EL DORADO: Kakvo su blago Amerikanci pronašli u Zaječaru i Boru?

EL DORADO: Kakvo su blago Amerikanci pronašli u Zaječaru i Boru?

12 јула 2014

where-to-find-gold-in-oregon-300x199Američka kompanija “Friport Mekmoran” i kanadski “Rezervoar minerals”, u potrazi za zlatom i crvenim metalom istraživaće i dva lokaliteta u okolini Zaječara.

Ove kompanije su, po prvim podacima, pronašli najbogatije ležište bakra još od 1902. godine, pišu Novosti.

“Rezervoar minerals” sada istražuje, kako samostalno, tako i sa “Friportom”, 535 kvadratnih kilometara u Timočkoj Krajini, kaže dr Sajmon Ingram, predsednik i generalni direktor kanadske kompanije.

“Imamo sve razloge da verujemo da ovo područje u sebi krije svetsku klasu rude bakra i zlata”.

Ingram je istakao da će se geološka istraživanja obavljati u okolini zaječarskog sela Nikoličevo i Kraljevici, gde postoje veliki izgledi za pronalazak bogatih ležišta bakra i zlata.

Ove kompanije su, kod borskog aerodroma, nedaleko od sela Nikoličevo, u pojasu širokom 160 metara, na dubini od 461 do 621 metra, do sada pronašle ležište sa 10,16 odsto bakra u rudi. Na drugom lokalitetu, otkrili su, na dubini od 584 do 684 metra, ležište sa 4,31 procenat crvenog metala.

Kako tvrde stručnjaci, ležišta sa jedan odsto bakra, uz uslov da ga prate odgovarajuće količine rude, smatraju se izuzetno profitabilnim. Da bi se stekla potpuna slika o tome šta su Amerikanci otkrili, najbolje svedoči podatak da se u rudnicima crvenog metala u Boru i Majdanpeku eksploatiše ruda koja u sebi ima najviše do 0,4 odsto bakra.

“Friport Mekmoran” zainteresovan za rudna nalazišta

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je punu podršku svih organa vlasti aktivnostima američke rudarske kompanije “Friport Mekmoran” u Srbiji, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Na sastanku u Vladi Srbije, kojem je prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Majlk Kirbi, predstavnici američke rudarske kompanije “Friport Mekmoran” upoznali su ministra Antića o svojim aktivnostima u Srbiji i razmotrili razvoj ambijenta za ulaganje u Srbiju, navedeno je u saopštenju.

Jedna od najmoćnijih rudarskih kompanija na svetu – “Friport-Mekmoran”, još od 2011. je zainteresovana da uloži u istraživanje novih rudnih nalazišta u Boru i Zaječaru.

U razgovoru sa direktorom Rudarsko topioničarskog basena Bor Blagojem Spaskovskim, u oktobru 2011. godine, prvi čovek “Friporta” Vetres Mek Kenbi istakao je da će se istraživanja obavljati na dubinama većim od dva kilometra, u basenskim rudnim ležištima Cerovo,Čoka Marin i Borska reka, ali i na područjima u njihovoj neposrednoj blizini.

Mek Kenbi smatra da RTB Bor ima “najinteresantnije resurse u Evropi”, a dosadašnja praksa je potvrdila da su ispod ležišta, sa niskim sadržajem metala u rudi, pronađena veća i bogatija rudna tela. Američka kompanija bi želela da metodu dubokih zahvata oproba i u eksploatacionim poljima RTB.

Predmet buduće saradnje sa RTB-om biće nova rudna ležišta, a ne postojeće rudne rezerve.

KOMENTARI2 коментара

  1. Stanisa says:

    Dali je "gospon" Antic najavio i punu kontrolu izvoza tog pronadjenog blaga? Ali mislim da je sada svima jasno zasto smo okupirani, imamo rudnog i zemljisnog bogatstva, mnogo vode i nadsve jeftinu, lakovernu, naivnu i poslusnu radnu snagu.

  2. Za Srbiju says:

    Zapadna "civilizacija" se temelji na pljački. Skakavci. To i deca znaju. Na redu su naši resursi, jer Srbija je izuzetno bogata. Lepo će oni da se obogate na našim resursima, a mi ćemo da postanemo opustošena teritorija. Jadna moja Srbijo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u