ЕКСПЕРТ: Немачка лако може окренути леђа САД и окренути се Русији

EKSPERT: Nemačka lako može okrenuti leđa SAD i okrenuti se Rusiji

18 juna 2015

MERKEL--PUTIN_630Nemačka i Rusija su u prošlosti već sklapale saveze. Ukoliko Nemačka oseti pretnju svojim državnim interesima, Berlin može promeniti kurs. U Berlinu se takvi scenariji – naglašava Štael – već razmatraju. Jedno je ono što političari govore javno, ali se u kuloarima razmatraju druge mogućnosti.

Zato sam uveren da takva razmišljanja postoje i u vladinim krugovima“.

Po njegovoj proceni, kada do takve preorijentacije zaista dođe, SAD će „potpuno izgubiti pozicije u kontinentalnoj Evropi jer će primer Nemačke slediti i mnoge druge evropske države“

Nemačka može prestati da se orijentiše na SAD i priznati Vladimira Putina za svog novog pokrovitelja – ocenio je švajcarski vojno-strateški ekspert Albert Štael.

A Štael nije prosto ekspert. On je – direktor Instituta za strateške studije iz Vedensvila. Još je svoju „svetogrdnu procenu“ izneo u interjuu nemačkom nedeljniku Focus.

Štael je, inače, uveren da su SAD već nedovoljno moćne da štite Evropu i da Nemačka i neke druge evropske zemlje – baš zato – mogu potražiti Putinovu zaštitu.

Putinova najava da će ruske nuklearne snage do kraja godine dobiti preko 40 novih intekontinentalnih balističkih raketa – Štaela je podsetila na „hruščovska vremena“. S tom razlikom što su SAD tada imale više mogućnosti da se nose sa Rusijom (SSSR) nego sada.

Štael tvrdi – iako se Vašington drži kao da je sve u najboljem redu – da on više za dugu konfrontaciju nema ni dovoljno novca niti podršku vlastitog stanovništva. A to upravo i jeste ono – uveren je Švajcarac – zbog čega se Nemačka može od SAD okrenuti Rusiji.

Focus je Štaelu predočio da njegova procena može biti realna „u daljoj perspektivi“, a da danas izgleda „pomalo nategnuto“ A on je prvo uzvratio pitanjem: „A zbog čega je to nemoguće?“ Pa nastavio:

„Nemačka i Rusija su u prošlosti već sklapale saveze. Ukoliko Nemačka oseti pretnju svojim državnim interesima, Berlin može promeniti kurs. U Berlinu se takvi scenariji već razmatraju. Jedno je ono što političari govore javno, ali se u kuloarima razmatraju druge mogućnosti. Zato sam uveren da takva razmišljanja postoje i u vladinim krugovima“.

Štael čak tvrdi: „Kada će realno postati aktuelno pitanje preorijentacije na Rusiju? To će zavisiti od razvoja ukrajinskog konflikta. To se može, dakle, dogoditi kroz godinu dana, ali i kroz pet. U svakom slučaju, takve misli su već krenule“.

Kad do takve preorijentacije zaista dođe, SAD će – kategoričan je Štael – „potpuno izgubiti pozicije u kontinentalnoj Evropi jer će primer Nemačke slediti i mnoge druge evropske države“.

Štael, inače, smatra besmislenom odluku SAD da u Istočnoj Evropi razmesti jedinice i skladišta teškog naoružanja:

„To je u funkciji umirivanja saveznika. Da SAD zaista žele da to bude u funkciji zastrašivanja – onda bi na Istoku Evrope formirali prave vojne baze u kojima bi njihove trupe ostale zadugo, a oni se na to neće rešiti“.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. anamarija says:

    VEC JE ODAVNO BILO VRIJEME DA NJEMACKA POLITIKA /!!!!!/ PRIJEDJE UZ RUSIJU I DA OSTAVI TO ZLO OD AMERIKE !!!!! NJEMACKI NAROD I TVORNICARI NIKADA NISU BILI UZ AMERIKU VEC UZ RUSIJU !!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *