ЕКСПЕРТИ САД: Русија није у паду, све је много горе за нас…

EKSPERTI SAD: Rusija nije u padu, sve je mnogo gore za nas…

3 novembra 2021

Zaboravite da je u Rusiji loše. Potcenili smo je, i bez obzira na predsednika (sadašnjeg i budućeg) ostaće veoma ozbiljan i moćan protivnik SAD.Ovo je glavna tema američkog portala Foreign Affairs. Portala koji je (zajedno sa ostalim) ne tako davno pisao kako je u Kini katastrofalna situacija.Ove dve teme su svakako povezane. Čini se da u američkim stručnim krugovima postoji nekoliko frakcija koje vode ozbiljnu raspravu.

Jedna od njih vidi ozbiljan pad protivnika, druga koja viče: ne verujte im. Jedna frakcija kaže da je glavna pretnja Sjedinjenim Državama Kina, druga kaže da je to ipak Rusija.

Sa druge strane, postoje ljudi koji smatraju da ni Moskva ni Peking uopšte ne prete Sjedinjenim Državama i da ne potkopavaju američku moć: da im nije potrebno da SAD propadne.

Potrebno im je da se SAD ponašaju pristojno u međunarodnoj areni, da ne počinju i izazivaju ratove, da ne uništavaju druga društva iznutra i da ne izmišljaju nove lažne kampanje protiv dve pomenute države.

Autori teksta navode da je istina sve što je ranije rečeno o ruskom slomu, propadanju i degradaciji. Međutim, počinju da nabrajaju sve dobro što postoji u Rusiji.

Prvo, postoje dva sistema za procenu veličine privrede. Na osnovu jednog sistema, Rusija proizvodi manje od Teksasa. Ali sa pozicije drugog – i mnogo realnijeg, primećuju autori, Rusija je druga ekonomija u Evropi i šesta u svetu.

Drugo: Rusija je u prvih deset zemalja sveta po ulaganju u tehnološke inovacije.

Treće: prestanite da pričate o predstojećoj demografskoj katastrofi u Rusiji. Pred nama je zemlja koja je i dalje najmnogoljudnija u Evropi, a ova populacija, prema svim svetskim ocenama, pokazuje, posle katastrofe 90-ih, povećan životni vek, natalitet i produktivnost rada.

Četvrto: Zapad je prespavao ponovno naoružavanje Rusije od 2008. i sada je ova zemlja glavni vojni konkurent SAD-u u svetu.

Peto, i najvažnije, ne treba se nadati promeni režima u Moskvi. „Noseći stubovi ruske spoljne politike“ su izuzetno popularni u zemlji, tako da Amerika treba da pomiri sa činjenicom da će ta politika i dalje biti ista, odnosno „nespojiva sa vrednostima Sjedinjenih Država i njenih saveznika“.

Dalje, nameće se zaključak da Rusija nije sila koja slabi, već „uporna“, koja će u dogledno vreme zadržati sposobnost da utiče na međunarodne poslove i podriva poziciju Sjedinjenih Država.

Zaključak jeste da Amerika treba da se pripremi da se suoči sa dve velike sile i da je Rusija snažnija i opasnija od njih, što zahteva uređivanje dokumenata o nacionalnoj bezbednosti i jačanju NATO-a, kao i još mnogo toga.

(webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *