EMIR KUSTURICA: Da li bošnjački intelektualci vjeruju da će NATO ovaj put stići do Sibira?

EMIR KUSTURICA: Da li bošnjački intelektualci vjeruju da će NATO ovaj put stići do Sibira?

20 novembra 2014

kusturica 789df765Piše: Emir Kusturica

Nekoliko tipova koji predstavljaju bošnjačku elitu Andrićgrad nazivaju Diznilendom! To me nije pogađalo dok nisam otkrio jednu važnu stvar. Uz Diznilend se sve češće spominje i genocid! Miki Maus, Šilja, Indijana Džons i Genocid! Ništa mi nije jasno! Sve se to dešava dok traje neformalna politička akcija njemačkih ambasadora u Republici Srpskoj i Srbiji! Oni našim vlastima postavljaju pitanje zašto se ne podižu spomenici palim borcima Njemačke u Drugom svjetskom ratu. To znači Hitlerovim vojnicima! Kažu, prošlo je mnogo vremena i nije više važno ko je za koga ratovao! Da li možda diplomate znaju da će biti novog ratovanja i kako će biti važno ko će za koga ratovati u budućnosti? Sibir je u dva navrata trebalo da bude osvojen, možda računaju da će treći put uspjeti! Ili je sve jednostavnije i ja samo ne razumijem brigu zapadnog čovjeka prema ostatku čovječanstva? Ne znam! Izvjesno je da počinje revizija Drugog svjetskog rata? Dnevne novine „Tagešpigel”i „Frankfurter algejmane cajtung”spominju Andrićev institut zbog našeg insistiranja na Fišerovoj teoriji po kojoj Njemačka snosi odgovornost za početak Prvog svjetskog rata! Nazivaju nas nacionalistima! Tekstopisci u ovim listovima su, najčešće, sekularno orijentisani Bošnjaci iz Sarajeva.

Predsjednik Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević još davno je potvrdio „Politici” da na poluostrvu između Drine i Višegrada, gdje je izgrađen Andrićgrad, nije bilo ubistava u posljednjem ratu! Časne sudije iz Haga nam nisu javile da je tu bilo genocida, a na topografskoj karti Višegrada Bilal je markirao flomasterom gdje su se, u ovom gradu, desila ubistva nad muslimanskim življem. Dakle, svjedok je potvrdio da nije bilo onoga o čemu je pisao „Frankfurter algemajne cajtung” i koji tvrdi da je taj grad kruna genocida. Članak u „Frankfurteru” je potpisala Lina Muzur, inače Muslimanka sekularne orijentacije. Ubrzo poslije njenog pisanja desio se nemio događaj sa ovim novinama. Njihov novinar je priznao da je za novac stavljao potpis pod tekstove koje je pisala CIA! Ne sumnjam da je Lina Muzur pisala iz uvjerenja za „Frankfurter”! Stvar je u tome što genocid koji ona spominje nije evidentiran! Njene ideje nemaju veze sa istinom sa terena jer višegradska ubistva ni u jednom procesu nisu tretirana kao genocidne radnje!

Da bih shvatio zašto neki Bošnjaci pripadnici muškog i ženskog intelektualnog korpusa vezuju Diznilend za Andrićgrad (oni kažu „izgrađen kao kruna genocida”) provjerio sam stvar na licu mjesta. Uprtim unuka Janka na leđa, ženu za ruku i pravac Diznilend Pariz! U Diznilendu je sve isto kao i kada sam tamo bio prvi put! To je živi spomenik američkom snu, trijumfalni izraz ideologije zabave koja je osvojila svijet, oda karnevalskoj imperijalnoj viziji života! Marširaju Šilja i Miki glavnom ulicom, mažoretkinje stupaju za njima dok odzvanja đinđerbel, đinđerbel, tanana… Nigdje nema tragova genocidnih radnji! Čak ima jedna sekcija koja najljepše govori o Indijancima, predivno sređena, čitave stijene donesene iz Ohaja, sve elegantno kao u filmu Džona Forda. Uopšte nema tragova bilo kakvog genocida i što je najvažnije nikakva sličnost sa Andrićgradom! Nisam primjetio Fakultet lijepih umjetnosti, nema studentskih domova, nigdje naučnih instituta, upravnih zgrada, opština, pozorišta, modernog bioskopskog multipleksa, nema ničega što nalazimo u Andrićgradu!

Andrićev Institut i njegovo Odjeljenje za istoriju započeli su rad iznošenjem pozitivnih istorijskih istina u vezi sa uzrocima početka Prvog svjetskog rata. Našim izdanjima prethodilo je nekoliko ravizionističkih knjiga koje su se pojavile u Kanadi, Engleskoj i Australiji. Knjige su opet okrivile Srbiju za Prvi svjetski rat. Istorijske sveske Odjeljenja za istoriju Andrićevog Instituta, štampane nove knjige, brojne TV emisije govore o činjenicama i razvoju događaja koji su uslovili početak Prvog svjetskog rata. Riječ genocid „Frankfurter algemajne cajtung” kroz tekst Line Muzur dovodi u vezu sa projektom Andrićgrada čiji je cilj upravo da spriječi pokolje i primitivizam, atavističke i rušilačke nagone u svim narodima, ali i smanji uticaj onih koji su redovno spolja inspirisali naše ubice da djeluju! Pa valjda Njemci znaju šta je pravi genocid! Još bolje znaju šta je Diznilend!

Najglasniji borac protiv prosvjetne i kulturne funkcije Andrićgrada je moralno insuficijentni Sidran (tako ga naziva jedan sarajevski hegelijanac) koji ne dokumentuje genocid o kome tako često govori nego ga ističe kao opšte mjesto, maše s njim i srozava ga kao i vlastiti život. Ovaj duhovni beskućnik sugeriše da se Republika Srpska ogradi kao Aušvic i da se Andrićgrad pretvori u muzej! Nisam siguran da bi to bilo pametno. Ne samo zbog toga što znamo kako je propao Zemaljski muzej u Sarajevu. Najviše zbog osvetničke retorike koja traje već dvadeset godina, i koja kao da priziva stvarnost koju sugeriše naslov filma Živojina Pavlovića „Doviđenja u sljedećem ratu!”

Intelektualci iz bošnjačkog korpusa vide budućnost bolje od mene. Oni kao da predviđaju kako bi i Diznilend uskoro mogao da uđe u fazu reformi. Kao što reformišu države, tako hoće da reformišu i nas djecu čiji očevi su se borili protiv nacista! Zato mi je teško da im povjerujem kada me nazivaju fašistom pošto krv nije voda. Moj otac nije bio na Istočnom frontu i nije se borio na strani nacista. Tamo su bile ustaše i Handžar divizija, zapravo djedovi ovih koji u Andrićgradu vide genocid. Ako danas amnestiramo vojnike Vermahta da li ćemo dočekati da ih jednog dana prihvati reformisani Diznilend? Biće to reklamna kampanja za neki već provaljeni brend. „Nisu to bili loši vojnici, a izgledali su ubjedljivo. Uostalom, nose šljem istog oblika kao današnji NATO vojnici.” U tom slučaju, za početak, biće dovoljno da im se u Diznilendu ponudi gostoprimstvo u kući strave i užasa. Zajedno sa firerom? Sve zavisi od razvoja situacije na terenu. Da li bošnjački intelektualci vjeruju da će NATO ovaj put stići do Sibira pa će poslije onih 22 miliona Rusa, koji su poginuli boreći se u Drugom svjetskom ratu s nacistima, ustašama i Handžar divizijom, posthumno proglasiti nacistima? Ako se to desi vjeruju li da će Hitlera gledati u Diznilendu kao saobraćajca koji usmjerava Šilju i Miki Mausa i vodi goste da im pokaže stijene iz Ohaja i mjesto gdje žive preostali

(Politika)

KOMENTARI24 komentara

 1. avala says:

  Liči na Karla Marksa :-)

 2. Zapadnjak says:

  Piše:Ostavite komentar/odgovor.Kakav komentar da se napiše na ovu do bola ogoljenu istinu,kojim rečima neko može da opiše pišćeva osećanja dok je pisao ove redove kako bi NAS u sumnju ogrezle ništarije vratio na pravi put i koliko još puta Kusturica mora ponoviti da Srbi nisu genocidan narod i da imaju sve predispozicije da je zovu božanskim Srbijom,a tome može,kako se vidi,najviše da doprinese upravo on i Srbi slični njemu,mada ih i nema mnogo. Nema komentara.

 3. vlada says:

  Nazalost, dragi Zapadnjaku, mora ponavljati sve dok vi, kako si sam lepo rekao, a ja cu te citirati "ogrezle nistarije" ne shvatite konacno da je sve propaganda tog istog zapada iza cijeg imena se ti krijes. Naravno da Srbi nisu genocidan narod, eto i ja cu jos jednom ponoviti, i da je to sto slusas i u sta verujes, jedna obicna glupost kvaziintelektualaca koji pokusavaju da se nesto "ogrebu" opljuvavajuci svoju zemlju i sopstvene pretke. Zar je moguce da si zaboravio, ako si uopste i bio tu za vrene bombardovanja Srbije, sve one nevine zrtve koje su pale zarad "uterivanja" demoktarije u Srbiju? Sva ponizenja koja su gradjani Srbije proziveli i prozivljavaju od tog istog zaoada i njegoveo uslovljene politike. Nemas ti pojma o cemu se ovde radi, ali volis da pljunes na one koji se bore za istinu i govore cinjenicama. Zao mi te je, jer smo mi Srbi jedan empatican narod.

 4. Robert says:

  Svaka Ti je zlata vrijedna Emire. A sad jedna od mene za njiha u Saraj'vu: Bravo Kusta, yebem hin u usta.

 5. JAŠA RESAVAC says:

  Pa srpski večiti neprijatelji nemci,fašisti koji su u svakom ratu bili naši okupatori i zločinci, imaju jaku želju da speru svoje vekovne krvave ruke od srpske krvi.NE USPEVA IMA JER SU ZLOČINCI PO GENETSKOM KODU. Za to moraju da koriste sve ove jadnike koji se graniče sa srbijom, nekadašnji srbi koji ne mogu da se oterase greha izdaje srpstva pa postaju najgora pseta koja pokušavaju da ujedaju što smrtonosnije.Posle Drugog svetskog rata gde su opet bili fašisti i zločeinci preko pacovske postojbine Vatikana utekoše u Ameriku i preneše virus fašizma i gledajte sad ta amerika koja ima genocidnu "istoriju" postade fašističko-nacistička zemlja koja je zlo planete zemlje.NIŠTA SKOTOVI NISU NAUČILI IZ ISTORIJE. A KO PONAVLJA IZ ISTORIJE ČESTO NESTAJE.

 6. Sumadinac says:

  Imao sam cast da upoznam Nemanju u Drvengradu i da popricam sa njim nekoliko minuta. Ama svaka mu je ko u Njegosa!!!

 7. Zoran says:

  http://youtu.be/oBT6jxyJc58

 8. Radislav says:

  Sve sto Sam stariji sve vise cijenim onto sto Sam I ko Sam,,, I ono sto imam,svoje obicaje I vjeru,,,ponos,,sto smo uvijek cistog obraza Obraza izlazili iz ratova mada stradamo..samo mi he zao sto ne cijenimo I ne cuvamo nasu istoriju a koja je prebogata,I drago mi je sto nisam Rodjen na zapadu nego na balkanu..ovo govorim is iskustva. Kad vidim Ovaj narod po zapadu isto ko ovce,,a I nasi ljudi brzo gube identitet Voli svoje umri za svoje nedaj nikom ono sto imas,nedaj svog obicaja I sela ne stidi se onog sto si..isturi svoju zastavu gdje god mozes cuvaj Svoje pismo I vjeru budi pravi nacionalista jer voliti svoje je ljudski

 9. Dragan S. says:

  Čovek se zove Nemanja, koliko sam ja upućen, iako stoji činjenica da ga svi uglavnom poznaju kao Emira!

 10. Zapadnjak says:

  Znaš šta vlado,da bi s nekim polemisao moraš da razumeš o čemu onaj drugi piše,moraš da pročitaš šta piše,a ne moraš pod mus da budeš kvazi patriota ili još bolje Srbin,što ti očito i nisi.Što se tiće gde je ko bio u ovom posranom ratu,hmm,bolje ti je da o tome ne vodimo raspravu,to je što se tebe tako polovično napravljenog tiće,a što se tiće teksta g-dina Kusturice,kojega neobično cenim i poštujem,stvarno nemam komentara,jer on nikome živome nije ni potreban,naime,sve je rečeno i do bola iskreno i tačno,možda žuto obojanim igračima poput tebe lakše ulazi u dupe nego u glavu.Pozdrav!

 11. Sale says:

  Muslimani uvek izigravaju zrtve,a uvek su im ruke krvave do lakatai uvek su na pogresnoj strani...

 12. Sale says:

  Zapadnjak :e i ti ga nasra u prvom komentaru...citaoci ti se smiju....oladi malo...

 13. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su......... says:

  VAKO: ŠTETA JE ŠTO SRBI NISU GENOCIDAN NAROD, JERBO BI U TOM SLUČAJU ZATRLI SEME SVOJIM VEKOVNIM KRVNICIMA RVATIMA POTURICAMA BUGARAŠIMA I DAKAKO ONOJ ŠIPTARSKOJ GAMADI.

 14. Svetislav says:

  Kao i uvek, Kusturica otvara oci usnulog srpskog naroda i Srbiji!

 15. Dubravka says:

  Dakle, divim se Kusta, tebi kao covjeku, tvom talentu, tvojoj intelektualnoj snazi, neizmjernoj ljubavi prema nasem narodu /mislim na sve nase narode na podrucju bivse Juge/,tvom znanju i onome sto si ucinio do sada.Na ovom svijetu postoje samo dobri i losi.Ovi losi su jako mizerni u svoj sljepilu i siromsnoj ljudskoj spoznaji. Vidim da se grcevito boris protiv toga. Cestiiiiitaaaaaaaam i nastavi ako imas snage.

 16. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su......... says:

  TURCI, TAČNIJE NOVOPAZARSKE POTURICE U ISTAMBULU UBILI SRPSKOG MLADIĆA,NAVIJAČA. POD HITNO UPUTITI PROTESTNU NOTU TURSKOM AMBASADORU U BEOGRADU, I DEKRETOM ZABRANITI SVE IDIOTSKE TURSKE I POTURIČKE SERIJE,KOJIMA SE TRUJE SRPSKA KULTURA I KRETENIZUJE SRPSKA OMLADINA. TAKOĐE ZABRANITI GOSTOVANJE TOG NEKOG TURSKOG TIMA U SRPSKIM ZEMLJAMA, I BOJKOTOVATI TURSKE PROIZVODE. MAMU LI IM YEBEM ONU PRIMITIVNU!

 17. LADY GAGA/samo ladan turčin je dobar turčin......al radi sigurnosti uvek ga istretirati napalmom.......... says:

  Ja se nikada neću odreći svog porekla,svog imena,svojeg naroda, ma gde taj narod živeo, i proklinjem i kunem sve one bivše Srbe koji su spremni i rođenu majku da prodaju zarad sopstvenog blagoutrobija. Dakle, dabogda vam oči ispale,a vi ih po livadi tražili. Dakle, sve pare koje ste dobili zarad izdaje zemlje i naroda potrošili sahranjujući najrođenije,a vi da živite 1.000 godina. Dakle, dabogda vam,ko pretekne,u trećem kolenu išao na štakama, a u svakom narednom sa po jednom nogom više. Uskoro kreću mitinzi Srpske Radikalne Stranke po celoj Srbiji,Republici Srpskoj i Crnoj Gori,koja je utonula u duboki mrak i kojom nesmetano jaše Sotona.Uprkos izrodima koji bi da sopstveni etnos zatru srbosjekom, hiljade i desetine hiljada Srba je u ovom trenutku spremno da podigne glas,kuku i motiku, e ne bi li se svi mi oslobodili ove strahovladavine Picoustog i njegovih qrwi nerotkinja.

 18. Sladjana says:

  Na praznik Mlada nedelja,u nasoj crkvi svetog Djordja u Uzicu,ove godine,svetu liturgiju sluzio je vladika Zicki a posle sluzbe nam se obratio savetima i recima koje su u danasnjem preteskom trenutku za Srbe,na dusu legle kao melem.Rekao je Jedni ste drugima braca i sestre.I ja sam shvatila.Da ste i svi vi koje ne poznajem moj rod i da smo svi Jedno.Takodje,rekao je Vasa su usta sveta.Te vas sve molim da komentarisete recima u kojima nema prosudjivanja jer nije nase da sudimo vec Bozje,da nema psovki i da se jedni sa drugima ophodite sa postovanjem.

 19. Boki says:

  Tekst, kao i Emir, za duboko postovanje !Kazu , mudar je onaj ciji je savet i znanje primenljiv u praksi..., tekst slikovit i za svakog razumljiv, naravno, pod uslovom da nije zaslepljen svim onim sto vekovima narod na ovim (nasim!?) prostorima nosi i trpi.

 20. LADY GAGA/samo ladan turčin je dobar turčin......al radi sigurnosti uvek ga istretirati napalmom.......... says:

  DA U OVOJ ZEMLJI IMA SRBA, ILI DA SRBI IMAJU MYDA, SADA BI ISPRED TURSKE AMBASADE BILO 10.000 LJUDI, KOJI BI NAGOWNALI I TURSKU I NJENOG AMBASADORA. MADA JE SVA PRILIKA DA SU TURCI KOJI SU NAPALI NAŠE OD REDA POREKLOM IZ RAŠKE OBLASTI. JER NE POSTOJI NIKAKAV SANDŽAK. DAKLE, POTURICA GORI OD TURČINA.

 21. LADY GAGA/samo ladan turčin je dobar turčin......al radi sigurnosti uvek ga istretirati napalmom.......... says:

  SRBI, IZAĐITE ISPRED TELEVIZIJA KOJE EMITUJU OVU SKARADNU ĐUBRAD OD TURSKIH SERIJA I ZAGAĐUJU SRPSKI KULTURNI PROSTOR, I GLASNO PROTESTUJTE. DOKLE ĆETE DA BUDETE GLUPA I NESPOSOBNA MASA,SAMOŽIVA I PREPLAŠENA, PA NI NA OVO UBISTVO MLADOG SRBINA OD POTURIČKE RUKE NE REAGUJETE? GDE SU NA ULICAMA NAVIJAČI, GDE SU TE KOBAJAGI NACIONALNE I NACIONALISTIČKE ORGANIZACIJE, GDE SU DVERI,OBRAZ,NAŠI........IMA LI OVDE SRBA? ILI SAM OSTALA SAMO JA DA LAJEM, DOK I MENE NE ZATUKU?

 22. Nenad Jovanovic says:

  Ćoravom pokazivati,gluvom govoriti , tako i ovi dušebrižnici(ambasadori) sa zapada niti čuju niti vide,što naš mudri ČOVEK, IVO ANDRIĆ reče,,krivu Drinu niko ne može ispraviti ali to nije razlog da se ne pokuša,,.Tako i nama dragi Kusturica ,svetu i nama pokazuje da nije nemoguće krivu Drinu ispraviti.Tiha voda breg roni.

 23. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su......... says:

  SRBI, POGLEDAJTE ŠTA VAM MISLE POTURICE: http://sandzakpress.net/davutoglu-saucesce-vucicu-zbog-ubistva-navijaca-zvezde

 24. Rale says:

  Iako zive sa nama iako su nasi hocu reci poturice iako govore nasim srbskim jezikom iako smo najblizi jedni drugima u svakom ratu do sada bili su na strani neprijatelja i u stanju su uciniti takva zvjerstva da ne povjerujes.A sto se tice Kuste svaka mu je ka u njegosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *