ЕМИР КУСТУРИЦА: Ми смо бомбардовани зато што Милошевић није дао Србију „сименсима“

EMIR KUSTURICA: Mi smo bombardovani zato što Milošević nije dao Srbiju „simensima“

22 decembra 2015

Emir Kusturica in Farewell (c) 2010 Neoclassics Films Ltd. Under LicenseU pauzama između snimanja kadrova svog novog filma, na traci od 35 milimetara, daleko od korporativnih studija u kojima kompjuter više niko i ništa ne mogu da zamene, Emir Kusturica je, u Užicu, „glasno razmišljao”: – Može li današnju civilizaciju, predvođenu zapadom, uopšte – neko ili nešto ikada zameniti?!

– Zapad je jedna vrlo ozbiljna i, zapravo, vodeća civilizacija, nastala na helenskoj tradiciji, nastala na receptu, ja bih rekao, Sokratovom, koji je patentirao demokratiju, ali, na žalost, od nje i stradao. Dakle, pošto ju je on izumeo u vreme dok je Atina bila u ratovima sa okolnim državicama, onda je, zbog teških okolnosti, praktično od nje i stradao… – seže Kusturica u daleku prošlost, tražeći odgovor na današnja – planetarna pitanja: – Bio je taj „otrov za mlade” i utoliko je morao i da popije otrov na kraju.

– Ja mislim da danas demokratija dolazi do svoje „nulte tačke”. Funkcionalizacija svega što postoji, a tu me film najviše zanima, dovodi do toga da se tu ispražnjavaju svi ljudski sadržaji i da oni, zapravo, nestaju ispred te ideje „market liberales”. To je jedna vrsta, kako bih rekao, isključivosti i totalitarnosti u ideji da, zapravo, prolazak na tržištu funkcioniše kao jedino sredstvo socijalizacije. To je jedan veliki psihološki, istorijski i politički trik, posebno za zemlje koje su, kao naša, podložne – brzini onoga što oni zovu „tranzicija”. Zato svi ovi lašci koji se pojavljuju „u ime zapada”, a koji su tamo dva puta bili, jednom da kupe farmerke, a jednom da vide Pariz, oni su najbučniji u tome, što iz neznanja, što iz šminkeraja…

Znači – ako je ideja da svet opslužuje jedna banka, jedna korporacija, onda se sve ono zbog čega je Sokrat izgubio život, što je, kroz vekove, a pod uticajem helenske kulture, razvijano, to se sve potrošilo i urušilo, i završiće totalitarnim režimom.

Zašto je to neizbežno?

– Zato što ima mali broj korporacija, razlike između naroda se smanjuju, tržište je vrhunski regulator socijalnih i psiholoških odnosa, a korporacija ne pita više skupštinu ni kad, recimo, „Motorola”, otpusti 150 hiljada radnika, nijedan od tih radnika više nema kome da se žali, jer parlamentarni oblik života ne postoji pošto nema dovoljno korporacija i nema dovoljno različitosti da izrazi potrebu da postoji parlamentarni čivot. Znači, zapad će na kraju, kao jedna vrlo ozbiljna civilizacija, da potroši svoj vlastiti model.

– I on će tada da popije otrov kojeg je atinska vlada nasula Sokratu da je popije.

Gde smo mi u tome?

– Mi smo u poljoprivredi, zanatstvu, stočarstvu, seoskom turizmu i svemu drugom…. Znaš gde smo mi? Mi smo u individualnom, nismo mi nikada uspeli da se formiramo kao jedan kolektivni obrazac koji bi eventualno, mogao da se nametne. Mi to izražavamo kroz fudbal, košarku, kroz mnoštvo aktivnosti gde individualci uspevaju, a kolektivno nas nema…. Mi nemamo regulator tih kolektivnih odnosa.

Internacionalni kapitalizam ukida demokratiju, a ne nacionalizam, nacionalizam je samo nezgrapna pojava u procesu spasavanja identiteta, nekada pozitivna, kad su krivci u pitanju, a nekad negativna, sa zapadnog stanovišta, kad se tretira istočni pravoslavni svet.

Niti je moglo, niti će moći da tržište bude regulator svih ljudskih odnosa, socijalnih i psiholoških, jer svet, samo jedan njegov segment, od onih sedam osmina nepoznatog u ljudskom mozgu, se bazira na funkcionisanju i upotrebi tržišta. Ostalo je haos. A da nema haosa – ne bi bilo ni dionizija, ne bi bilo ni prepoznavanja, ne bi bilo ni izvornog značenja te reči, a izvorno značenje reči haos je vezano za svemir. Dakle, ne treba izbegavati ni svemir ni haos.

Brzina tranzicije omugućava efikasan slom nacionalne ekonomije. Samo su Južna Koreja, koja je izvela tranziciju pod striktnom kontrolom jake države, i u novijim danima Kina, uspele da se pretvore iz planiranih u tržišne ekonomije – zahvaljujući dobroj jakoj državi. Čitav istočni svet. izuzev Miloševića, se lako adaptirao, a mi smo zato i bombardovani, jer je izdržao deset godina bez „simensa” i drugih zapadnih korporacija, koje traže male i usitnjene države i veliku prohodnost. Urušava se domaće tržište i samo ga ponekad neki film izvuče ili neka pozorišna predstava. Uslovi prikazivanja filmova postaju sve mizerniji i mizerniji, a onda dolaze osvajači, ali tek na kraju, kad je tržište sigurno, kad nema otpora, preuređuju sale, standardizuju zvuk i sliku, i pretvaraju to u svoja tržišna područja.

A kada i zapadna civilizacija, jednog dana, popije svoj otrov, neće biti kraj sveta. Kao što je Rimsko carstvo izniklo na temeljima Helenskog, o kao što su najbogatija deca iz stare Grčke odlazila na školovanje u Rim, tako će, sutra, neka civilizacija naslediti današnje zapadno carstvo – preuzimajući sve najbolje iz njega, a njega samog – ostavivši da umre i iščezne.

(Iskra, Radoje Andrić)

KOMENTARI16 komentara

 1. Borivoje says:

  Ali kako to PRAZNOGLAVCIMA i FUKARAMA objasniti....!?

 2. Robert Lucas says:

  Eto tako, kako je Kusta uradio. Sad nek sjednu i riječ po riječ dok ne shvate.

 3. pravda says:

  Bravo Kusto Care,ali te molim, kazi to i ovim nasim dupolisima,BITANGAMA

 4. Ojdana Sirovica says:

  Pametno, covek je uspesan u svojoj profesiji. Kusturica je dalekovid, gleda napred u buducnost, ima kontakte sa pametnim ljudima i drzavnicima. Nije zaslepljen i nije zaglupljen laznim zapadnjackim sjajem. Vrlo je realan za razliku od naseg naroda koji je hipnotisan i zombiran. Ljudi hodaju i pronasaju se kao zombiji. Trpe sve nevolje i nedace koje nam zapad namece I za koje kazu da je to za nase dobro. Maltretiraju svoje porodice, ubijaju se medjusobno, umesto da se svi ujedine I zajednicki iskazu svoje nezadovoljstvo.

  • Lune says:

   Hm,hmm..vidi "cigani lete na nebo", "srbe kao nebeski narod"..?

 5. Rade says:

  Recimo da ti imaš pravo u izlaganju 100% sta ćemo sto podržavaš ološe objasni i to molim te sa svim vodećim ljudima si dobar,ali uvek svi ti valjaju i daju ti ozbiljan novac. Dali te je stid više da pričaš o dešavanjima u Srbiji i svetu.!

  • perungromovnik says:

   a ko si ti da sudis? "kako sudis tako ce ti biti sudjeno"! koje je olose i kada Kusta podrzao? ne lupaj nego razmisli prije nego bilo sta napises i bilo protiv koga! Kusta pise i izlaze sve u prenosnom znacenju, za one koji umeju da analiziraju i shvate smisao njegove poruke, a onaj koji ih ne shvata onaj je i zaslepljen zapadnim sistemima vrednosti i razmisljanja.

 6. dragoljub says:

  Sve revolucije na kraju jedu svju djecu.

 7. Pitagora says:

  Emir Kusturica je dovoljno visoko da ne mora da deli sudbinu naroda.

 8. Aleksandar says:

  Zasto ovaj mason ne kaze jednom istinu da iza bombardovanja stoji njegova jevrejska cionisticka masonerija????

 9. Aleksandar says:

  Rade@ Pa ne moze on protiv svoje masonske brace!

 10. Veselin says:

  Milošević je spremio da bombardovanje traje 2-3 dana, ali je vojska to produžila u rat koji je trajao 78 dana. To je zapadu nanelo najveći problem jer nije mogao da nastavi Treći Svetski rat. Zato danas u Svetu vladaju samo hladni ratovi, za što je najbolji pokazatelj Sirija.

 11. Derim says:

  Rade i Aleksandar! Navucite kondome na sebe. Mozda neko poveruje da ste i vi neki ku.rac. EMIR KUSTURICA JE PONOS SRPSKOG NARODA!

 12. Den says:

  https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0 Pogledaj te ovaj film , bit ce vam mnogo jasnije gdje smo danasa i zasto smo gdje jesmo...

 13. milanm says:

  Derim svaka na mjestu! Za Rade i Aleksandar....vidjela zaba kako se konj potkiva pa i ona digla nogu! Nije vam sve sto leti da se jede zapci! Uostalom za vas dvojicu su samo muve ostale na jelovniku.

 14. Đuka says:

  Tanko znanje iz filosofije, Sokrat nije osnivač demokratije, a Srbija je bombardovana i mnogo puta prije milošivića, razlozi su drugi. Fol intelektualac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *