ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: Српска војска најјача на Балкану

EKSPERTI TVRDE: Srpska vojska najjača na Balkanu

23 avgusta 2018

Srbija, bez lažne skromnosti, može da se pohvali da ima najopremljeniju vojsku u regionu, a najavljenom nabavkom najmodernijeg naoružanja biće svrstana u sam vrh evropskih država – ocenjuju eksperti.

Kako ističu, naše oružane snage su već sada najmoćnije u odnosu na sve bivše države SFRJ, iako su gotovo sve članice NATO.Potvrda je, kako ističu, stigla i posle promocije dva “miga 29“ na batajničkom aerodromu u utorak, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da naša vojska danas i pre nisu za poređenje – to su nebo i zemlja, te da ljudi treba da znaju da ih moćna i snažna krila Srbije mnogo ozbiljnije čuvaju nego pre.

Istovremeno, još šest “migova“ biće osposobljeni za let na paradi početkom novembra u Beogradu. U narednih 12 do 14 meseci stići će i sedam borbenih helikoptera “Mi-35“, pa tri tipa “Mi-17“, a dolazi i devet “Erbasovih“ letelica H145M. Razmatra se i nabavka “superpuma“ za potrebe MUP.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović kaže da je činjenica da u novije vreme postoje izuzetno pozitivni pomaci, pre svega na polju obnavljanja, opremanja i modernizacije VS i pored turbulentnih vremena, kriza i različitih izazova sa kojima su se suočavale naše oružane snage poslednjih decenija.

– Naše oružane snage prednjače po naoružanju u odnosu na ostale zemlje bivše SFRJ. Među njima, najbliža nam je Hrvatska, koja takođe radi na opremanju i modernizaciji, ali i dalje prednjačimo po pojedinim komponentama (poput jačine i brojnosti borbenih efektiva kopnene vojske). Ne treba izgubiti iz vida da je reč o zemlji članici NATO, što s druge strane daje veliki plus Zagrebu – navodi Radulović.

Ostale države bivše SFRJ, kao i Albanija, daleko su ispod nas i, kako ističe, ne zaostajemo ni za Bugarskom i Mađarskom, a u pojedinim segmentima čak i prednjačimo.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš naglašava da je Srbija, bez dileme, najopremljenija vojska u regionu i među nekoliko najopremljenijih u Evropi, imajući u vidu šta smo sve ugovorili i šta sve dobijamo od Rusije, Belorusije i Kine:

– Niko nam oružje neće pokloniti, niti nam je poklonio do sada, sve zavisi od toga koliko će biti budžet odvojen za opremanje vojske i kupovinu naoružanja. Ruska namenska industrija ne poklanja ni ruskoj vojsci oružje i sisteme odbrane, već to ministarstvo odbrane Rusije plaća kao kupac.

(Kurir)

KOMENTARI6 komentara

 1. milos says:

  Kakav vic

  • Baja says:

   Eto to je najvažnije - A sto narod pati nema veze!!!

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Smeješ se sam sa sobom.

 2. Deda Micko says:

  Gde su imena eksperata koji ovo tvrde. Da bi neko bio ekspert, mora da ima ime i strucne radove koji ga cine ekspertom???

 3. DonDon says:

  Zamislite koliko smo svi jadni kad dva aviona prave razliku. ccc...

 4. Nostalgicar says:

  Srpska vojska možda po broju oružja možda i je najjaca ali velika vecina toga oruzja je zastarila. Međutim ono sto je najgore u Srbiji je stanje nacije gdje je vrlo velik procent naroda (građana Srbije ali i Srba) koji rade protiv svoje zemlje ili su spremni da za neke zapadne novce (npr dolare stampane bez pokrica) izdali svoju zemlju prvom prilikom. Srbija treba prvo da nesto ucini na nacionalnom osvjestavanju, pa ne mozete sacuvati drzavu gdje 30% Srba ili mrzi Srbiju ili im je potpuno svejedno oce li dati pola teritorije Srbije ili ne. Ovakvi Srbi i Srbija nemaju sanse protiv bilo koga, trebate procistiti u svojim redovima NATO propagandiste koji su vas nekad bombardovali i trovali radijacijom a danas pljackaju ovo malo Srbije sto je ostalo. Probudite se, sutra ce vec biti kasno...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *