EMIR KUSTURICA: BBC i CNN su nam prikazali Gadafija i Sadama Huseina kao tiranine, a Franca Ferdinanda nisu

EMIR KUSTURICA: BBC i CNN su nam prikazali Gadafija i Sadama Huseina kao tiranine, a Franca Ferdinanda nisu

30 juna 2014

Kusturica InstitutSarajevski atentat bio je pre svega akt političkog oslobođenja od nezakonitog režima, izjavio je proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica u intervjuu za „Fajnenšel tajms“, uz poruku da je Andrićgrad izgradio kao „simbol pacifizma“.

„Smešno je kako su nam Bi-Bi-Si i Si-En-En prikazali svrgavanje Sadama Huseina – kao tiranina, (Moamera) Gadafija – kao tiranina. Franc Ferdinand, očito, nije prikazan kao tiranin – ali je to bio“, rekao je Kusturica u intervjuu londonskom listu.

Kontrast između dva pogleda na mladog sarajevskog atentatora Gavrila Principa sumira način na koji je istorija politizovana u ovom izuzetno napetom delu sveta, primetio je autor teksta u britanskom listu, uz konstataciju da Prvi svetski rat nije rešio probleme regiona, „daleko od toga“.

„Bilo je to samo recikliranje viševekovnog međuetničkog rivaliteta koji traje do dan danas“, zaključuje FT.

Govoreći o Andrićgradu za britanski dnevnik, Kusturica ga je opisao kao svoje „najveće ostvarenje“, svojevrsni vremeplov pri čijoj gradnji su poštovani svi uticaji koji su oblikovali to mesto tokom vekova, ali je napomenuo da se pri tom nije pridržavao arhitektonskih pravila već je sledio svoje instinkte.

„Mislim da je ovaj grad najsnažniji organ društvene memorije čovečanstva“, objasnio je čuveni režiser odgovarajući na pitanje šta ga je navelo da sa stvaranja filmskih scena pređe na realna mesta.

Andrićgrad bi trebalo da bude „simbol pacifizma… Srce koje treba da otkucava jednu veliku ideju, da ohrabri istočnu Bosnu kao simbol mira“, zaključio je Kusturica.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *