Emir Kusturica snima film o predsedniku

Emir Kusturica snima film o predsedniku

2 aprila 2014

emir_6 KusturicaProslavljeni srpski režiser Emir Kusturica počeo je pripreme za snimanje filma o urugvajskom predsedniku Pepeu Muhiki, koji će se verovatno zvati „Poslednji heroj“.

Dolazak srpskog režisera u Montevideo radi snimanja filma o najsiromašnijem predsedniku na svetu propratili su svi tamošnji mediji na naslovnim stranama, a sam Kusturica je rekao da je Muhiki verovatno jedini predsednik na svetu koji sa pravom može biti nazvan junakom.

„To je možda jedini predsednik koga možemo sa punim pravom nazvati junakom, neko ko je živeo kao revolucionar da bi se pretvorio u dobrog predsednika“, rekao je Kusturica nakon susreta sa Muhikom.

On je dodao da ne zna s kim bi uopšte mogao uporediti Muhiku, jer je predsednik Urugvaja po mnogo čemu poseban. „Ne znam da li bih mogao da ga uporedim sa bilo kim. Jer u njemu su se sjedinile razne utopije. Niko danas nije toliko napredan, tako liberalan i toliki socijalista. Niko nije proveo tu ideju, toliko dobrih socijalnih programa“, rekao je Kusturica.

On je naglasio da je Muhika čovek koji veruje u ideju i u potrebu da se izgradi jedan novi svet. „Ne možemo da stojimo na mestu i da ostanemo onakvi kakvi smo bili pre tri stotine godina“, naglasio je Kusturica.

Kada mu je Kusturica preneo da će se novi film verovatno zvati „Posljednji heroj“, predsednik Urugvaja je rekao da je mnogo takvih kao što je on i da nije nikakav heroj.

On je naglasio da je uživao u razgovoru sa srpskim režiserom i da je to bila prilika da kaže šta misli, bilo da greši ili da govori ispravno.

Urugvajska novinarka Hulijeta Rudič rekla je da je Muhika jedinstven za Kusturicu zbog svog koncepta da „vreme nije novac“.

„To je upravo ono zbog čega i mi u našem predsedniku vidimo jednog od poslednjih junaka ovog vremena“ rekla je Rudičeva, koja očekuje da Kusturičin film bude veliku hit u Latinskoj Americi i „pouka onim koji samo jure za novcem“.

Film „Poslednji heroj“ biće premijerno prikazan tek pošto u martu sledeće godine novi predsednik „preuzme palicu“ od Pepea Muhike.

Muhika, koji je inspiracija Kusturici za najnovije ostvarenje, bio je dugi niz godina gerilac i proveo je 15. godina u zatvorima vojne hunte.

Kao predsednik Urugvaja ostao je do kraja dosledan idealima socijalne pravde.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *