ЕМИР КУСТУРИЦА: Нико није мрзео Русију више од овог човека!

EMIR KUSTURICA: Niko nije mrzeo Rusiju više od ovog čoveka!

3 maja 2020

Autor: Emir KUSTURICA

RADNA soba Zbignjeva Bžežinskog, jednog od generatora spoljnopolitičke strategije SAD, nije bila klasično uređena. Umjesto knjiga na policama su stajali luksuzni okviri u kojima nije bilo stranica niti sadržaja.

On je, međutim, napisao nekoliko naslova koji su izražavali mržnju prema Rusiji i želju da se jednog dana Kinezi nasele u ogromno prostranstvo zemlje koja svoje granice ne mijenja već više od dvjesto godina.Pisao je o potrebi provincijalizacije Moskve preko komadanja Ruske Federacije. On je to priželjkivao namrštenim očima, ali, na kraju, ništa se od toga nije desilo.

Što bi rekao Faustov Mefisto, „zlatno drvo života je snažnije od sive teorije“. Veliki književnik je dao prednost nedprevidivosti životnog čuda koje je, sada, u doba korone, SAD dovelo u mnogo nepovoljniji položaj od Ruske Federacije.

Surovost kapitalizma u obje zemlje razdvajaju duboke duhovne, običajne, vjerske razlike. Amerikanci vjeruju u profit iber ales, a Rusi se nisu odrekli Boga iako se ne odriču profita. Ne treba zaboraviti da ih vezuju ideje komfora koje, opet, prihvata čitav svijet. Čovjek zakorači u djelove Pekinga, Moskve, isto mu dođe kao da se obreo u nekoj četvrti San Franciska.

Utoliko prazne knjige na policama Zbignjeva Bžežinskog, užas praznine, nisu samo jednokratno upotrebljive, one u drugoj fazi postaju simptom nevolje.

Kada je veliki Rim gorio, velika je imperija propadala ne samo od gotske i vizigotske ruke, nego i zbog nevjerice stanovništva u poredak vlastitog carstva.

Taj nedostatak poretka vidljiv u doba korone je počeo davno. Upravo u vrijeme kada je dizajner sređivao radnu sobu Zbignjeva Bžežinskog, koji je tada režirao talibanske pobjede nad Brežnjevljevim tenkovima. Nije znao da će oni, na kraju, postati vjerni pratioci Osame bin Ladena, velikog prijatelja američke demokratije, pa onda njihovog najvećeg neprijatelja.

On je ubijen u Pakistanu, gdje je CIA trenirala mudžahedine za borbu protiv Sovjeta u Avganistanu.

I ne samo to. Kada je Nikson napravio dil sa Mao Cedungom – otvoreno je poglavlje privrednog napretka Kine, enormnog bogaćenja američke plutokratije, ali i sakaćenje američke privrede.

Velike nade čovjeka sa radnom sobom sa lažnim knjigama uperene su ka najvažnijem cilju – da će kad-tad, kao rasista, po osnovama biologije, Kinezi da savladaju Ruse. Nije isključeno, pošto biologija najčešće biva presudna, ali nije računao da se Rusija ne graniči samo sa Kinom nego, po mnogima, i sa Bogom.

Kao što nije računao da će Kinezi obnoviti puteve svile i bez ispucanog metka stići u Evropu, ali i u Ameriku, i da će u doba korone kupovati naftu od Rusa. Kao što, uostalom, nije predvideo Donalda Trampa na političkoj sceni SAD.

Nije, svakako, znao da će novi Predsjednik govoriti, a dijelom i primjenjivati, ideje suverene Amerike a ne svjetskog policajca, što je, u stvari, bila glavna premisa svih teorija Bžežinskog.

Ništa nije slučajno. SAD već deset godina vode neuspješne ratove, Avganistan, Etiopija, Irak, Libija, Sirija, pa je tako postalo razumljivo zašto je Barak Obama dobio Nobelovu nagradu.

Kada je umro čovjek u čijoj radnoj sobi su, na policama, stajale lažne knjige, sigurno nije prošao kroz vrata vječnosti i zakoračio u raj koji je Horhe Luis Borhes zamišljao kao neku vrstu biblioteke!

(Iskra)

KOMENTARI10 komentara

 1. garo says:

  Istina !!! Ali samo se ne slazem jer kazete da je covek, A NIJE COVEK vec bitanga i olos.

 2. Velika Metla says:

  Rusiju SAMO može i da mrzi. Ništa drugo on Rusiji ne može. Tu mu je početak,a i kraj.

 3. Rajko says:

  Sve je to normalno kod pravoslavaca. Poznato mi je za mnogo njih ali ne secam se da je neko pisao o mrznji nekog katolika prema katolicanstvu i katolickog naroda pa cu zamoliti Kusturicu ako zna za takve slucajeve da objavi isto ovako

 4. Popara Dorcol says:

  Ovo je najveci zlikovac koji se mogao videti I cuti na ekranima. Svaki put kada se pojavi, zatruje gomilu gledalaca. Ovo djubre je pobilo vise covecanstva od Madlein Olbrajt.

 5. Šmajser says:

  Bžežinski nije bio pravoslavac već poljski katolik. Zato je mrzeo ruse.

  • Velika Metla says:

   Nije on "katolik" nego POkatoličeni. Razlika drastična.

   • Čitalac H says:

    Tačno - pokatoličeni poljski Jevrejin.

  • Rajko says:

   E to nisam znao. Hvala

 6. persida says:

  Ovde niko ne pita zasto bas Kusturica treba da nam otkrije ono sto znaju i deca?

  • Mile says:

   Baš zbog te dece na Zapadnom Balkanu da ne krenu baš stopama Bžežinskog. Čuvaj se i ti da još više ne zastraniš jer bićeš biti lepa kao ovaj gore na sliku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *