ЕЛЕКТРИЧНИ РУСКИ ТОРПЕДО сам лови америчке подморнице у кругу полупречника 4 километра

ЕЛЕКТРИЧНИ РУСКИ ТОРПЕДО сам лови америчке подморнице у кругу полупречника 4 километра

5 марта 2021

У РУСИЈИ су – одмах по завршетку државних испитивања – отпочеле испоруке новог електричног торпеда за потребе Ратне морнарице.

Ово оружје најпре треба да добију нове вишенаменске подморнице типа Бореј и Јасен.Торпеда су и дан данас један од основних инструмената рата на мору, посебно под водом. Ипак, и поред савременог ниова технолошког развоја, бука је и даље њихова озбиљна слабост.

Да би маневришућа мета била погођена са удаљености од 30 километара, торпедо треба да развије брзину од 55 чворова, за што су потребни компактни, али веома снажни мотори, најчешће са унутрашњим сагоревањем који углавном демаскирају торпедо и омогућују мети да се на време сакрије или да непријатељ употреби лака торпеда — пресретаче.

Совјетски инжењери су нестандардно решили тај проблем тако што су направили несносно бучан суперкавитациони торпедо ВА 111 Шквал ког је због брзине од 190 чворова било немогуће избећи.

Истина, могао је да погађа само на дистанци од 13 километара, уз максималну дубину кретања до 30 метара.

Алтернативни пут била је израда електричних торпеда.

Они су куд и камо тиши. Њих је могуће уз малу брзину, путем кабла, извести на дистанцу да прецизно нападну као кинџал, а да при том властита позиција остане скривена.

Совјетска морнарица је 1980. године добила универзална самонавођена електрична торпеда УСЕТ-80, који могу да развију брзину до 45 чворова и готово бешумно од 19 до 22 чвора.

Оправдали су своје постојање као одбрамбено оружје, али не и као средства напада, обзиром да имају домет од свега 18 километара. Уз то производња је била изузетно скупа јер садрже више од 20 кг сребра.

УСЕТ-80 је заменио универзални дубоководни самонаводећи торпедо УГСТ Физик чије постојање датира од 1986. године, да би тек 2002. године био испоручен морнарици.

Домет му је путем кабла био 25 километара. А даље од тога, Физик је могао још 30 километара самостално да трага за метом, а 350 секунди након што брод прође могао га је открити по остављеном таласном трагу на површини воде.Параметре Физика већ пореде са сличним НАТО конкурентима, иако руска морнарица захтева нешто више.

Торпедо познат као УГСТ Футљар, чија су испитивања тренутно завршена, представља напредну варијанту Физика.

Доступни извори говоре да је максимална дубина дејства овог торпеда смањена са 1.000 на 700 метара. То је сасвим довољно да НАТО подморница буде уништена.

Ослобођени технички ресурс, инжењери су усмерили на реализацију повећања домета и кардинално повећање максималне брзине.

Постоје подаци да Футљар развија брзину 65 чворова и да има домет до 70 километара, а да систем за самонавођење самостално проналази подморнице, као на пример атомску подморницу Вирџинија модел Блок 3, у сфери полупречника до 4 километра.

Руски торпедо УГСТ Футљар по свим параметрима превазилази најсавременији амерички торпедо Мк48 модел 7 Спирал. А с обзиром да се по габаритним карактеристикама Футљар минимално разликује од свог претходника, неће бити проблем да га користе руске подморнице Бореј и Јасен, што ће само да повећа њихове борбене могућности.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u