ЕМИР КУСТУРИЦА: Република Српска мора да постоји!

ЕМИР КУСТУРИЦА: Република Српска мора да постоји!

6 јануара 2016

Kusturica 012401_04Прослављени режисер Емир Кустурица рекао је данас да ће Република Српска 9. јануара још једном обновити причу да је Република и да мора да има свој дан, те поручио да се не треба обазирати на „политичке одлуке које се зову уставним, а које, практично, негирају право“.

Кустурица је истакао да 9. јануар – Дан Републике Српске „мора да буде као што је увијек и био“.

„С обзиром на то да је пракса свјетске политике данас негација права и правде мислим да та борба у случају Републике Српске остварује свој пуни смисао и да ћемо, када сви дођемо тамо 9. јануара, још једном обновити исту причу – да је Република Српска Република и да она мора да има свој дан, посебно због тога што је та Република створена и прије него што је кренуо рат“, навео је Кустурица.

Он је указао да Република Српска „није исход тог рата, него појава живота у Републици БиХ“.

„Дан Републике је Дан Републике и Република Српска мора да опстане зато што је поред примједби које су дали одређени типови из Федерације, она једини гарант, у том дијелу БиХ, секуларног живота“, рекао је Кустурица.

Он је оцијенио да је „хришћанству готово иманентан секуларни живот, за разлику од сусједних религија, гдје то не постоји“.

„То уопште није довођење у питање друге религије, али оно на шта смо ми навикли у прошлости, треба да буде очувано, и мислим да је гарант тог живота управо Република Српска“, рекао је Кустурица.

Он је оцијенио да иза одлуке Уставног суда БиХ о неуставности Дана Републике Српске „стоји план који постоји и који се одвија по свом реду и који је вјероватно искомунициран између неких великих сила и званичног представника ОХР-а у БиХ“, да се једна по једна надлежност пренесе на Сарајево и да тако „практично дође до гашења“.

„Мислим да то неће успјети, не само због тога што је неопходно да се институције Републике Српске очувају, него зато што тај народ неће тако лако избрисати из памћења шта је заправо друга страна и шта им нуди друга страна и ко су људи који се налазе на другој страни и које су то институције“, рекао је Кустурица.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u