Ekstremisti u CIA

Ekstremisti u CIA

3 septembra 2013

mudzahediniAl Kaida i druge ekstremističke organizacije stalno pokušavaju da se ubace u američke obaveštajne agencije koje proveravaju hiljade svojih zaposlenih da bi to sprečile, piše danas „Vašington post“.

Tako je CIA utvrdila da oko petina kandidata koji konkurišu za posao u toj agenciji ima sumnjivu biografiju i „terorističke ili neprijateljske veze“, piše list iz Vašingtona, pozivajući se na poverljivi dokument o budžetu.

Dokument je novinama dostavio odbegli bivši analitičar Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden koji trenutno boravi u Rusiji gde je dobio privremeni azil.

Iako se u tom dokumentu ne opisuje priroda ekstremističkih ili neprijateljskih veza kandidata za radna mesta, najčešće se pominju Hamas, Hezbolah i Al Kaida sa svojim pridruženim grupama.

Strah od njihove infiltracije je toliko veliki da je NSA prošle godine planirala da istraži najmanje 4.000 zaposlenih koji su uspešno prošli bezbednosne provere, prenosi AFP.

NSA je uočila potencijalno sumnjive aktivnosti među zaposlenima praćenjem onoga što zaposleni kucaju na tastaturama dok su na poslu.

Sumnjivo ponašanje odnosilo se na pristupanje zaposlenih poverljivim bazama podataka koje im nisu potrebne za obavljanje posla ili daunlodovanje više dokumenata odjednom, rekle su vašingtonskom listu dve osobe koje poznaju softver koji se koristi za praćenje zaposlenih.

Ali, ozbiljna kašnjenja i neravnomerna implementacija negativno su uticali na ovu operaciju koja košta više miliona dolara, tako da obaveštajne agencije nikada nisu otkrile da je Snouden kopirao čitav niz strogo poverljivih dokumenata NSA.

Vašington hoće da optuži odbeglog Snoudena za špijunažu zbog toga što je medijima dostavio informacije o američkim programima za nadgledanje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *