Ekvador nudi pomoć SAD da nauči Amerikance šta su ljudska prava

Ekvador nudi pomoć SAD da nauči Amerikance šta su ljudska prava

28 juna 2013

2013-06-28-01-06-03--707142941495215465Šef komiteta američkog Senata za međunarodne odnose Robert Menendes naleteo je na kontru ekvadorskog ministra za komunikacije Fernanda Alvarada samo što je izjavio da će – ukoliko zvanični Kito da politički azil Edvardu Snoudenu – zatražiti da Ekvador bude lišen trgovinskih preferencijala SAD koje je dosad uživao zajedno sa drugim andskim državama (Kolumbijom, Bolivijom i Peruom).

Alvarado je prvo saopštio da njegova vlada i njegova zemlja jednostrano odustaju od povoljnosti u trgovini sa SAD, naglasivši da su odatle akumulirana sredstva bila usmeravana u borbu protiv proizvodnje i distribucije narkotika.

Odmah potom je precizirao da su carinske olakšice u ekonomskim odnosima sa SAD Ekvadoru tokom 2012. donele 23 miliona dolara, pa nastavio:

„Ekvador predlaže Sjedinjenim Državama da im svake godine daje 23 miliona dolara – namenski za edukaciju u oblasti ljudskih prava. Nadamo se da bi takva obuka pomogla da Amerikanci više protiv ostatka čovečanstva ne koriste mučenja, udare na ličnost, vansudska i druga uništavajuća dejstva“.

Da ne bi ništa ostalo nedorečeno, Alvarado je podvukao: „Da, mi shvatamo da moraju postojati mehanizmi borbe protiv terorizma, ali mi ne pristajemo da se u ime te borbe krše ljudska prava i suverenitet naroda. Ekvador ne pristaje ni na čije pritiske i pretnje! Ekvador ne trguje principima! Ekvador principe ne drži niže od svojih trgovinskih interesa, koliko god da su nam i ti interesi važni“.

Ekvadorski ministar – koji je ovim nastupom indirektno očitao bukvicu Tomislavu Nikoliću, Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću – otvoreno je poručio i Menendesu i Vašingtonu da su SAD pomenute carinske olakšice „pretvorile u instrument ucene“.

Ekvador je istovremeno – preko Alvarada – javno pozvao SAD da konačno ratifikuju panameričke dokumente iz oblasti ljudskih prava.

„Ekvador je ratifikovao sve te dokumente. Pozivamo Sjedinjene Države da ratifikuju makar jedan jedini“ – izgovorio je Alvarado.

Nikolić, Dačić i Vučić se ne usuđuju da ovako o Amerikancima govore ni između sebe, kad su sigurni da ih niko ne čuje i da ih ni jedna služba ne može prisluškivati.

(fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *