ЕМИР КУСТУРИЦА: Мале земље почињу да се дижу!

EMIR KUSTURICA: Male zemlje počinju da se dižu!

11 novembra 2015

Emir KusturicaPiše: Emir Kusturica

Generalna konferencija Uneska odbila je da primi Kosovo u svoje članstvo.

Ovo je dobar znak, ne samo zato što će biti sačuvana svetska kulturna baština, nego je dobar znak i zbog toga što vest iz Pariza govori o buđenju bipolarnog sveta u kome Ujedinjene nacije nisu više mesto gde se sprovodi volja jednog naroda, nego se polako uspostavlja novi svet.

Ovo je i reakcija novog svetskog poretka. Dobra reakcija. Donedavno su u tom istom svetu žmurili kada su vandali rušili bogomolje, a u međuvremenu se svet, izgleda promenio.

To je glas onih kojima smeta rušenje Palmire, vandalizovanje mesopotamskih tragova kulture, a sad su došli do zaključka da nije zgodno da oni koji su sekirama skidali krstove sa manastira budu i čuvari te baštine.

Najveća pobeda je da postoji svest, svest koja ipak drži do kulture i tradicije i koja ne dozvoljava da se sekirama odseku naši koreni. To je za nas, posle rezolucije o Srebrenici, na kojoj su insistirali Englezi i Amerikanci posebno, i koja takođe nije prošla, nije usvojena, možda i najveća politička pobeda.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. milan says:

    Kusto, samo se ti nama pazi, zastiti se, jer ima mnogo posla pred nama!

  2. Svetislav says:

    Ideja je neunistiva, pogotovo kad se vise ne noze trpeti nepravda. Jedino sta dusmani ne znaju, je to da su Srbi narod koji popusta sve dok vise ne moze da trpi. Evo budi se i srpska Crna Gora (ne srpska jer joj Srbija namece to, nego sto su joj to koreni), a montenegrini i izdajice kao i nacisti, islamisti i komunjare nece otici sve dok ih mi ne zaustavimo, ili ne uniste sve oko sebe. Tako su i sada potomci koce popovica, sekule drljevica, stedimlije u Podgorici spremni i da ubijaju vlastiti narod zbog vatikansko zapadne satane, kao i komunjare u Beogradu. Tako i Kusturica i njegovo delo ostace doveka, ali i izdaja svog porekla traje doveka, kso kod tzv. bosnji, mazlemana, itd. Njegova ideja ce nadziveti sve i daje nadu za mir i slobodu Srbiji i Srbima bilo koje vere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *