ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: Велика криза у Европи – људи ће изаћи на улице! ПУТИН САВРШЕНО УПРАВЉА КРИЗОМ

ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: Велика криза у Европи – људи ће изаћи на улице! ПУТИН САВРШЕНО УПРАВЉА КРИЗОМ

11 октобра 2021

Цена струје је, у Европи, од почетка године, нагло скочила. Постојала је бојазан да домаћинства неће моћи да плате своје обавезе.Са друге стране, Русија ограничава испоруке гаса преко Пољске и Украјине, а вредност новембарских фјучерса, у главном холандском чворишту ТТФ, у уторак, достигла је рекордних 1.303 долара за хиљаду кубних метара, што је повећање од 550% у односу на прошлу годину, пише ТВП.Инфо, Пољска.

„Посматрамо како се Путин поново окренуо политичким уцењивањима преко гаса. Централна Европа има искуство у овој области, због чега смо упозорили западне земље и европске власти на такве ризике. Нису нам веровали, али сада се сви суочавамо са тим”, изјавио је европски посланик Збигњев Kузмјук.

„Немачка је по сваку цену желела да изгради и покрене Северни ток 2, а сада Путин покушава да обезбеди да се већ изграђеном гасоводу омогући да ради ван оквира тренутног европског законодавства, односно Трећег енергетског пакета. Проширене су норме створене за очување конкуренције и обезбеђивање једнаких услова за све учеснике на тржишту“, додаје он. Посланик је говорио о овом проблему, укључујући и свој говор у Европском парламенту.

Одговорност је првенствено на Берлину

Kузмјук верује да Русија жели да постигне такво повећање цена где ће људи примати рачуне у износима двоструко већим него прошле године.

“Грађани ће изаћи на улице, а Путин ће бити одушевљен, јер ће се Европска унија изјаснити да је у вези са избијањем кризе потребно омогућити Русији да снабдева гас преко Северног тока. Одговорност сносе Берлин и Ангела Меркел, која је довела до оваквог развоја догађаја“, напомиње, рекавши да ће ЕУ морати да учини уступке.

Немачка разуме да ће, када се покрене Северни ток 2, постати велико гасно чвориште. Делујући као посредник, зарадиће велики новац од продаје сваког кубног метра сировине, а истовремено ће за своју економију добијати гас по повољнијим ценама од других земаља.

„Немачка је одувек била заинтересована за побољшање конкурентности, јер је на другом месту на листи светских извозника, после Kине. Трошкови електричне енергије саставни су део цене сваког производа, па су ниски трошкови производње кључни за Немце”, каже европски посланик.

Најновији догађаји показали су да се Владимир Путин не плаши да уцењује чак и Немачку. „Раније је користио систем уцењивања против Украјине, или Пољске, али сада видимо да се на исти начин понаша и против Берлина“, наглашава Kузмјук.

Цена Армагедона у Европи

Према речима политичара, ситуација “на тржишту гаса западних земаља почиње да личи на Армагедон”. „Ако цене заиста расту тако брзо, електране неће имати услове за рад, а домаћинства неће моћи да се наплаћају струје, доћи ће до катастрофалне ситуације и Европска унија ће се предати“, упозорава он.

Kузмјук додаје да Пољска још има неколико адута: два пољска предузећа дозволила су процес сертификације Северног тока 2, а Суд ЕУ донео је пресуду у складу са пољским интересима за гасовод ОПАЛ, и можда ће ова правосудна стратегија бити искоричћена.

Показало се да су трошкови изградње Северног тока 2 много већи од трошкова предвиђених пројектом, па ће период враћања бити одложен.

„Ако се немачки орган за сертификацију и Европска комисија буду придржавале норми Трећег енергетског пакета, тренутак почетка испоруке овим гасоводом биће одлаган месецима, ако не и годинама. Задржаћемо чврст став по овом питању, али главни алати, нажалост, нису у нашим рукама”, закључује Kузмјук.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI10 коментара

 1. rade n says:

  Nek se Javi Americi da mu obezbedi jevtini gas posto su postali najveceg americke poklisare I sve sto rade je da ponize I ucine stetu Rusiji!

  • Nikola says:

   Konačno da i to neko kaže? Nemačka, a ne Rusija će birti glavni gasni gazda u EU? Sada je ona dominantna, a može se samo zamisliti kako će biti tada. Apsolutni vladar, bez konkurencije. Ukrajina i Poljska strašno mrze Rusiju i najradije bi je uništile da ne postoji. A ovamo Rusi moraju da ih snabdevaju gasom i da naplaćuju tranzit. Pa malo su se preračunali. Niko nije toliko lud ni glup.

 2. Косовац says:

  Значи, несташица у ЕУ је и зато што не дозвољавају испоруку гаса преко Северног Потока. Ја имам решење: Нека пусте гас слободно, цена је ниска и ето нема зиме. Међутим, није све тако лако, сорошоиди стварају Дубоку Државу Европе (ДДЕ) и направили су заверу против народа Европске Уније. Смислили су генијалан план за који се лепе сви европски корисни идиоти, а има их камара, читави народи – нарочито они словенског порекла: Својим криминалним правним тековинама (мафија је мала деца) ометају и забрањују увоз јефтиног Руског гаса. И европеким грађанима (корисним идиотима) објашњавају да је Русија заврнула славине. Грађани се љуте на Русе и тресу клинце у својим хладним становима, за велике паре. ………………..Погледајте шта прича овај Пољак телетабрис: „Немачка је по сваку цену желела да изгради и покрене Северни ток 2, а сада Путин ПОКУШАВА да обезбеди да се већ изграђеном гасоводу омогући да ради ван оквира тренутног европског законодавства, односно Трећег енергетског пакета. Проширене су норме створене за очување конкуренције и обезбеђивање једнаких услова за све учеснике на тржишту“. Овакав галиматијас не може ни наш Риста да смисли. Чујеш, „тренутно европско законодавство“, чак „Трећи енергетски пакет“, „очување конкуренције зато што Руси не дозвољавају Американцима да продају Европској Унији скупљи гас“. Овај сорошоидни новоговор је заиста моћан.

 3. milorad5 says:

  Sve bi ovo bilo divno i tačno da uopšte postoji ALTERNATIVA ruskim energentima.Rusi su im lepo i jasno rekli ,da dodju i kupe gorivo ali ekipa bi htela naftu i gas za DŽ.Ko je ovde lud ne znam,ali EU apsolutno ima pravo da kupuje gorivo od bilo koga pa neka ga kupe od amerike ,mogli bi da uvezu naftu iz irana ili venecuele. Apsolutno su slobodni da kupuju gde hoće a rusi im isporučuju samo ono što su PLATILI i ne daju im na KREDIT jer su već VIŠE puta pokušali da OPLJAČKAJU ruska sredstva i zaplene ruske pare od nafte pod izgovorom nekih fantomski sankcija zbog nečega.Alo oni napadaju ruse da koriste bojne otrove,"obuzdavaju" rusiju,uvode trgovinske barijere i prete ratom u evropi, a hoće naftu i gas na KREDIT ,na DOJDEM TI cccc.Pa rusi bi bili ludi da im više veruju i isporuče energente a onda da se nadaju ISPLATI.TO je pravi problem EU,nema gasa i nafte na kredit iz rusije,oni su svoje kredite potrošili i sada mogu sa rusijom samo na SPOT tržištima da rezervišu energente i to po isplati ukupne sume jednu tranšu za drugom i zato su uskočili špekulanti da naplate sankcije EU, koje je EU uvela rusima kao sredstvo UCENE i pokušaj manipulacije cenama ruskih energenata na štetu rusije,to bre rade već zadnjih 15 god. iz USA i EU.Oni pokušavaju da ucenjuju rusiju naftom i gasom koji rusija IZVOZI i koji im je jedini izdašni neophodni i sigurni energetski izvor, oni nisu normalni bre:)Ovo samo birokratski mozak totalnog idiota može da smisli kao strategiju isto kao što je i "evropski" poslanik ovaj poljak totalna budala očigleno, pa misli da može da laže masno i izmišlja bajke koje nemaju veze sa REALNOM SITUACIJOM.Ali to je EU birokratija,gomila "SANJARA":)i to će sad da počnu gradjani EU da plaćaju i da osete na svojo koži.Sankcije rusiji su uvedene da ih ekonomski iscrpu izazovu recesiju i tako primoraju rusiju da rasprodaje gas i naftu BUDZAŠTA kao za veme jeljcina i "oligarha" koji su, zamisli, svi odreda pobegli u london, sa parama koje su napljačkali od besplatne ruske nafte.To vreme je prošlo a mislim da su i oni sada to shvatili u briselu,ili NISU JOŠ,videćemo,ali dok jhe putin na vlasti oni neće dobiti ni gram ruske nafte besplato i zato su toliko poludeli zbog njega:)

 4. Petrovgrad says:

  Lopine iz EU pomislile da će uvodjenjem sankcija ugoziti Rusiju. Malo su se preračunale. Sada dreče kao Damnjanov zelenko zbog cene energenata. Tražiliste gledajte.

 5. sumadinac says:

  ne razumem kakve veze ovde ima rusija i putin? svi prethodni komentari su na mestu.EU je slusala ameriku i kupovala gas od njih, kad su ameri otisli i prodali kini skuplje, kakve veze ima putin. naprotiv svim silama su po nalogu SAD bojkotovali ruski gas, osim pametne merkelove koja odolela svim pristiscima iz EU i SAD. e sad sto svako hoce proizvod da proda skuplje, jel tu rusija izuzetak ili je to normalno trzisno ponasanje? hteli su da osakate rusku ekonomiju, pre svega gas iz cega se umnogome finansira ruski budzet i odbrana, pa su se preigrali.

 6. padre says:

  More, budite sretni, što je Putin ipak čovek, paradi sa vama kao sa nevaljalom decom!

 7. padre says:

  Kad već toliko priča o navijanju cene gasa od strane Putina, koliko je poskupeo gas iz Rusije za EU?

 8. Риста says:

  Не постоје никакви сорошоиди. Они су косовчев опијум од кога је Косовац изгубио разум, вид и могућност размишљања. Одлепио и одлепршо у неке непостојеће воде својих посртања да разуме ова свет данас. Сорош је један мали инструменат америчког и делимично, Западног империјализма на издисају. То лимитирани људи који су опседнути тамо неким полумртвим човеком званим Сорош, сматрају за главни догађај на овом свету данас. Опседнутост је болест. Косовац треба да затражи помоћ неког папиног егзорцисте да му истера злог духа Сороша, који не постоји као ни вампири што не постоје. Међутим, лечење Косоваца од вампира сороша, неће никад успети. Грета, Сорош, мини хидроелектране и сличне глупости су подметнуте ограниченим људима попут Косовца тако да не види шта се заиста догађа. Читајући папараци и западну штампу, у Косовца продро дух Сорош и постао већи и од Путина и од Сија и од Бајдена. Стварно, јако мудо тај Сорош. Косовац, на овом свету Сорош није ни од каквог значаја, али мали патуљасти мозгови који су чули за њега, пронашли су ко је прави проблем данас на свету губећи из вида и данашњи живот и данашње догађаје. То се зове - опседнутост. Чак шта више, Косовац и слични су из залета постали опседнути и са Ристом. Е па ту ви не можем помоћи. Патите и дречите до миле воље. И уживајте у вашим идолима Сорошима и Гретама. То за Косовца свемоћни СВЕЦИ! Еботе, која глупава религија. Ти сањаш Сороша дан и ноћ. Нема друге, иди код папе и тражи егзорцисту под хитно, иначе ће те Сорош појести. Код Косовца не важи Ханибал, него Сорош анте портас. А могао би тражити и егзорцизам Ристе. Утаманиће те опсесије.

  • Косовац says:

   @ Риста, …..Како си почео да балавиш, плашим се да ћеш као persida почети да прскаш около и оне који нису криви. Зар не примећујеш да су људи већ почели да сумњају да ниси Србин, томе су узрок твоји неозбиљни и неодмерени коментари. Толико браниш сорошоиде, да то изазива подрозење код озбиљних коментатора, али им није јасно каква је то твоја метода одбране: Сорошоиди не постоје, а ти не дозвољаваш ни да их неко мрко погледа. Ако неко не постоји, зашто те хвата параноја при њиховом спомену? Нема потребе да се љутиш због мале сорошоидне Гретице, ја сам њу повезао са сорошоидом Бајденом – згодно је да ти прикажем како тебе и многе праве на пачавру једна обична дебилана састављена из две генерације, маторог дртине и побегуље из основне школе, приближно истих интелектуалних капацитета. ……………Иначе, да си ти био Ханибал, сада би важила пословица „Nonsens ante portas“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u