„ЕКСПЛОЗИВНИ НОВИ ИЗВЕШТАЈИ“ у којима се помиње и Гренел. ДА ЛИ ЈЕ ЗНАО?

„EKSPLOZIVNI NOVI IZVEŠTAJI“ u kojima se pominje i Grenel. DA LI JE ZNAO?

30 juna 2020

Republikanci zahtevaju da američki predsednik odgovori na pisanje medija da je Rusija militantima u Avganistanu nudila nagrade za ubijanje američkih vojnika.

Kako navodi američki list „Forin polisi“, „eksplozivni novi izveštaji“ izazvali su podele između Bele kuće i republikanaca na Kapitol hilu.Mak Tornberi, najviše pozicionirani republikanac u Odboru za oružane usluge Predstavničkog doma SAD, rekao je novinarima da je tražio od najviših zvaničnika Pengatona da hitno organizuju brifing o obaveštajnim podacima, ali da nije dobio odgovor.

Tornberi je nazvao saopštenje Bele kuće, u kojem se navodi da Tramp nije obavešten o navodnim nagradama koje je Rusija raspisala za ubistva američkih vojnika u Avganistanu, „veoma zabrinjavajućim“.

„Forin polisi“ navodi da su i republikanski i demokratski poslanici tražili „agresivan odgovor“ na navode „Njujork tajmsa“ i drugih medija, koji, kako tvrdi, ukazuju da je Tramp u martu obavešten o tome i da nije preduzeo nikakvu akciju.

Tramp i drugi administrativni zvaničnici prvobitno su umanjivali navode „Njujork tajmsa“, odbacivši pisanje tog lista kao netačno. Tramp je u poruci na Tviteru u subotu naveo da ga je američka obaveštajna zajednica obevstila tokom vikenda da ne smatra te informacije verodostojnim i da ih nije ranije prijavila Beloj kući.

Međutim, kako se ocenjuje, Bela kuća je izgleda popustila pred sve većim pritiskom za dobijanje odgovora sa Kapitol hila pošto je, kako je preneo Politiko, zakazala brifing za republikanske poslanike iz Predstavničkog doma u Beloj kući.

Predsedavajuća republikanske konferencije u Predstavničkom domu Liz Čejni u saopštenju na Tviteru ocenila je da Bela kuća mora da objasni zašto predsednik i potpredsednik SAD nisu obavešteni, da li su informacije bile deo svakodnevnog obaveštavanja predsednika, ko je znao za te obavestajne procene i kada, kao i šta je urađeno da bi se zaštitile američke snage i „kako bi Putin odgovarao“.

I republikanski senator iz Oklahome Džim Inhof pozvao je administraciju da podeli svoja saznanja o obaveštajnim podacima.

Predsedavajuća Predsedničkog doma, demokrata Nensi Pelosi takođe je tražila da američki obaveštajni zvaničnici održe brifing za članove tog doma. „Pitanja koja se postavljaju su: da li je predsednik obavešten, a ako nije, zašto nije, i zašto Kongres nije obavešten.

„Kongresu i zemlji su potrebni sada odgovori“, navela je ona u pismu direktorki CIA Đini Haspel i novom direktoru Nacionalne obaveštajne službe Džonu Retkilfu.

„Forin polisi“ prenosi i da je Ričard Grenel, koji je, do maja, privremeno obavljao funkciju vršioca dužnosti šefa nacionalnih obaveštajnih službi, rekao da nikada nije čuo za te obaveštajne procene.List tvrdi i da je jedinica ruske vojne obaveštajne službe GRU, koja je navodno predvodila akciju u Avganistanu, imala vodeću ulogu u „pokušajima Rusije da destabilizuje zapadne zemlje, od pokušaja da organizuje državni udar u Crnoj Gori 2016. godine do pokušaja ubistva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja 2018. godine“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je tvrdnje „Njujork tajmsa“, prema kojima su američke obaveštajne službe došle do zaključka da je jedna ruska vojnoobaveštajna jedinica koja je navodno povezana sa pokušajima atentata na tlu Evrope prošle godine ponudila novčane nagrade za uspešne napade na američke vojnike ili trupe vojne koalicije koju u Avganistanu predvode SAD.

Prema izveštaju lista, do nagrada na taj način su došli pripadnici militantnih organizacija u Avganistanu, odnosno sa njima povezani pojedinci.

KOMENTARI3 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Što su im provale gluplje i luđe, to su uporniji. Oni su definitivno pacijenti psihijatrije.

  2. Milutin says:

    Militantne grupe u Avganistan inače igraju "Čoveče ne ljuti se", Jamb i svakojake druge društvene igre. A eto, Rusi našli baš njih da potplate da ubijaju Amerikance. Jer oni su u stvari militantni samo u društvenim igrama. Nose oružje samo da bi saigraču zadrhtala ruka dok baca kockice. Za boga, ni "mali Đokica" se ni u vicevima ne bavi tako plitkoumnom politikom. Ali Amerikanci navikli da gutaju sve. Pa ko ponudi veći.

  3. Cp6a says:

    Sve to za šta optužuju Rusiju, su radili američki monstrumi u Avganistanu, kad su Rusi bili tamo osamdesetih, samo milion puta više. Davali su talibanima oružje, municiju, obaveštajne podatke, organizaciju, podršku u međunarodnim institucijama, hranu, lake PVO i protivoklopne sisteme. Sećamo se one uticajne crkotine Džona Mekejna, kako je uživao među talibanima, škljocajući poklonjenim američkim oružjem. Ne, to nije bilo nagrađivanje talibana da ubijaju Ruse. Krivo mi je samo što Rusija na ovako nameštenu loptu ne razvali volej i pošalje ove monstrume u tri lepe PM, malo da narod ruski, a i naš likuje, nego se sve u rukavicama prema tim banditima uljudno ponaša. Valjda to mora tako, valjda se to ne menja tako brzo i valjda Rusi misle da se samo poeni računaju a to ne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *