Експерт Kутлешић и правна „предаја“ Kосова?

Ekspert Kutlešić i pravna „predaja“ Kosova?

23 novembra 2017

Piše: Tomislav Kresović

Kosovo nije samo ustavna preambula?

Kuda ide Srbija sa ili bez Kosova i Metohije. Srbija u EU kada i pod kojim uslovima. Kakav stav imaju poltičke oligarhije.pravni eksperti.Između poltičkog pragmatizma i nacionalnih interesa i patriotskih odluka. Kosovo za Albance je država podržana od SAD, NATO i većeg dela EU. Kosovo je oteto od Srbije silom, a sada se traži od Srbije da mirno,pravno i dioplomatski „demisionira“ sa Kosova. Ko na to ima pravo. Vlada, parlament, Predsednik Srbije li odluka građana na referendumu. Teritorija Srbije je oteta, a ne dobrovoljno predata predmet je istoririjskih i nacionalnih potraživanja i ozbiljnijih državnih razloga. Kada se država sama „odrekne“ svoje teritorije ona zauvek „čupa“ sebe bez ikakvih potraživanja i prava za svoju teritoriju.Bitka za Kosovo se ne vodi samo promenom Ustava i pod pritiskom međunarodnog faktora da bi se Srbija ukjlučila u EU. Srbija sebe brani i na međunarodnim konferencijama uz moćne države jer je rezolucija 1244SBUN još uvek važeča. Postoje pravnici i eksperti sa „mozgom“ i oni sa „mozgom i srcem“. Političkoj oligarhiji u Srbiji koja je pod pritiskom poltike EU i SAD su potrebni eksperti sa „mozgom“ i hladnom glavom i ledenim srcem. Srpskom narodu su potrebni mudri ali i srčani političari i eksperti koji imaju i hrabrosti i znanja i bore se za istorijska,kulturna,verska prava na Kosovu i Metohiji.

Vladan Kutlešić po „meri“ Predsednika Vučića?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić blizu je da za svoje ustavopisce izabere ljude hladne glave I još “hladnijeg” srca. Među njima je I dr Vladan Kutlesic ekspert od ugleda lai i čovek iz “senke” – Zato se moze se, po slobodnoj novinarskoj proceni dr Kutlešić, okarakterisati kao „covek iz senke“ s obzirom da se u javnosti malo eksponirao, ali su se njegovi saveti predsedniku Srbije,(Miloševiću) a potom i „prvom coveku“ SRJ(Miloševiću) odrazili i ostavili tragove na pravno-politicko kreiranje kako odnosa u federaciji tako i određenog stava SRJ prema međunarodnoj zajednici u vezi sa sukcesijom.Biografija dr Kutlešića je bogata ali i politički “sterilna”. Dr Vladan Kutlesic rođen je 1955. u Beogradu. Na beogradskom Pravnom fakultetu diplomirao je 1978. sa prosecnom ocenom 9,79 i bio je kandidat za studenta generacije. Ovde Predsednik Vučić pronalazi sebe u dr Kutlršiću, Radio je u Saveznom sekretarijatu za zakonodavstvo kao i u Republickom kao pomocnik republickog sekretara. Istovremeno, bio je član Odbora za pracenje javne rasprave o Nacrtu amandmana na Ustav Srbije, a šest meseci bio je član CK SK Srbije sve do ujedinjenja partije i Socijalistickog saveza. Nakon ukidanja CK SK Srbije postao je savetnik u Predsednistvu Republike, a posle toga imenovan je za savetnika predsednika Republike Slobodana Milosevica. Bio je i potpredsednik u republičkoj vladi Mirka Marjanovića, jedan od učesnika u izradi Ustava Srbije iz 1990, ali i jedan od tvoraca Ustava SRJ, kojim je 1992. pravno uobličena država Srbije i Crne Gore. Milošević ga je 1998. imenovao za svog specijalnog izaslanika u razgovorima predstavnika srpske vlade i kosovskih Albanaca i godinu dana kasnije učestvovao je u razgovorima u Rambujeu kao član srpske delegacije.Od 1998. do 2006. godine bio je profesor na Fakultetu političkih nauka, odakle je i došao na Megatrend, koji su neki nazivali „crvenim univerzitetom” jer je „zbrinuo 18 istaknutih socijalista”. Nedavno dr Kutlešić oko Kosova u “novom “ Ustavu koji bi se pisao ,gde je izabran kao jedan od ustavopisaca naglašava da “Preambula nije važna Kada se govori o rešenju problema statusa KiM, onda se vrsta rešenja mora razmatrati isključivo u vezi sa rastućim suverenitetom vlasti na toj teritoriji uz istovremeno potpunu suspenziju suvereniteta”. Javnost je iznenađena, ali ne i kabinet Predsednika Srbije Aleksandra Vučića na “rešenjima” dr Kutlešića oko Kosvoskog “čvora”. Ugledni pravnik dr Kutlršić predlaže nešto što odstupa od opštih poltičkih i nacionalnih interesa Srbije. Na ove njegvove koncepcije nekadašnji šef Slobodan Milošević bi ga “iz groba” proganjao. Ipak ideje dr Kutlešića imaju podršku u vrhu vlasti Srbije ili se mogu poslužiti kao vid političke i pravne doktrine sadašnje vlasti u Srbiji. Šta to stoji u predlogu dr Vladana Kutlešića izrečenu javnosti o Kosovu.

Naručeni ustavno-pravni projekat dr Kutlešića?

Predlog o realnoj uniji nezavisnih država Srbije i Kosova, koje imaju zajedničko tržište, carinsku i monetarnu politiku, prvi je koji je u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM skrenuo pažnju predsedniku Aleksandru Vučiću. Kutlešić, koji je profesor Poslovnog i pravnog fakulteta Univerziteta Union. kaže “ Moj predlog pretpostavlja da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi ono ostalo institucionalno u vezi sa Srbijom. To bi bila carinska unija koja bi imala jedinstveno tržište i jedinstvenu monetarnu politiku. U tom slučaju, dinar ne bi morao da bude jedinstvena zvanična valuta, ali bi se koristio kao sredstvo plaćanje na Kosovu. Ovaj ekonomski segment za Srbiju je naročito važan, jer se naši proizvodi i dalje najviše kupuju na KiM, a unijom bi plasman srpskih proizvoda bio daleko lakši “.

Predlogom dr Kutlešića se predviđa i politička i teritorijalna autonomiju za Srbe na severu Kosova, kojih je tamo oko 100.000, dok bi oni koji žive južno od Ibra dobili personalnu autonomiju (kulturnu, jezičku, informativnu…). Ova opcija u 90 odsto nebi mogla da bude prihvaćena od strane vlasti u Prištini. Takođe, imovina Srpske pravoslavne crkve i srpski srednjovekovni kulturni spomenici, po njegovom rešenju, dobili bi funkcionalnu autonomiju, odnosno njima bi upravljao srpski Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ili organ na KiM kojeg bi plaćala Srbija. Njegovo rešenje predviđa i da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. Kutlešić blanko predlaže da Kosovo postane članica UN I da bude u konfederalnom statusu sa Srbijom Šta još kaže dr Vladana Kutlešić” Kosovo praktično ima status „države minus“, odnosno države koja je pod međunarodnim protektoratom. Ovim predlogom oni bi dobili status države sa punim međunarodnim kapacitetom. Srbija bi, sa druge strane, skinula jedno političko breme i otvorila sebi put u EU. Takođe, za Srbe bi obezbedila više nego što bi dobili Zajednicom srpskih opština, a zaštitila bi i svoju imovinu na Kosovu – zaključuje Kutlešić. Dok god je Kosovo protektorat UN ili EU odnosno NATO ima ograničeni suverenitet koji sprečava potpunu segregaciju I asimilaciju, ali I proterivanje Srba sa Kosova.

(Vidovdan)

KOMENTARI2 komentara

  1. rajko says:

    ako je rezolucija 1244 na snazi moramo da uradimo bar ono sta nam je nas neprijatelj (nato) napisao. ako uradimo manje od toga onda je nasa vlast neprijatelj svom narodu. posle milosevica pa sve do vucica svi koji su bili na vlasti nisu apsolutno nista uradili sto je rezolucijom predvidjeno a to je na njihovu (i nasu) sramotu. danas je realno a i sigurno da srbi sa siptarima ne mogu ziveti u jednoj drzavi. u rezoluciji nije predvidjen datum do kada se odnos srbije i kosova mora definisati i nisu predvidjeni nikakvi pregovori van saveta bezbednosti - a tu vec imamo neku podrsku. gospodin vucic mora da zna da o kosovu moze da odluci iskljucivo vlasnik, a to je narod i to u celosti srbija i kosovo. taj teret ne moze sam da podnese, pa ni sa bilo kojom grupom strucnjaka.

  2. ilija says:

    kosovo srbija pa onda oko ne tertorije uvek su kosovo otimali znaci kosovo srce srbije nema tu nike autonomije komunisticke sto je cepala srbiju na pokrajine i republike sve je to srbija na balkanu i reppublike i pokrajine nema tu stvaranja novih jezika i nacija to su sve srbski koreni sile dele na propast tog balkanskog naroda radi evrope dabi se evropa odbranula od rusije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *