ЕМИР КУСТУРИЦА ПРЕДВИЂА: Хришани ће нестати!

EMIR KUSTURICA PREDVIĐA: Hrišani će nestati!

25 decembra 2015

vf_emir_kusturica_4_6622Emir Kusturica, koji trenutno gostuje u Jermeniji, dao je intervju za tamošnji list Armenpress u kom je izjavio da između Srbije i Jermenije postoji mnogo sličnosti, ali i jedna razlika.

– Postoji jedna velika razlika među nama: vi Jermeni ste ujedinjeni, poznati ste kao narod koji je preživeo genocid i imate državu koja je kolektivni odgovor na sve ono što se desilo. Srbi imaju drugačiju istoriju. Srbi su bili izloženi redovnim napadima, genocidu o kom niko ne govori, ali se mi Srbi nismo ujedinili i predstavljeni smo kao kriminalci, umesto kao žrtve – rekao je Kusturica za Armenpress.

– Tokom Drugog svetskog rata ubijeno je 800 hiljada Srba. O tome postoje i knjige i izveštaji, ali za Evropu to kao da se nije desilo. Oni koji znaju za tu činjenicu, ignorišu je. Volim kad dođem u Jermeniju, ne samo zbog svega onoga što vidim, nego i zbog vašeg načina života; kod vas je sve nedvosmisleno. Kad sam bio u Turskoj, bio sam napadnut i rečeno mi je da nisam dobrodošao zbog mog stava vezanog za Srbe. Odgovorio sam da oni i ne moraju da se brinu zbog genocida (nad Srbima), pošto su i sami pobili milione Jermena tokom Prvog svetskog rata.

Emir Kusturica prihvatio je pravoslavlje i uzeo kršteno ime Nemanja 2005, piše jermenski list.

– Moja porodica delimično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten – rekao je on.

– Moja predviđanja su da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja. Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto verujem u kulturu, verujem i u Boga. Verujem da se on javlja kroz kulturu – istakao je Kusturica.

Upitan šta želi za Novu godinu, odgovorio je:

– Ne bih tražio Koka Kolu od Deda Mraza. Tražio bih nešto natprirodno: da više nema rata u svetu. I poželeo bih da Deda Mraz nađe Maradoni novi posao.

Inače, Kusturica će u Jermeniji održati koncert sa „The No Smoking Orchestra“.

(Armanpres, Informer)

KOMENTARI2 komentara

  1. Gordan says:

    Kusto, svaka ti je k'o u Njegoša.

  2. slavjan says:

    Poštovani Nemanja, neće nas hrišćana na čelu sa tobom nestati... Ali, bićemo ugroženi i mi i drugi koji su pravi Isusovi sledbenici, jer za nas dolaze teška vremena. U svetu zlotvori rogari i ovo je sad njegovo vreme. To mu je od Boga dato da bi se svaka duša opredelila sa kim će. No kad nastane novi "potop", ko preživi, živeće u raju koji se zove Zemlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *