ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: Трамп ће изазвати рат на Балкану

EKSPERTI TVRDE: Tramp će izazvati rat na Balkanu

15 oktobra 2019

Dve američke ekspertske grupe sačinile su analizu na temu šta bi se dogodilo ukoliko bi Sjedinjene Države odlučile da napuste NATO, tvrdeći da bi jedna od posljedica bili oružani sukobi u jednoj od država Zapadnog Balkana koja je članica NATO-a, a koju bi, kako ocjenjuju, započele „proruske snage nasilnim preuzimanjem vlasti i kidnapovanjem premijera“.

Analiza „Evropska bezbjednost u krizi“, koju su radile ekspertska grupa „Korber polisi gejms“ i Međunarodni institut za strategijske studije, po scenariju neodoljivo podsjeća na aferu „državni udar“ u Crnoj Gori, a navodi se i da bi tenzije u Evropi mogle da počnu nekoliko mjeseci nakon reizbora Donalda Trampa za predsjednika SAD.Ako pobijedi Tramp i nakon njegove odluke da SAD napuste NATO, predviđa se i da bi američke vojne snage nakon novembra 2021. u Evropi bile prisutne samo u vojnim bazama koje su važne za američku odbranu, kao što je Ramštajn u Njemačkoj, dok bi evrpske članice NATO-a razmotrile mogućnost stvaranja Evropske sigurnosti i odbrane.

Čitavu situaciju bi, po ekspertima iz SAD, Velike Britanije, Njemačke, Poljske i Francuske koji su radili na ovoj analizi, iskoristila Rusija, koja bi Evropi predložila „novi bezbjednosni ugovor“.

„Tramp donosi nestabilnost“

Analitičar Boško Vukićević smatra da se analiza grupe eksperata Međunarodnog instituta za strategijske studije i grupe „Korber“ koja predviđa dramatičan ratni scenario, može sagledati sa više aspekata, ali da se prije svega može uočiti da je u njoj Donald Tramp predstavljen kao osoba koja donosi nestabilnost i razvoj događaja ispunjen nemirima i sukobima.

„Imajući u vidu da su predsjednički izbori u Americi sve bliži, legitimna i logična pretpostavka je da je ovako koncipirana analiza namijenjena prvenstveno američkim glasačima. Njen cilj bi bio da se američkim biračima nametne mišljenje o Trampu kao remetilačkom faktoru koji narušava zapadni bezbjednosni okvir, čime bi se osujetio njegov drugi predsjednički mandat“, kaže Vukićević za Sputnjik.

Zastrašivanje Evropljana

Osim navedenog, analiza je, po Vukićeviću, namijenjena i evropskim NATO članicama, u svrhu njihovog zastrašivanja navodnom prijetnjom iz Rusije.

„Opisani scenario podrazumijeva uobičajenu podjelu uloga iz zapadne kuhinje: Rusija kao i obično igra ’lošeg momka‘, koji uz odgovarajuću dozu licemjerja ugrožava granice i bezbjednost ’nevinih i naivnih‘ evropskih država. Analiza predsjedniku Putinu dodjeljuje ulogu ’zločestog prepredenjaka‘, koji formalno predlaže ’novi evropski sistem sigurnosti‘, dok s druge strane povlači agresivne poteze koji dovode do situacije nalik na Kubansku raketnu krizu. Iz takvog ugla posmatrano, pomenuta studija nesumnjivo favorizuje mišljenje da Amerikanci ne bi smjeli vojno napuštati Evropu“, obrazlaže naš sagovornik.

Crnogorski „kalup“

Ono što je u analizi najinteresantnije za publiku na Balkanu, jeste da njen dobar dio, osim što predviđa rat na Balkanu u slučaju povlačenja SAD iz NATO-a, takođe gotovo da u potpunosti preslikava i scenario navodnog „državnog udara“ u Crnoj Gori.

Po Vukićeviću to nedvosmisleno znači da je upotrebna vrijednost tobožnjeg „državnog udara“ u Crnoj Gori za razne NATO lobiste i dalje poprilično velika.

„Prisustvo scenarija za navodni državni udar u Crnoj Gori u pomenutoj analizi govori nam da takav ’analitički kalup‘ već odavno postoji u zapadnim krugovima i da je on najvjerovatnije 2016. godine predat na korišćenje crnogorskom režimu u svrhu njegove pobjede na izborima i neometanog ulaska zemlje u NATO. Vlast i crnogorske institucije su takav kalup samo ispunile sadržajem, ali prilično traljavo, kao što smo vidjeli“, uvjeren je Vukićević.Ipak, bez obzira na sve rečeno, ovaj analitičar zaključuje da iako nepredvidivost američkog predsjednika do sada nije kršila neke od fundamentalnih smjernica američke spoljne politike, nije isključeno da do toga neće doći tokom Trampovog drugog mandata, koji bi, ako se zaista dogodi, mogao biti obilježen mnogim iznenađenjima u spoljnoj politici Vašingtona.

„Američko napuštanje Sirije već daje neke naznake o onome što bi se moglo dešavati u budućnosti. Raspuštanje NATO-a u ovom trenutku ne izgleda realno, ali ako do njega i dođe, to neće nužno značiti izbijanje sukoba i neprijateljstava na Balkanu, kako se sugeriše u navedenoj analizi. Sa druge strane, eventualni kraj NATO-a mogao bi značiti nastanak nove bezbjednosne arhitekture u Evropi, koja bi za većinu naroda bila povoljnija i pravednija od dosadašnje“, navodi Vukićević.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kosovac says:

  „Analitičar“ Boško Vukićević. …..Kada Hilari Klinton nije u prilici da „izazove“ rat na Zapadnom Balkanu, onda svi sorošoidni analitičari, dobri poznavaoci teorije i uspešni polaznici radionica, odluče da tu šansu pruže Trampu. ……….Jedini analitičar koji je nešto vredeo, je Miroslav Lazanski, jer kada on smuti neku analizu, svi se češu i tamo gde ih ne svrbi. A ovaj Boško Vukičević, ne znam čoveka, ali čudo, odmah primećujem za koji tim igra.

 2. petrovgrad says:

  Nisu to nikakvi analitičari. To su klasični komentatori. Biti analitičar, treba prvo raditi u analitici najmanje 5 godina niži stepen obrade podataka i 5 godina viši stepen obrade podataka. Analitiku imaju samo ozbiljne službe i nju moraju da podhranjuju najmanje 30 terenskih radnika. Analitiku imaju službe bezbednosti, novinske agencije, pzbiljne korporacije. Veliki sistemi. Ovi što svaki čas izlaze na TV i komentarišu dogadjeje, izbore prognoze i posle mesec dana totalno promaše i voz i stanicu, kakvi su to analitičari.

 3. milorad2 says:

  ovo su gluposti, kakva c.gora ali biće rat sa šiptarima oni su pacovi saterani u ćošak, još kad počnu pozivi za hag da stižum,cc.Šiptari su pred rasulom i to će izazvati totalnu anarhiju na kosovu i napad na naše stanovništvo na severu,ne treba tramp tu da se bilo šta meša,jedino što će on uraditi je da odma zatvori bondstil. Ta baza je trebala još pre DVE god. da se zatvori i nekim volšebnim birokratskim odlukama iz dubene stomaka pentagona i dalje opstaje tu nikome potrebna sem narko mafiji iz USA i sa kosova.Sad će to morati da se reši.

 4. Velika Metla says:

  Tramp će da izazove rat na Balkanu??? Možda hoće,a možda i neće,nego šta ćemo sa onima koji su ga izazvali devedesetih? Šta ćemo sa odgovornošću fašista Klintonovih,i "duboke države",za izazivanje ratova svuda po svetu gde su imali hrabrosti?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *