ЕЛЕКТРИЧНИ РУСКИ ТОРПЕДО сам лови америчке подморнице у кругу полупречника 4 километра

ELEKTRIČNI RUSKI TORPEDO sam lovi američke podmornice u krugu poluprečnika 4 kilometra

5 marta 2021

U RUSIJI su – odmah po završetku državnih ispitivanja – otpočele isporuke novog električnog torpeda za potrebe Ratne mornarice.

Ovo oružje najpre treba da dobiju nove višenamenske podmornice tipa Borej i Jasen.Torpeda su i dan danas jedan od osnovnih instrumenata rata na moru, posebno pod vodom. Ipak, i pored savremenog niova tehnološkog razvoja, buka je i dalje njihova ozbiljna slabost.

Da bi manevrišuća meta bila pogođena sa udaljenosti od 30 kilometara, torpedo treba da razvije brzinu od 55 čvorova, za što su potrebni kompaktni, ali veoma snažni motori, najčešće sa unutrašnjim sagorevanjem koji uglavnom demaskiraju torpedo i omogućuju meti da se na vreme sakrije ili da neprijatelj upotrebi laka torpeda — presretače.

Sovjetski inženjeri su nestandardno rešili taj problem tako što su napravili nesnosno bučan superkavitacioni torpedo VA 111 Škval kog je zbog brzine od 190 čvorova bilo nemoguće izbeći.

Istina, mogao je da pogađa samo na distanci od 13 kilometara, uz maksimalnu dubinu kretanja do 30 metara.

Alternativni put bila je izrada električnih torpeda.

Oni su kud i kamo tiši. Njih je moguće uz malu brzinu, putem kabla, izvesti na distancu da precizno napadnu kao kindžal, a da pri tom vlastita pozicija ostane skrivena.

Sovjetska mornarica je 1980. godine dobila univerzalna samonavođena električna torpeda USET-80, koji mogu da razviju brzinu do 45 čvorova i gotovo bešumno od 19 do 22 čvora.

Opravdali su svoje postojanje kao odbrambeno oružje, ali ne i kao sredstva napada, obzirom da imaju domet od svega 18 kilometara. Uz to proizvodnja je bila izuzetno skupa jer sadrže više od 20 kg srebra.

USET-80 je zamenio univerzalni dubokovodni samonavodeći torpedo UGST Fizik čije postojanje datira od 1986. godine, da bi tek 2002. godine bio isporučen mornarici.

Domet mu je putem kabla bio 25 kilometara. A dalje od toga, Fizik je mogao još 30 kilometara samostalno da traga za metom, a 350 sekundi nakon što brod prođe mogao ga je otkriti po ostavljenom talasnom tragu na površini vode.Parametre Fizika već porede sa sličnim NATO konkurentima, iako ruska mornarica zahteva nešto više.

Torpedo poznat kao UGST Futljar, čija su ispitivanja trenutno završena, predstavlja naprednu varijantu Fizika.

Dostupni izvori govore da je maksimalna dubina dejstva ovog torpeda smanjena sa 1.000 na 700 metara. To je sasvim dovoljno da NATO podmornica bude uništena.

Oslobođeni tehnički resurs, inženjeri su usmerili na realizaciju povećanja dometa i kardinalno povećanje maksimalne brzine.

Postoje podaci da Futljar razvija brzinu 65 čvorova i da ima domet do 70 kilometara, a da sistem za samonavođenje samostalno pronalazi podmornice, kao na primer atomsku podmornicu Virdžinija model Blok 3, u sferi poluprečnika do 4 kilometra.

Ruski torpedo UGST Futljar po svim parametrima prevazilazi najsavremeniji američki torpedo Mk48 model 7 Spiral. A s obzirom da se po gabaritnim karakteristikama Futljar minimalno razlikuje od svog prethodnika, neće biti problem da ga koriste ruske podmornice Borej i Jasen, što će samo da poveća njihove borbene mogućnosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *