ЕКСПЕРТИ ПРЕДВИЂАЈУ: Да ли је НАТО спреман за рат против Русије?

EKSPERTI PREDVIĐAJU: Da li je NATO spreman za rat protiv Rusije?

19 decembra 2019

Posle izjave načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije da se NATO sprema za sukob velikih razmera, analitičari ocenjuju koliko je realna pretnja od rata.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Sputnjik da je nesumnjivo da je NATO povećao nivo aktivnosti u baltičkom regionu i da tako visok nivo aktivnosti na granici Rusije uvek nosi određene rizike.Takav nivo aktivnosti mogao bi, čak i bez ičije želje i volje da se pretvori u potencijalni konflikt, upozorava Anđelković.

Vojne vežbe NATO-a u baltičkim zemljama, Poljskoj, kao i u vodama Crnog i Baltičkog mora, ukazuju na činjenicu da se Alijansa priprema za sukob velikih razmera, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, obraćajući se stranim vojnim atašeima.

Anđelković smatra da je general Valerij Gerasimov svojom izjavom izrazio bojazan da takve aktivnosti imaju zapaljiv karakter i da bi mogle da dovedu do nečega što niko ne želi.

“Ne verujem da je to bilo kakva pretnja pa čak ni upozorenje da će Rusija bilo koga na neki način ugroziti, već izražavanje zabrinutosti da stvari mogu da se otrgnu kontroli”, zaključio je Anđelković.

Sergej Jermakov iz ruskog Centra za studije odbrane kaže da se posle samita NATO-a u Londonu, bez obzira na sve nesuglasice između država članica, pokazalo da postoji saglasnost kad je reč o traženju spoljnog neprijatelja, a to je Rusija, “iako se na horizontu javlja i Kina kao potencijalni protivnik”.

“Sve sile NATO-a su usmerene na protivljenje ruskoj mitskoj pretnji. Stoltenberg, kao generalni sekretar NATO-a, govorio je o tome da se praksa povećanja vojnog potencijala u blizini ruskih granica nastavlja. Svoju aktivnost prema Rusiji, NATO će i dalje bazirati na ‘dijalogu sa pozicije sile’, što je za našu državu neprihvatljivo, jer nikada nećemo popustiti pod pritiskom”, kaže Jermakov.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su vojne operacije NATO-a usmerene na razmeštanje dopunskih vojnih potencijala, što rusko rukovodstvo tumači kao pripremu za konflikt.

NATO se po definiciji sprema za veliki vojni sukob jer posle raspada Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta više nije postojala nikakva trezvena, racionalna osnova za produžetak njegovog postojanja, kaže za Sputnjik dr Srđa Trifković, spoljnopolitički urednik američkog mesečnika “Kronikls”.Od osnivanja 1949. godine, NATO je bio formalno definisan kao odbrambena alijansa koja bi trebalo da štiti Zapadnu Evropu od potencijalne sovjetske agresije, a sa nestankom te pretnje, po definiciji je bilo očekivano da i NATO zaključi da je njegova misija okončana i da prestane sa postojanjem, dodaje Trifković.

Međutim, agresijom protiv Srbije 1999. videlo se da je NATO redefinisao svoju ulogu kao izvršioca geopolitičkih projekata koji više nisu ni u kakvoj vezi sa odbrambenom funkcijom, niti sa međunarodnim pravom, ističe Trifković.

“Svejedno, ne smatram da se NATO kao celina u ovom trenutku sprema za nekakav veliki, agresivni rat protiv Ruske Federacije. Zveckanje oružjem duž istočnih granica NATO-a odgovara rusofobnim zemljama, poput Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Rumunije, ali nemaju veliku supstancu ukoliko u političkom smislu iza takvog zaoštravanja ne stoje ključne evropske zemlje NATO-a kao što su Nemačka i Francuska”, kaže Trifković.

KOMENTARI3 komentara

 1. M says:

  A što znači koncentracija USA-NATO vojski na Ruskim granicama,a osobito proturaketa,A-raketa i hiper brzih raketa,ako ne pripreme za rat s Rusijom,i to za iznenadni prvi poražavajući udar!?!Eto,sad su Rusi napravili kompjutor s umjetnom inteligencijom,za predviđanje postupaka protivnika i budućnosti općenito,s predloženim kontramjerama!Pa nek ga nafilaju ovim podatcima,i vide što će im on reći!Možda se opamete na vrijeme!Osim ako im nutarnji neprijatelj ne sabotira i taj kompjutor-program!Pa ostanu i dalje naivno vjerovati da je sve u redu i da je nerazumno očekivati da budu napadnuti!

 2. Pera says:

  Cionisti odavno zele 3 s.r. , ali konvencionalni. Posto je Putin pametan i preti im atomkama, traze nacin kako da to bude ipak klasicno oruzje ! To vec i mala deca znaju, jer su pukli sa bezvrednim dolarom, jer mnoge zemlje ga ne prihvataju ! Izazivanje gradjanskog rata u Hong Kongu je osveta Kinezima, jer su isterali dolar sa hongkonske berze !

  • Pera says:

   A to sto bi izginule stotine miliona drogiranih nato vojnika, pre svega americkih, to njih boli dupe. Oni su stvorili tu satanisticku ameriku i nato i misle da mogu da rade sa njima sta hoce, odnosno to odavno i rade !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *