ЕКСПЕРТИ САД: Русија није у паду, све је много горе за нас…

ЕКСПЕРТИ САД: Русија није у паду, све је много горе за нас…

3 новембра 2021

Заборавите да је у Русији лоше. Потценили смо је, и без обзира на председника (садашњег и будућег) остаће веома озбиљан и моћан противник САД.Ово је главна тема америчког портала Foreign Affairs. Портала који је (заједно са осталим) не тако давно писао како је у Кини катастрофална ситуација.Ове две теме су свакако повезане. Чини се да у америчким стручним круговима постоји неколико фракција које воде озбиљну расправу.

Jедна од њих види озбиљан пад противника, друга која виче: не верујте им. Једна фракција каже да је главна претња Сједињеним Државама Кина, друга каже да је то ипак Русија.

Са друге стране, постоје људи који сматрају да ни Москва ни Пекинг уопште не прете Сједињеним Државама и да не поткопавају америчку моћ: да им није потребно да САД пропадне.

Потребно им је да се САД понашају пристојно у међународној арени, да не почињу и изазивају ратове, да не уништавају друга друштва изнутра и да не измишљају нове лажне кампање против две поменуте државе.

Аутори текста наводе да је истина све што је раније речено о руском слому, пропадању и деградацији. Међутим, почињу да набрајају све добро што постоји у Русији.

Прво, постоје два система за процену величине привреде. На основу једног система, Русија производи мање од Тексаса. Али са позиције другог – и много реалнијег, примећују аутори, Русија је друга економија у Европи и шеста у свету.

Друго: Русија је у првих десет земаља света по улагању у технолошке иновације.

Треће: престаните да причате о предстојећој демографској катастрофи у Русији. Пред нама је земља која је и даље најмногољуднија у Европи, а ова популација, према свим светским оценама, показује, после катастрофе 90-их, повећан животни век, наталитет и продуктивност рада.

Четврто: Запад је преспавао поновно наоружавање Русије од 2008. и сада је ова земља главни војни конкурент САД-у у свету.

Пето, и најважније, не треба се надати промени режима у Москви. „Носећи стубови руске спољне политике“ су изузетно популарни у земљи, тако да Америка треба да помири са чињеницом да ће та политика и даље бити иста, односно „неспојива са вредностима Сједињених Држава и њених савезника“.

Даље, намеће се закључак да Русија није сила која слаби, већ „упорна“, која ће у догледно време задржати способност да утиче на међународне послове и подрива позицију Сједињених Држава.

Закључак јесте да Америка треба да се припреми да се суочи са две велике силе и да је Русија снажнија и опаснија од њих, што захтева уређивање докумената о националној безбедности и јачању НАТО-а, као и још много тога.

(webtribune.rs)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u