El Pais: Незадовољство међу личностима око Пуџдемона, чују се и оптужбе „издајниче!“

El Pais: Nezadovoljstvo među ličnostima oko Pudždemona, čuju se i optužbe „izdajniče!“

26 oktobra 2017

KATALONSKI lider Karles Pudždemon odložio je za jedan sat obraćanje javnosti, tokom kojeg se očekuje da će raspustiti parlament i raspisati regionalne izbore 20. decembra, a uoči govora dvojica funkcionera njegove stranke PDeCAT (Partit Demòcrata Europeu Català) podnela su ostavke.

Španski list El Pais prenosi da je Pudždemonov zamenik Đordi Baiget napustio sedište partije uz povike „izdajniče“, a ostavku je uputio i Đordi Kuminal, zamenik šefa pokreta Đunts pel si, kojem pripada PDeCAT.

Španski dnevnik „La Vangardija“ izvestio je da katalonska vlada razmišlja o organizovanju regionalnih izbora koji bi se održali 20. decembra. Ubrzo potom je objavio,pozivajući se na izvore iz vladajuće Narodne partije premijera Marijana Rahoja:

„Vlada Španije spremna je da obustavi primenu mera za uvođenje direktne vlasti u Kataloniji, ukoliko katalonski lider Karles Pudždemon raspiše prevremene regionalne izbore“.

Katalonska vlada je saopštila da će Pudždemon dati izjavu, ne navodeći nikakve detalje.

Katalonski lider istakao je će kriza katalonske nezavisnosti eskalirati ukoliko Španija realizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom.

„Plan španske vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji“, naveo je Pudždemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema da razmatra primenu člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Pudž-demon je mali demon, pripravnik. Još jedan lažan lik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *