ЕМИР КУСТУРИЦА: БИРН жели да Србијом влада железнички скретничар

ЕМИР КУСТУРИЦА: БИРН жели да Србијом влада железнички скретничар

18 јануара 2015

kusturica 5454Режисер Емир Кустурица оценио је да је крајњи циљ организација попут БИРН-а да “Србијом влада скретничар железничке струке кога би било лако убедити да је 38 милиона евра, колико су тражили странци, мање од 16 милиона евра, колико су тражили наши људи”.

Кустурица је нагласио да је истина да се Србија, у прошлом веку, није никада до краја сагињала, али је, нажалост, тешко поверовати, да ће се после најновије информатичке револуције икада до краја усправити.

– То ми је пало на памет док сам слушао вести о истраживању Балканске истраживачке мреже, једне у низу неоколонијалних организација које званично служе да нас освесте и учине поштеним иако у ствари обављају нешто сасвим друго. Они су ту да докажу како је боље да нам буде горе него да нам буде боље. Јер, ако би нама било боље, онда би онима који њих финансирају било горе. Тако се све из сфере реалности претвара у наставак популарне серије “Топ листа надреалиста“ – навео је Кустурица у ауторском тексту за београдску “Политику” под насловом “Наградно отимање”.

Он оценио да су БИРН-ове оптужбе на рачун ЕПС-а што није извођача радова за пребацивање воде из копа “Тамнава” у “Колубару” изабрао директном погодбом него тендером, равне ефекту епизоде надреалиста “Наградно питање”.

– У тој епизоди водитељ Ђуро извлачи дописнице са искључиво погрешним одговорима на “отрцана“ питања, а онда ТВ екипа иде са полицијом у стан срећног губитника да му отму телевизор из куће. Није баш да би БИРН отео неки скупоцен предмет из владе Александра Вучића, они су за нешто софистицираније отимање – истакао је Кустурица.

Деценијама, каже он, слушамо како треба поштовати тендере, а сада чујемо да ови истраживачи кукају што немачка фирма није погодбом за препумпавање воде узела 23 милиона евра више од домаће фирме која је посао добила, јер је тражила три пута мање паре од Немаца!

– Надреално поље је широко, а вера у цивилизацију све тања. Вазали више не седе у шаторима и ласкају властели. Они испијају виски и гледају да им се испод радара, инсталираног у “Хајату“ или неком хотелу сличног ранга, не провуку могућности из сфере – лаж нема алтернативу. Ревносни су у рушењу сваке врсте ауторитета. Без обзира на политичку концепцију – навео је Кустурица.

Он је додао да је тако било и са Војиславом Коштуницом, Борисом Тадићем, а сада је видљиво да им смета Александар Вучић и да полако треба слагати фајлове са његовим грешкама.

– Треба се само сетити колико смо слушали о томе да је Коштуница сарађивао у паљењу америчке Амбасаде, а онда, одједном, када је нестао са власти нико га није оптужио да је паликућа – закључио је Кустурица.

(Вести)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u