EMIR KUSTURICA: Apsurd je porediti Putina i Miloševića, jer Milošević nije imao nijednu atomsku bombu i pao je na provokacije Zapada

EMIR KUSTURICA: Apsurd je porediti Putina i Miloševića, jer Milošević nije imao nijednu atomsku bombu i pao je na provokacije Zapada

12 decembra 2014

emir-kusturica 45t5Režiser Emir Kusturica smatra da Srbija i u budućnosti treba da nastavi da se maksimalno bori za svoju neutralnost i da bude evroazijski most.

Kusturica je ocenio da je Srbija imala hrabrosti da se ne pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije i da pozicija Srbije i u budućnosti treba da bude pametna. On je rekao da nije uveren da je zaista cela Evropa htela da se pridruži sankcijama protiv Rusije, te da ne razume zašto neki misle da mogu da tretiraju Rusiju isto kao i Srbiju, koja dobro zna šta su sankcije.

Kusturica je naveo da je i Nemačka, koja bi trebalo da bude lokomotiva, morala da uvede sankcije Rusiji, jer ima šefa, te dodao da ga sve to podseća na kapitalistički fatalizam gde “uništavaš nekog, iako si svestan da na taj način uništavaš i sebe i svoje etičke norme”.

– Nismo očekivali od sadašnjih vlasti u Srbiji da će biti “kost u grlu” EU i da će moći da se odupru pristiscima da uvedu sankcije Rusiji. Ali, sada imamo mogućnosti da proširimo ekonomske odnose sa Moskvom – rekao je Kusturica za rusku televiziju “Carigrad”.

On smatra da je predsednik Vladimir Putin naljutio Amerikance kada je zatvorio američku Agenciju za međunarodni razvoj u Rusiji, koja je pokušala da utiče na tu zemlju i izmeni koncepciju njenog razvoja.

– Ali, to više nije carska, niti sovjetska Rusija. Ovo je Rusija koja pokušava da bude moderna zemlja – istakao je Kusturica, navodeći da se danas živi u vremenu u kome je potvrda da je neko u pravu ako može da napravi “ajfon”.

Kusturica kaže da je apsurd porediti Putina sa Slobodanom Miloševićem, kao što je uradio kolumnista lista “Gardijan”, jer Milošević nije imao nijednu atomsku bombu i pao je na provokacije Zapada, na koje Putin nije. On je naveo da je problem Rusije što svoja bogatstva ne ume da pretvori u jezik mehanizama uticaja i što nije otvorena za konfrontacije. Prema njegovim rečima, kvalitet Putinove politike je u tome što se on ne meša u unutrašnje stvari zemalja, kao što je Ukrajina, i pored direktnih provokacija.

Kusturica je rekao da na planeti raste broj stanovnika, da se razvija tenhologija, ali da dobro žive samo privilegovani, te podsetio na različite aršine novog zapadnog sveta, koji je potpuno nelogičan, ali pokušava da zauzme svoje “mesto pod suncem”.

– Savremeni svet polazi od toga da nije toliko važno ko kontroliše teritoriju, niti je važna nacija, ali mi vidimo da je to u stvari važno i glavno je pitanje kada će se završiti naše strpljenje – ocenio je Kusturica.

KOMENTARI5 komentara

 1. mirjana zeković says:

  Još jedna potvrda stava da srpski intelektualci ne mogu da ćute i zaobilaze teme pokrivajući se svojom ravnodušnoću,neću reći kukavičlukom.Veliki umetnik nudi mnogo odgovora .Mi smo mala zemlja koja mora da zna ,a ne čeka odgovore .Odgovori su u našoj slavnoj istoriji.Možda je i trenutak da Akademiju nauka zatvorimo.I to je neka finansijska mrvica.

 2. Paštrović says:

  Milošević je vodio rat sa samim sobom, prevashodno, jer... bio je rascopan na dvije polovine: Prva mu se dernjala na uvo, od dana rođenja, de bude Jugosloven, da voli bratstvo i jedinstvo, da voli "tatko na svi Srbi" druga Tita; Druga mu se dernjala da je Srbin, a on ko'no "tele u šarena vrata". A da drugaricu i ne pominjemo. U svakom slučaju, dobro je da neko drugi prvi dobije po pički, a da ti to sa bezbjedne daljine "snimiš"... kao što ja iz kanadske vukojebine sve TAMO "čistije" i vidim i "snimam". Eto tako nekako je i Putin "snimio". Nadajmo se da mu je kamera "haj definišn"!

 3. Zeljko says:

  Profesor je jedan od rijetkih Srpskih intelektualaca koji ima sta da kaze i za svoje misljenje ne trazi sponzore sa zapada niti domacih vlasti. Profesor Kusturica je glas naroda i ono sto vecina Srba misli Profesor govori.

 4. Vladimir says:

  Kralju !

 5. Vladimir says:

  Paštroviću, svaka ti je k'o Hegelova :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *