ЕМИР КУСТУРИЦА: „Енглези нису патентирали само фудбал и туризам него и…“

EMIR KUSTURICA: „Englezi nisu patentirali samo fudbal i turizam nego i…“

30 januara 2018

Piše: Emir Kusturica

Poslije pobjede Zemana na predsjedničkim izborima u Češkoj, novinar „Dejli telegrafa“ se razočarao. Piše kako su nezadovoljni oni Česi koji su mislili da je njihova zemlja bliže Evropi. Navodno Zeman nije naklonjen EU.

Englezi nisu patentirali samo fudbal i turizam nego i evrofuturizam. Svaki put kada neki evroskeptik izrazi svoje nezadovoljstvo komesarskim karakterom Evropske zajednice i kada mu padne na pamet SSSR, pošto je on jedini imao komesare na vlasti, jave se Englezi koji poslije izlaska iz ove Unije bezumno navijaju za Evropsku zajednicu. Nekada pomislim kako su u stanju da se poput njihovih fudbalskih huligana potuku za opstanak zajednice koju su napustili?

Kako da razumijemo kreatore javnog mnjenja na ostrvu? Da li da prihvatimo njihovo djelovanje kao nesebičnu akciju MI6 ili MI5? Mislim da treba izbjeći teoriju zavjere iako doktori tvrde da simptomi paranoje ne znače da oboljenje nije bazirano na simptomima istine!

Da li je engleski izlazak iz EU bio paranoja nastala zbog neuskladivosti sa enormnom ekonomskom snagom SR Njemačke i pogled u budućnost gdje vojne stvari nisu potpuno čiste poslije ruske vojne intervencije u Siriji? I što je još teže po njih, uspješne vojne akcije. Da li je ruski izlazak na Bliski istok istjerao britansku paranoju na vojno polje pa su njihove reakcije na one koji sumnjaju u EU u najmanju ruku neodmjerene?

Nije Zeman antievropljanin, on se ne slaže sa idejom da strane firme koje su pokrenule biznis u Češkoj Republici odnose viškove u svoje zemlje, a Češkoj ostaju plate. Htio je da promjeni kvote pa je, kao i drugi rodoljubi, doživio da ga, čim se brine za svoj narod, svrstaju u opasne desničare i „Putinove“ ljude. Krajnja desnica je postao u rječniku ostrvskih liberalnih medija i kada se uplašio za budućnost Čeha zbog imigracione politike EU. To, naravno, nije kul kada neko brine za svoju budućnost a ne konsultuje više instance i kada povjeruje da Soroševi filantropski recepti nisu proevropski! Sve vodi ka tome da je sa civilnog sektora sve preneseno na vojni, jer teško je povjerovati da je Engleska izašla iz EU zbog toga što kraljica Elizabeta nije htjela da joj naređuju iz Brisela. Ipak je „narod“ o tome odlučio na referendumu. Ostaje da odgovorimo na pitanje koji etički zakoni su baza ostrvske brige za Evropsku zajednicu. Vojna paranoja.

(Iskra)

KOMENTARI7 komentara

 1. Velika Metla says:

  Englezčići su najpodliji i najprljaviji narod na dunjaluku! Nema im premca!

 2. Ognjen says:

  Englezi nisu izasli iz eu. Oni u nemackoj imaju vojnu bazu sa hiljadama vojnika.

 3. ARTILJERAC says:

  Na sve ovo što su patentirali dodao bi i GENOCID.

 4. goran says:

  Sve smo to znali i bez Kuste. Covek reciklira opsta mesta i svakoga dana mu se daje prostor u medijima. Koje komplekse on leci? Pre dva dana nam je objasnio ko su musalimani, a danas ko su Englezi. Sutra citajte o Meksikancima. A prekosutra: "Istina o Paragvajcima".

  • Beli Orao says:

   Gorane pošto ti ništa ne cijeniš i ne poštuješ ostaje ti da ne komentarišeš nego samo “ Gorane idi u goru “!!!

 5. goran says:

  Englezi su izmislili jos nesto: Kusturicu, kad im je trebao da svojim filmom "Podzemlje" rasiri pricu o Srbima kao idiotima, sto je bio preduslov nametanje terora u svim oblicima nad srpskim narodom. Sada bi Kusta da to zaboravimo i da obozavamo njegove filmske bajke. Nece moci. Kustu je kao rezisera promovisao Zapad, a ne Rusija. Zato su mi svi u paketu danas odvratni. Rusi ga tetose kao znacajnu figuru, a u stvari ga koriste u propagandne svrhe. Kusti je i to OK. Samo da se o njemu prica i da ne silazi sa ekrana. Najveci narcis Balkana.

 6. hristina says:

  Potpisujem, Emire! Svaka cast!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *