ЕМИР КУСТУРИЦА ЈАСНО И ГЛАСНО ПОРУЧИО: „Моја породица је пореклом српска, православна! Ту се завршава прича!“

EMIR KUSTURICA JASNO I GLASNO PORUČIO: „Moja porodica je poreklom srpska, pravoslavna! Tu se završava priča!“

18 juna 2016

14-kusturica-720

Srpski istoričari još lelujaju u zaključcima zašto je odomaćeno da su Srbi samo hrišćani pravoslavci? Zašto su kao retko koja savremena nacija prihvatili da nacionalnu vododelnicu vežu za pripadnost SPC i tako značajan deo sopstvenog etničkog korpusa suze, pa se sada po internet forumima upinju da dokažu kako je Ruđer Bošković bio Srbin-rimokatolik iz Dubrovnika?

Šta bi sa stavom Vuka Stefanovića Karadžića da su Srbi narod tri vere? U nevelikoj studiji iz 1836. godine „Srbi svi i svuda“, otac srpske azbuke je zagovarao tezu da je jezik odrednica nacionalnog identiteta i da osim pravoslavaca, postoje i Srbi katolici i Srbi muslimani. Ipak, u istoj analizi Vuk priznaje da samo oni „zakona grčkoga“, odnosno pravoslavci, sebe nazivaju Srbima ili Srbljima, a da to ne čine oni koji se mole papi ili Alahu, te da će muslimani sebe radije smatrati Turcima, „premda ni od stotine jedan ne zna turski“.

Da li je to zbog jakog uticaja Srpske pravoslavne crkve koja, nakon što je od Carigrada za 800.000 francuskih franaka u zlatu 1920. godine izdejstvovala sadašnju organizacionu formu, počinje da insistira na tome da Srbin može biti samo pravoslavac.

I dok se mi pitamo zašto Srbi nisu, poput Albanaca, prihvatili da naciju mogu činiti pripadnici tri vere istog etničkog porekla, oni koji Srbima obavezno pripisuju hegemonizam kažu da bi pitanje trebalo da bude obrnuto: zašto ovdašnji muslimani neće da budu deo srpskog nacionalnog korpusa?

Ali, ni tu nije cela istina jer ima ih koji su javno progovorili o svom srpskom etničkom poreklu, upućeni u porodičnu istoriju da su im preci u jednom momentu s pravoslavlja prešli na islam, najčešće zbog privilegija. Ili, kako je to zabeležio Vuk, špartajući po balkanskoj vetrometini: „Ako se ko od raje poturči, odmah ima sva prava kao i ostali Turci; ne samo što ga neće prekoriti pređašnjom verom nego će ga još svako radije pomoći nego rođenog Turčina.“

Najpoznatiji je svakako Meša Selimović. Kulturna čaršija je pričala kako je veliki pisac govorio da je i ranije znao da je Srbin, ali da je 1941. godine, kad počinje ustaški pokolj, znao i zašto je Srbin.

„Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin… Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredeljenje“, napisao je Selimović u pismu Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Sličnog porodičnog predanja, režiser Emir Kusturica otišao je je i korak dalje, pa se krštenjem u manastiru Savina, s krštenim imenom Nemanja, vratio pradedovskoj veri.

– Moja porodica je poreklom srpska, pravoslavna. Moj otac je rođen kao musliman, ali je, pre svega, bio Srbin. Moja majka je takođe iz muslimanske porodice. Ali, ona se ne identifikuje ni s jednom religijom. Veruje u snagu ljubavi. Ja svoju nacionalnost zasnivam na svom jeziku. To je ranije bio srpskohrvatski, danas je to srpski. Ovo nacionalno kulturno nasleđe definiše, dakle, moj identitet. Ali, ja se osećam takođe i Crnogorcem, jer mentalitet brđana je blizak mom – poverio se svojevremeno francuskom „Figaru“.

Zoran Krstić, profesor crkvenog prava, kaže da je poistovećivanje vere i nacije deo turskog nasleđa.

– Sloboda veroispovesti je preduslov svake zdrave religioznosti. To podrazumeva da ako Srbi po rođenju mogu da budu agnostici ili ateisti, na šta smo navikli, mogu isto tako svojim slobodnim opredeljenjem da postanu muslimani, budisti i slično. Pitanje da li su pojedinci ili grupe nekada u istoriji nasilno prevođeni u druge vere jeste pitanje greha i zločina tih drugih. Ono što je za nas bitno jeste to da bezuslovno poštujemo verska opredeljenja naših bližnjih i onda kad se s tom činjenicom ne slažemo – smatra Krstić.

Istoričari upozoravaju da ukoliko se vodimo tezom da su Srbi isključivo pravoslavci, odrekli bismo se i dela istorije.

Čedomir Antić tako navodi podatak da je više od 20.000 Srba katolika živelo je u Dalmaciji i Boki u 19. veku, najviše u Dubrovniku, Splitu i Zadru, a da je njihov uticaj u društvu bio je znatno veći od udela u ukupnom stanovništvu.

A da su Nemanjići ostali katolici

Šta bi bilo kad bi bilo ili kontrafaktualna zanimacija istoričara postavlja i pitanje kakva bi istorija Srba i njihove države bila da je Stefan Nemanja ostao veran Rimu i papi jer je osnivač dinastije Nemanjića prvi put kršten po rimskom obredu. U komplikovanim političkim odnosima tadašnjeg srednjovekovanog perioda, Nemanjići su se okrenuli Vizantiji, tada razvijenijem delu podeljenog rimskog carstva, zacrtavši srpski usud da zanavek budu Istok Zapadu, a Zapad Istoku.

(Vesti – onlajn)

 

KOMENTARI32 komentara

 1. Jovan says:

  Pametan covek. Tacno. Jasno. Glasno. Problem su budale neopevane.To sto neki izmisljaju da su s Marsa pali, pa budalastine tipa bosnjacki jezik, crnogorski jezik, vojvodjanska akademija i druge gluposti koje jos piskarala stavljaju i u Ustav.

  • Zaharije Serak says:

   Pricac budalastine.Jezik bosnjacki NE,a Bosanski DA!

   • Kosovac says:

    @ Zaharije Serak, ….. jezik bošnjački NE, jezik bosanski NE….. Vi koji ne znate koja ste nacija, odlično znate da je vaš maternji jezik i jezik kojim pričate – SRPSKI. Znam da je vama teško, niste Srbi, a morate da pričate srpskim jezikom, što je velika nesreća. Mnogo vam je teško, pričate jezikom koji vam je odvratan. Pa da biste ublažili bol, dajete tom jeziku nova imena. Muslimanski jezik, pa se to izgustira. Pa Bošnjački jezik, pa se i to izgustira. Pa Bosanski jezik, pa ćete i to izgustirati. Muke su to, zato se i odrazilo na vašu psihu, pa mislite da će neko zaboraviti da kradete Srpski jezik, lopovčići mali.

 2. Pitagora says:

  Koga to zanima?

  • Đorđo says:

   Trebalo bi da nas zanima.

 3. Bager says:

  Pitagora - Ne seri kad ne moras...

 4. kosovac says:

  Ne znamo ime autora ovog članka, tako da je teško prihvatiti argument autoriteta već samo tumačiti ono napisano. Pitanje konvertovanja Srba treba hladnokrvno razmatrati, bez žalosti za konvertovanim. Ako oni koji su konvertovali u neku drugiu naciju to prihvataju zadovoljno,ne znam zašto bi se neko sekirao zbog toga. Bolje da pustimo da se oni sekiraju ako se neki vrati u svoju prvobitnu naciju, kao kada su Muslimani vrištali posle onog pisma Meše Selimovića („aferim Mešo“), kao i kada je Kusturica objavio da je on Srbin. Interesantno da je više od Muslimana bljuvala Vesna Pešić, meni je jasno poreklo njene mržnje, to je ono rezidualno komunističko, bez obzira na jagnjeću kožu kojom je Vesna bila ogrnuta. Komunisti su na pola puta da konvertuju u neku naciju, to je očigledno, princip je isti kao Turski ili Vatikanov, ti korisni idioti kao jedan kolega komentator ovde, kao njih ne interesuje ko je koja nacija, a iz prikrajka gledaju koja je to konkurentna nacija pa da se prišljamče toj naciji. I sada nepoznati autor teksta traži od nas čitaoca da priznamo da je on Srbin vere te i te. Kako da ga priznam da je Srbin kada on pre svega sam za sebe to kaže da nije. Ili da Vesnu Pešić teram na silu da navodi svoje srpsko ili cincarsko poreklo. Sulja Ugljanin, dovoljno obrazovan, svojevremeno je izjavio da nema tog čoveka koji može da ga spreči da iskoristi svoje pravo i odabere kojoj će naciji pripadati, odabrao je Bošnjačku. I šta sada ja treba da kažem da je Sulja Srbin muslimanske veroispovesti, najmanje bih ga uvredio i on bi me ispravio i rekao bi da je on Bošnjak muslimanske veroispovesti. Mnogi se ljudi, naročito novinari, sekiraju kada neki Hrvat kaže nešto loše o Srbima, i navode njegovo srpsko poreklo. Uopšte mi nije žao što je on Hrvat a ne Srbin, naprotiv. Kao kada se sekiraju kada Hrvati hoće da proglase ratnog zločinca Stepinca za sveca. Pa neka ga proglase, svako svojem stadu ide, jedino ne valja što će im pomoći i Srpska Pravoslavna Crkva, valjda su zato i formirala neku komisiju da to lakše prođe. Na kraju, ne vidim ni to zašto će se Srpska Pravoslavna Crkva uvrediti što će njen šef iz Vatikana da aminuje proglašenje ratnog zločinca za sveca.

  • Mrki says:

   Kosovac. SA TVOJIM KOMENTAROM SE SLAZEM,ali morao bih dodati nije nikad bilo lako prodati vjeru za veceru kakve su to muke bile kada otac uzme dijete pa mu osijece njegovu rucicu,da ga turci nebi odveli u poznatom I zloglasnom FANKU U KRVI.Razmisli ti malo o tome,nije nasa Crkva nesto sto je betonirano pa vise nema mrdanja.Korekcije moraju postojati.

 5. Voka says:

  ...postoji samo jedan narod na našim prostorima...a to je srpski narod - Srbi...ostalo su nacije...kao veštačke izvedene forme...od srpskog naroda su nastali tzv rvati...bošnjaci...crnogorci...makedonci itd...kao što su Jugosloveni...Sovjeti...Britanci...Amerikanci...Australijanci...Kanađani itd...to nisu narodi to su izvedene nacije...što samo po sebi nije ništa loše ni tragično...loše i tragično je to što to neće da priznaju...pa se laž i mržnja permanentno neguju i proizvode tragične posledice !...zapravo...to dalje je jbna politika - "zavadi pa vladaj" !!!

  • QQ-LELE says:

   Makedonci nemaju nikakve veze ni sa Srbima,Bugarima, Grcima. A po konstutuciji najvise lice na Grke, mali i tamnije puti. Makedonci su Kurdi na Balkanu. Na danasnjem delu Makedonije, pre prvog balkanskog rata, koji su drzali turci, ziveli su Srbi, Bugari, i Albanci i turci. Kada su udrruzene snage Srba, Bugara i Grka, napale Tursku, i oslobodile danasnji deo Makedonije, svaka drzava uzima svoj deo, Srbi izllze na Skadar, uzimaju Makeoniu do OhridaGrci iz pravca Atine prodiru i zaustavljaju se do Ohrida, I bugari uzimaju svoj deo. Makedonci koji nisu imali drzavu, ostaju podeljeni na tri strane. Posle je sve poznato, na pritisak velikih sila, Srbija vraca Skadar, i nastaje Albanija.....

  • Nikola says:

   Srbi su narod koji je jucer dosao iz Rusije"ruski nomadi" dok, Albanci su izmisljena nacija koja je docekala Srbe (ruske nomade) Ista stvar i s Bosnjacima, po Srbima oni su tek 93' dobili (izmislili sebi naciju). Ko svijetla nema nece svijetla ni viditi. Umrijece u mraku(zabludi).

 6. Bager says:

  Stanite ljudi dragi. Ako Emir Kusturica sam kaze da je Srbin, zasto mi moramo da mu oduzimamo to pravo. Isti pricip za sve. Oni koji sami odluce o tome sta su i ko su kom narodu pripadaju ja ili bilo ko drugi moze i ima pravo da mu negira. Ja ga prihvatam kao Srbina i tacka. Prvo ga cenim kao coveka naravno i drago mi je sto je takav. A ako Ugljanin ili Vesna Pesic govore ono sto govore neka im bude. Time samo pokazuju pravo lice. Mene vise brinu oni koji se busaju u prsa da su veliki Srbi a koriste svaku priliku da nsm zabodu noz u ledja. Kakve korusti imamo od takvih. Mislimo logicno.

  • kosovac says:

   Bager, O Ugljaninu sam pisao više u pozitivnom smislu, možda je bila kritika. Vesna Pešić nije baš zavredela da je ovoliko pominjemo, ona je nešto najgore što bi mogli doživeti ljudi koji žive u srpskom društvu. A što se tiče onih koji se busaju u grudi kao Veliki Srbi, tu možemo da etiketiramo Vuka Draškovića, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Nije mi poznat još neko koji se busa. Naprimer, sebe smatram velikim Srbinom, ali još se ne busam u grudi. Ako ti znaš još nekog koji se busa, slobodno napiši. A ono na 5. oktobarskoj slici „Bager vas gleda“, nije bager, to je utovarivač. Forin Office, Mi6, SAS, to su Englezi, kad su pravili parole za Srbiju, zaboravili su da su Srbi Sloveni, nisu proučili da to čudo Srbi ne zovu bager.

 7. milutin popovic says:

  UKRATKO, PRAVOSLAVGNJA CRKVA BI BOLJE URADILA DA JE U PROŠLOSTI PRIZNAVALA čINJJENICU DA SU SRBI VELIKO PLEME SA TRI VERE.KAKO MOGU FRANCUZI DA BUDU KATOLICI ILI PROTESTANTI , DA SE U PROŠLOSTI KOLJU ZBOG TOGA A ONDA DA SHVATE DA SU SVI JAČI AKO BEZ OBZIRA NA VERU OISTANU SAMO FRANCUZI,SLIČNO JE I SA BRITANIJOM A DA NE GOVORIMO O AMERICI..PRAVOSLAVMNA CRKVA NE SME DA SE PONAŠA KAO VATIKANSKA, ILI BILO KOJA DRUGA KOJA PRIZNAJE SAMO SVOJU VERU I SVOJA VERSKA UBEDJENJA..Koliko se srpske krvi prolilo zbog ove N EPROMIŠLJENE , NEMUDRE POLITIKE to sam Bog zna!

  • mile says:

   pokazuješ nepoznavanje osnovnih pojmova - francuzi su nacija, srbi su narod, razlika je ogromna. u naciju spadaju svi državljani jedne države, bez obzira na etničku pripadnost i religiju. u narod spadaju samo pripadnici jedne etničke grupe.

 8. DFVT says:

  Stalno govorim da je nasa crkva pojela ovana i ovana. Unistili su Srbe kao naciju i mnogi glupanderi se naljute na tu istinu. Oterali su sve Srbe koji nisu pravoslavci, jer su stoka alava na vlast. Skrili su i nasu istoriju od pre pokrstavanja koliko su prokleti i bolesni. Dobar deo danasnjih Srba zbog toga misli da su Srbi samo Srbi pravoslavci, a ucimo samo istoriju od zadnji 800 i kusur godina. Nasa istorija je mnogo veca i velicanstvenija od pre pokrstavanja! Zatiranem iste se bavi samo jos vatikan i tu se slazu sa tzv SPC. Zato nam se i dogodila lazna istorija posle "Berlinskog Kongresa" i komunizam i najprokletije zlo od svih zvano yugoslavija. Sve iz dela nase paganske istorije nazivaju satanizmom i to sporede sa danasnjim LGBT nakazama. Zamislite teka taj kretenizam SPC!!! Danas ta ista "nasa" crkva, koja je puna LGBT nakaza i heteroseksulanih predatora i mafijasa, je dobrim delom ekumenisticki orijentisana. Odavno nisu srpska, a pitanje je danas jesu li crkva uopste ili su samo LGBT mafijaska organizacija kao vatikasnki psi.

  • Suzuki Vitara says:

   Kada je SPC oterala sve druge koji su druge vere? Da li za vreme Turske okupacije kada su neki slabici prelazili na islam, da bi bili privilegovani. Da li ih je SPC odbacila ili su sami hteli da postanu Turci. Ko je hteo da bude Srbin njemu ni islam nije smetao: Mesa Selimovic, Mahmut Busatlija, Emir Kusturica, Omer Beg Sulejmanovic-Skopljak . . . I mnogi katolici pogotovo intelektualci :Rudjer Boskovic, Ivo Andric, Gospar Mate Gracic, Don Jakub Grupkovic, Lujo Vojnovic . . . Procitati PILIPENDU od Sime Matavulja kako se sistematski radilo na odnarodivanju. Velika je komunousraskojezuitska laz i prevara da SPC ne dozvoljava da neko druge bilo koje vere ne moze se izjasnjavati Srbinom, nego naprotiv pojedini nekarakterni i slucajni Srbi su iz licne koristi hteli da budu neko drugi i tako su se izjasnjavali. Za vasu informaciju Srbi su prihvatili Hriscanstvo mnogo pre nekih velikih Evropskoh naroda, ima indicija od samog Sv.pavla u 1. veku { Sirmijum } ili 4.veku Raska Crkva Sv.Petra i Pavla. SPC je vekovima bila jedini branitelj Srba u Turskoj i Austro-Ugarskoj. Samo zahvaljujuci SPC opstao je Srpski duh i narod.

 9. bane says:

  To je tačno kao i albanci i mi smo i pravoslavci i muslimani i katolici

 10. Svetislav says:

  Albanci su imali ne manje sukobe, pokolje izmedju sebe (najvise na stetu hriscana), ali je verovatno kod njih vakitan bio presudan da utice da se ti zlocini manje pominju, u nadi da ce prevesti arnaute u rimsku sektu. Sto se tice Srba, tu je bilo isto receno i primenjivano da Srbi mogu biti sve tri velike vere (i stotine manjih), ali je uticaj opet vakitana, zapada pa i islamskih turskih a sada i vehabijskih sekti, napravili da su Srbi pravoslavni uvek najvise stradali zbog svoje vere, a Srbi drugih vera su se pretvarali u kurvate, busnjake, arnaute itd. Za Kusturicu moze se samo reci da je rekao ono sto vecina poturcenih i pokatolicenih zna, a zele da zaborave, ali on nema takve komplekse. On je kao i Mesa i hiljade drugih samo rekao istinu od kojeg naroda poticu njegovi pretci, a religiju je stavio u drugi plan. On nema kompleksa niti ga je briga za komentare onih koji religiju koriste za svoju vlastitu korist, a po tome i nisu vernici.

 11. bager says:

  Opet trgamo detaljke iz sireg konteksta. Svako ko milsi da % oktobar nije dosao iz iste kuhinje kao i 27 Mart 1941 nije normalan. Kada kazem bager, mislim na siroku viljusku patriota koji cute. Zastio cute, jer su se uverili sta se desilo i bez imalo preterivanja su se demoralisali. Opat ponavljam kane ide na na dno najjkracim putenm poravolinijski. Tako i mi. taj narodni bager ne ionaj reziram u Otporu Kanvasu ili nekoj od NVO kuhinja, mora pore ili kasnije da eksplodiora u pozitivniom smilsu. I eksplodirace pre ili kasnije jer svaki socijalni sistem kao poput lonca pod pritiskom. kad tad, poritisak ili raznese lonac ili se pioklopac mora otvoriti. Ugljanin ne sme da bude pozitivan primer. Ako je Bosnjak kako kaze onda molim lepo mars u Bosnu ta neka tramo istice ko je is ataje. Vesna Pesic i oni koji se busaju gde su sada. Takvih imamo na milione. Pa pogledaj ljude na ulicama . Pogkledaj i videces ono stio misle na licu im pise. Zatio mi je dragio kada je Kusturica otvoreno rekao ono sta milsi. i neka je i mesto mu je sa nama, Srbima i sve dok mi Srbi jasno jne staviomo do znanja ostalima ko smo i sta smo umestio da cutimo imacemo i bagere 5 oktiobra i Bote i Vucice i 27 Martiove i generale3 Simovice i svu ostalu bratiju na grbaci. Ako neka jasu sto vise i jace budu uzhalai narid ce pre da strgne te balaste. Na to sam milsio a ne na masine bagere ili utovaruicvace ili valjke.

 12. sakisa says:

  Kada je neko,više od 500 god,bio okupiran,gde je okupator bio,samo,muškog roda,i šta je sve radio,gde su za tih 500 god,rođene 7-8 generacija ljudi.Posle svega,koje srbin,ko musliman ili neke druge vere,teško je ili nemoguće odrediti ili biti siguran,bez obzira kako se ko sada naziva,odnosno koje vere je.Mislim da je najpametnije ne čačkati u veru i versko poreklo svih nas,tu je toliko mešavine,da je najbolje da svi zaćutimo i da se ne oglašavamo o verskom poreklu,jer niko nije siguran,i najpametnije ćutati i ne otvarati rane,a možda je ta istina mnogima kost u grlu,pa sada izmišljaju kojekakvo "poreklo",a koje nema veze sa "istinom",jer "Istina je tamo negde",u Zoni sumraka.

  • Suzuki Vitara says:

   Nikada ni jedan deo Srbije nije bio okupiran od Turaka 500 godina. To je izmisljotina i anti Srpska podmetacina. Srbija je bila pod Turcima, koji su uglavnom bili poturice [Srbi]od 150g N.Sad - 430g. Nis sa prekidima do potpunog izterivanja Turaka 1448-1878. Srbski narod je znao kako da se izbori sa ne zeljenom krvlju. To dokazuju i genetska istrazivanja.

 13. Goran Jelić says:

  Aman-zaman, KO? Ponavljam, ko je ikada iz SPC rekao da su samo pravoslavci Srbi? Te laži plasiraju neprijatelji srpstva! NIKAD NIKO iz SPC nikad tako nešto nije rekao a kamo li propagirao! Tačka. To su bezstidne laži! Pa i sam Vuk je napisao " samo oni „zakona grčkoga“, odnosno pravoslavci, sebe nazivaju Srbima ili Srbljima, a da to ne čine oni koji se mole papi ili Alahu, te da će muslimani sebe radije smatrati Turcima, „premda ni od stotine jedan ne zna turski“ Znači odgovor na pitanje zašto je to tako je isti odgovor na pitanje zašto muslimani i hrvati mrze srbe - pa zato što mrze ono što su bili i pokušavaju se dodvoriti novim gazdama! Zar narod ne kaže "gori poturica od turčina". I pitajmo se zašto neko konstantno kleveće SPC - odgovor je dat i Bibliji - prevod grčke reči satana je "klevetnik" !

 14. Sekula says:

  Ne može Srbin biti sve tri vere. Najpre, vama nije jasno da vera ne postoji i da su to samo politički pokreti. Srbin musliman će na prvi mig iz Saudijske Arabije da potegne nož i da krene da kolje svog brata Srbina pravoslavca, samo da bi mogao svaki dan da sluša napeve na arpapskom jeziku, da se oblači i udešava kao i oni. Kod nekoga ko je toliko opterećen oponašanjem svojih idola, Arapa, nikakva nacionalna svest o pripadnosti srpskom narodu, neće puno uticati na ponašanje, kada počne haos. Na isti način će Srbin katolik, na koamdu iz Vatikana, da protera, pokrsti i ubije svakog pravoslavca koji pokuša da se približi Jadranskom moru ili zapadnoj Evropi. Nema to nikakve veze sa Bogom, jer ni jedan od te trojice, ni pravoslavac ni katolik, ni musliman, nikad i nisu verovali u Boga. Razlog tome je što su Srbi jadne, iskompleksirane, lako potkupljive duše, bili oni iz Tuzle, Čačka, Šibenika ili Osijeka. Ovaj karakter Srbina se uviđa i unutar nacionalnih zajednica, među samim Srbijancima ili Hrvatima, i pogotovo je danas očigledan genetski i kulturni obrazac po kojem funkcioniše srpski narod u svih ovih pet država. Što se tiče međunacionalnih razmirica, kako savest opako grize, a Dinarci su ponati po jakom egu, usled potrebe za racionalizacijom dolazi do goruće potrebe da čovijek opravda svoje bivstvovanje sebi i da se ubedi da nije toliki šibicar i jadnik kao što mu um nalaže. Podsvest Dinarca nije u stanju da prizna da su slab karakter i pohlepa uzrok neskladu koji se oseća i destruktivnost izbija sa idejom da potre sve ono što misli čini nespokojnim. Ta mora leži na savesti i vapi za razrešenjem, a pritajena destruktivnost čuči u sprskoj duši i ne da joj da nastavi da živi dok ne uništi izvor nespokoja.Na taj način Sbrbi katolici i muslimani postaju svetosavnima najveći neprijatelji, gori od onih koji ih uistinu ne vole.

  • milan says:

   Sekula....legendo!

  • Suzuki Vitara says:

   Sekula, to sto si izbrabinjao o losem karakteru Slucajnih Srba, to ne vazi za prave Srbe. Sto nij valjalo u Srba to se vise Srbinom ne zove [to verovatno vidis sam po sebi]. Tako da ovaj narod stradalni, Srpski, Svetosavni i Zavetni Pravoslavni, sa ponosomanosi svoje ime. I nosice ga jer je cist i Bogu mio, dok je sveta. To sto ga ne vole nasi neprijatelji i slucajni Srbi, to je znak da smo na bozijem putu. Nije lako Srbin biti, ali je casno i lepo.

 15. gaga says:

  Strasno je tuzno da se nas muslimanski narod..cast izuzecima odrice svojih srpskih korena.Pricao sma sa jednom starom Turkinjom i ona mi je objasnila da rec BOSH na tusrkom znaci nedostojan!?pa zar da nasi muslimani odbacuju svoje casno Srpsko ime da bi se zvali "nedostojnima"Drugo Srpski jezik je bio 4 zvanicni jezik u Turskoj carevini!Trece kada je sultanija Mara cerka despota Djurdja Bramnkovica pisala Dubrovcanima trazla je da Dubrovcani tzv."Dmitrovski danak" koji je vekovima Dubrovnik placao srpskim kraljevima i carevima a osvajanjem srbije to pravo je uzeo sultan,ona trazi da "Dmitrovski danak"uplacuju manastiru ,carskoj lavri Hilandaru!isto je to trazio i Ahmed pasa Hercegovic jedini zakoniti naslednik poslednje Bosanske i srpske kraljice Katarine Kosace ciji su preci nosili titulu Hercg ili Vojvode od Svetog Save!kad svi i katolici i muslimani i pravoslavci shvate koliko je nsas istorija kompleksna shvatice da smo svi mi Srbi bez obzira koju veru ispovedamo!Nije uzalud napisano u srpskom grbu SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA! Kad budemo slozni bicemo i jaki!I NIKO nece moci da oredjuje nasu sudbinu!

 16. gaga says:

  Inace @Dmitrovskim dankom @Dubrovnik je priynavao srpsko siyerenstvo a i to da pripada srpskom nacionalnom korpusu. Da cela stvar bude neverovatnija kolika je jacina obicaja i postovanje ugovora,Dubrovnik je placao Dmitrovski danak sve Napoleonovog osvajanja Dubrovnika i ukudanja Dubrovacke republike 1808 godine.

  • zidajte na sprat says:

   Posto se kusturica I ostala srbadija izjednacavaju sa crnogorcima ako bi neko zna da navede sto im je to zajednicko neki obicaj nesto iz istorije kulture karaktera bilo sto jelovnik agon ...

 17. Slobodan Cekic says:

  Austrija je vodila politiku pokatolicenja Srba, a kasnije i izjednacavanja tih novih katolika sa Hrvatima u nacionalnom smislu. To je bila zajednicka politika Vatikana i Austrije. E sad, sto je nasa crkva nasela na taj scenario, treba nju pitati. Verovatno zeleci da katolicenju postavi jednu visu prepreku, sto je mozda i opravdano. Pravoslavlje je u XX veku u defanzivi pred ekspanzijom zapada, poslebno posle sloma koji je on priredio Rusiji 1917. To mozda ponajvise objasnjava i svu sudbinu Srba u tom veku. U svakom slucaju, plima zapada je prosla, sada dolazi oseka, naravno. Da li i dalje treba izjednacavati srpsku nacionalnost i veroispovest, i da li bi promena tog stava uopste nesto znacila danas, kada su nasi odnarodjeni izdanci cvrsto u osecanju indentiteta sa nekim drugima? Ne znam. Znam samo da su za mene i Selimovic i Kusturica i Andric Srbi, i da sam na njih veoma ponosan. Budalastina je da su Dubrovcani ili Bokelji Hrvati kao i masa Slavonaca i Dalmatinaca, ali se to naravno mora prepustiti njihovom osecanju. Zapad ih je otrgao u periodu svoje premoci. Videcemo sta ce biti sada, kada se plima okrece.

 18. petrovgrad says:

  Mi Srbi se uglavno izjašnjavamo kao pravoslavci, mada u crkvu idemo prosečno 2 puta godišnje. U crkavama nedeljom po neka baba, ni kod katilika nije bolje po ubeđenju većina više oponašamo ateizam nego veru. Većina stanovnika u Albaniji , Makedoniji i KiM su srpskog porekla a da su islamizirani. Da ne pričamo o pokatoličenim Srbima. Hrišćanstvo kao religija je u propadanju, nešto se je situacija povoljnija kod nas pravoslavaca.Za sada ne izdajemo crke pod kiriju za džamije kao katolici. Što se tiče islama oni su se u nazad 10 godina dosta poubijali izmedju sebe Suniti i Šeiti, nezna se čije su odže više letele u vazduh iz džamija. Mi Srbi se moramo posvetiti svojoj istoriji i civilizaciji od pre Hrista Naš kalendar datira 7539 godina. To su naši koreni, ostavite se Vatikanske i Bečke istorije. To nema blage veze sa činjenicama i istinom.

 19. Danijel Ilić says:

  Ilić,od starine Kuči,Jasenovo Polje stara Hercegovina,u 12. veku se zvali Vrančići,u Srbiji odavno,Preljina kod Čačka,moji od 1932. Kragujevac,pozdrav svima,uvek treba biti čovek,politika,a nažalost i religija su osnovna sredstva manipulacije.Laka zemlja Marku Miljanovu Popoviću i hvala mu za Primjere čojstva i junaštva.Najkraće - ja sam apolitični ateista od 54. godine i sve i svakoga poštujem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *