ЕКСПЕРТ: Немачка лако може окренути леђа САД и окренути се Русији

ЕКСПЕРТ: Немачка лако може окренути леђа САД и окренути се Русији

18 јуна 2015

MERKEL--PUTIN_630Немачка и Русија су у прошлости већ склапале савезе. Уколико Немачка осети претњу својим државним интересима, Берлин може променити курс. У Берлину се такви сценарији – наглашава Штаел – већ разматрају. Једно је оно што политичари говоре јавно, али се у кулоарима разматрају друге могућности.

Зато сам уверен да таква размишљања постоје и у владиним круговима“.

По његовој процени, када до такве преоријентације заиста дође, САД ће „потпуно изгубити позиције у континенталној Европи јер ће пример Немачке следити и многе друге европске државе“

Немачка може престати да се оријентише на САД и признати Владимира Путина за свог новог покровитеља – оценио је швајцарски војно-стратешки експерт Алберт Штаел.

А Штаел није просто експерт. Он је – директор Института за стратешке студије из Веденсвила. Још је своју „светогрдну процену“ изнео у интерјуу немачком недељнику Фоцус.

Штаел је, иначе, уверен да су САД већ недовољно моћне да штите Европу и да Немачка и неке друге европске земље – баш зато – могу потражити Путинову заштиту.

Путинова најава да ће руске нуклеарне снаге до краја године добити преко 40 нових интеконтиненталних балистичких ракета – Штаела је подсетила на „хрушчовска времена“. С том разликом што су САД тада имале више могућности да се носе са Русијом (СССР) него сада.

Штаел тврди – иако се Вашингтон држи као да је све у најбољем реду – да он више за дугу конфронтацију нема ни довољно новца нити подршку властитог становништва. А то управо и јесте оно – уверен је Швајцарац – због чега се Немачка може од САД окренути Русији.

Фоцус је Штаелу предочио да његова процена може бити реална „у даљој перспективи“, а да данас изгледа „помало натегнуто“ А он је прво узвратио питањем: „А због чега је то немогуће?“ Па наставио:

„Немачка и Русија су у прошлости већ склапале савезе. Уколико Немачка осети претњу својим државним интересима, Берлин може променити курс. У Берлину се такви сценарији већ разматрају. Једно је оно што политичари говоре јавно, али се у кулоарима разматрају друге могућности. Зато сам уверен да таква размишљања постоје и у владиним круговима“.

Штаел чак тврди: „Када ће реално постати актуелно питање преоријентације на Русију? То ће зависити од развоја украјинског конфликта. То се може, дакле, догодити кроз годину дана, али и кроз пет. У сваком случају, такве мисли су већ кренуле“.

Кад до такве преоријентације заиста дође, САД ће – категоричан је Штаел – „потпуно изгубити позиције у континенталној Европи јер ће пример Немачке следити и многе друге европске државе“.

Штаел, иначе, сматра бесмисленом одлуку САД да у Источној Европи размести јединице и складишта тешког наоружања:

„То је у функцији умиривања савезника. Да САД заиста желе да то буде у функцији застрашивања – онда би на Истоку Европе формирали праве војне базе у којима би њихове трупе остале задуго, а они се на то неће решити“.

(Факти)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. anamarija says:

    VEC JE ODAVNO BILO VRIJEME DA NJEMACKA POLITIKA /!!!!!/ PRIJEDJE UZ RUSIJU I DA OSTAVI TO ZLO OD AMERIKE !!!!! NJEMACKI NAROD I TVORNICARI NIKADA NISU BILI UZ AMERIKU VEC UZ RUSIJU !!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u