

     Zoran,koja je razlika između tebe i komunjara? I njima i tebi smeta nekakvo "velikosrpstvo",pa se pitam KOLIKO TO SRBI TREBA DA BUDU MALI PA DA BI STE VI BILI ZADOVOLJNI? Znam ja da komunjarama smetaju Srbi,jer ih konstantno potsećaju da nisu uspeli uubiti u Srbima osećaj za svojom nacijom kojoj pripadaju,kao što i usRašama smetaju Srbi jer ih potsećaju da su nekada bili "srbi"! Znam ja da komunjarama smeta sve što je nacionalno,jer je to bagra bez identiteta,bez nacije,bez vere,bez jezika,bez istorije do one uuubilačke,i rušilačke,a sve u svrhu da bi njihova retrogradna "ideologija"zaživela!

    • Tanja says:

     Deretic je priznao da je,, palio napaljene budale"...

  • Bečki konjušar says:

   Komunisticka bitango ti si izdajica srpstva i pravoslavlja kao što su srbi katolici tzv hrvati i tzv bosnjaci poturčeni srbi.

  • Milutin says:

   Kamo sreće da je veličanje SRBSTVA.

 2. PRVA LINIJA says:

  KAKVA BRE SMENA!!!??? POHAPSITE IH SVE I UTVRDITE GDE JE POTROSENA TOLIKA LOVA, KO JE ZARADIO I ZASTO, KO JE PRAVIO SCENOGRAFIJU, KOSTIME, PRODAVAO SOKOVE I HRANU, KO SERIJE SNIMANE OD NASEG NOVCA USTUPA PRIVATNIM TV KANALIMA A U UDARNIM TERMINIMA EMITUJE ANTI SRPSKE POLITICKE PROGRAME I JOS VODITELJKE PLACA KAO DA RADE NA SNN ILI BBC-U...OLOSI

 3. Velika Metla says:

  Ovoga Bujoševića i onog Jugoslava Ćosića kada vidim zgadi mi se ljudski rod!

 4. električar says:

  Kakve smene, kakve ostavke ?!?!?! Bar ovde nije teško dokazati krivicu i lopovluk ! Sve su to naduveni, nadobudni elementi, ubedjeni da im niko ništa ne može i da mogu da rade šta hoće !!! Pohapsiti definitivno i Bujoševića i Bradića, zajedno sa "stručnom ekipom" i dve "nezaobilazne plavuše" !!! Kompletna ekipa dovoljno dugo otvoreno zajebava ceo narod ! Dosta je !

 5. Pastrovic says:

  Pitali za misljenje G. Markovica!? Zasto su zaboravili da pitaju i njegovo velicanstvo-izuzetnog gospodina i velikog prijatelja srbskog naroda - ANRI LEVIJA?

  • Zoran says:

   Komunjarski istoricar.

  • Milovan says:

   Pa Goran Marković je njegov prijatelj. Bilo bi čudo da ga nije konsultovao.

 6. goran says:

  Scenarista doticne serije, Mihic, je u dogovoru sa SANU-om. Ocekuje da ga prime za clana, a on je za uzvrat morao da popljuje Srbe. Iza svakog zla u Srbiji stoji SANU.

  • Zoran says:

   Ne bi se Markovic bunio da je Mihic u dosluhu sa ANUS(SANU). Nego nije. Drzi se Deretica.

   • Milutin says:

    I treba da se drži DERETIĆA i dokazane SRBSKE ISTORIJE. Uostalom svakodelo tačnije svaka knjiga koju je objavio DERETIĆ ima najmanje 2 dokaza za svaku temu koju je obradio.To još niko nije uradio nijedan istoričar u SRBIJI. Sam Deretić je priznao da mu je idol bilo MILPJEVIĆ koji je još tada na osonovu dokaza pisao i iznosio činjenice o SRBIMA I SRBSKOJ DALEKOJ ISTORIJI KAO JEDNOM OD NAJSTARIJIH NARODA.

 7. Novosadjanka says:

  Čemu ružne reči? Evo prilike da se gospoda zvana predsednik i premijerka, pokažu u pravom svetlu i pokažu nam gde su naši novci? Gospodo, ovo je snimano NAŠIM novcima. A Bujošević se pravda nije potrošeno 300 nego 200 hiljada. Pa vidi, Bujoševiću, nikad ne može račun biti okrugla cifra. Za sve, za sve, zna se iznos, tačan iznos u evrocent, da ne kažem u dinar i paru, jer to je naša zvanična NIKAD STABILNIJA VALUTA. Kažu! Dakle ne frljajte se sa milionima dinara kao sa nama gradjanima, decom, penzionerima, studentima, djacima. 200000 evara je na današnji dan 23754840,00dinara a 300000 evara je 35632260,00dinara. Razlika pišljivih 11877420,00dinara odnosno 494892,5 minimalnih plata u Srbiji. Zamisli koliko bi se ljudi obradovalo da im padne 24000,00 dinara. Ali to su brojke. I zbog tih brojki, svih repriziranih programa na RTS, svih nezaposlenih, gladnih i bosih u SRBIJI, JA BIH TE STRPALA U BUVARU. A ovi naši istoričari, nek se već jednom dogovore i nek konačno napišu tu knjigu o istoriji Srba. Ne bajku o Nemanjićima, Karadjordjevićima, Obrenovićima. Dogovorite se Srbi, nemojte da vas mi sa strane učimo.....a Bujoševića javno da odgovara na javnom servisu, jer mi svaki mesec plaćamo, ne zboravite to

 8. Moma says:

  meni se prva epizoda dopala ...

 9. Jovan Jovanovic says:

  Zavera zapadnih sila, Vatikana, Soros fondacije, Natase Kandic, NATO pakta, marsovaca, Kim Dzon Una (Suna, Muna i ostalih -na), sa namerom da najstariji narod na svetu, graditelje egipatskih piramida, Macu-pikcu-a, Vavilonskih kula, osnivacima Sparte, Atine i Rima naravno, prvo satanizuju a onda uniste jer su ljubomorni na nas i na nase uspehe, u privrednom rastu i ostalom... Mislim da je to u pitanju... Hitno sednica parlamenta i da se donese Memorandum o zastiti prava Srbije (kao kad su doneli vise akata o Kosovu u sastavu Srbije). A onda diplomatska ofanziva i gotovi su svi gore navedeni nasi mrzitelji i dusmani! Ma daj...

 10. hary neron says:

  Ali ste vi čudan narod. Kunete se u sv. Savu a prezirete Nemanjiće( a sv.Sava jedan od Nemanjića) inače ne bi imali ovakvog statusa u vašoj istoriji kakavog imaju, status neoficielnih izdajnika iako su vas definisali kao naciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *