ЕМИР КУСТУРИЦА: БИРН жели да Србијом влада железнички скретничар

EMIR KUSTURICA: BIRN želi da Srbijom vlada železnički skretničar

18 januara 2015

kusturica 5454Režiser Emir Kusturica ocenio je da je krajnji cilj organizacija poput BIRN-a da “Srbijom vlada skretničar železničke struke koga bi bilo lako ubediti da je 38 miliona evra, koliko su tražili stranci, manje od 16 miliona evra, koliko su tražili naši ljudi”.

Kusturica je naglasio da je istina da se Srbija, u prošlom veku, nije nikada do kraja saginjala, ali je, nažalost, teško poverovati, da će se posle najnovije informatičke revolucije ikada do kraja uspraviti.

– To mi je palo na pamet dok sam slušao vesti o istraživanju Balkanske istraživačke mreže, jedne u nizu neokolonijalnih organizacija koje zvanično služe da nas osveste i učine poštenim iako u stvari obavljaju nešto sasvim drugo. Oni su tu da dokažu kako je bolje da nam bude gore nego da nam bude bolje. Jer, ako bi nama bilo bolje, onda bi onima koji njih finansiraju bilo gore. Tako se sve iz sfere realnosti pretvara u nastavak popularne serije “Top lista nadrealista“ – naveo je Kusturica u autorskom tekstu za beogradsku “Politiku” pod naslovom “Nagradno otimanje”.

On ocenio da su BIRN-ove optužbe na račun EPS-a što nije izvođača radova za prebacivanje vode iz kopa “Tamnava” u “Kolubaru” izabrao direktnom pogodbom nego tenderom, ravne efektu epizode nadrealista “Nagradno pitanje”.

– U toj epizodi voditelj Đuro izvlači dopisnice sa isključivo pogrešnim odgovorima na “otrcana“ pitanja, a onda TV ekipa ide sa policijom u stan srećnog gubitnika da mu otmu televizor iz kuće. Nije baš da bi BIRN oteo neki skupocen predmet iz vlade Aleksandra Vučića, oni su za nešto sofisticiranije otimanje – istakao je Kusturica.

Decenijama, kaže on, slušamo kako treba poštovati tendere, a sada čujemo da ovi istraživači kukaju što nemačka firma nije pogodbom za prepumpavanje vode uzela 23 miliona evra više od domaće firme koja je posao dobila, jer je tražila tri puta manje pare od Nemaca!

– Nadrealno polje je široko, a vera u civilizaciju sve tanja. Vazali više ne sede u šatorima i laskaju vlasteli. Oni ispijaju viski i gledaju da im se ispod radara, instaliranog u “Hajatu“ ili nekom hotelu sličnog ranga, ne provuku mogućnosti iz sfere – laž nema alternativu. Revnosni su u rušenju svake vrste autoriteta. Bez obzira na političku koncepciju – naveo je Kusturica.

On je dodao da je tako bilo i sa Vojislavom Koštunicom, Borisom Tadićem, a sada je vidljivo da im smeta Aleksandar Vučić i da polako treba slagati fajlove sa njegovim greškama.

– Treba se samo setiti koliko smo slušali o tome da je Koštunica sarađivao u paljenju američke Ambasade, a onda, odjednom, kada je nestao sa vlasti niko ga nije optužio da je palikuća – zaključio je Kusturica.

(Vesti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *