EMIR KUSTURICA: Sprečiti povratak nacizma u Evropi

EMIR KUSTURICA: Sprečiti povratak nacizma u Evropi

12 јануара 2014

emir-kusturica-putemProslavljeni režiser Emir Kusturica izjavio je da se bori protiv nametanja krivice Srbiji za početak Prvog svjetskog rata zato što se plaši povratka nacizma, kao krajnje moguće posledice takvih nastojanja.

„Radim to zbog slobode koju uživam i koja će mi biti ugrožena ako se nastavi revizija i ako se nešto što je `zakucano` u istorijskim knjigama kao istina menja u svoju suprotnost“, rekao je Kusturica za beogradski dnevnik „Blic“.

Kusturica ocenjuje da će tema odgovornosti za početak Prvog svetskog rata postati stvar tenzija i pitanja kakvu Evropu želi Engleska, odnosno kakvu Evropu želi Nemačka, a „najzgodnija za to potkusurivanje je oslabljena, mala i vrlo često u istoriji jadna, ali nikad neslobodna Srbija“.

On navodi da je ovu godinu počeo objavljivanjem pisma nekadašnjeg guvernera BiH Oskara Poćoreka ministru finansija austrougarske monarhije Leonu Bilinskom u kojem najavljuje rat godinu dana pre atentata u Sarajevu, zbog skretanja pažnje javnosti na povratak revizionizma istorije.

Kusturica ističe da postoje čitave gomile pisama, koje pokazuju da je Srbija Beču slala signale da austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand ne dolazi u BiH.

„Katarza Prvog svetskog rata ne može da se pripiše Srbiji, zato što je Srbija odrala svoje biće da pošalje toliko signala Beču da bi prestolonaslednih mogao da bude ubijen. Revizija istorije kojoj prisustvujemo i strah da će nam sloboda biti uskraćena nešto je zbog čega o svemu tome treba govoriti“, poručio je Kusturica.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Gojko B. says:

    Čim je Nmačka krenula u rasturanje bivše države bacizam je počeo. Mada tada nismo bili ni svesni . Priznavanjem Hrvatske za državu , čiji je ona bila satelit . Meni se čini da se preko Hrvatske, Nemačka pravda , pokušavajući sebe da na neki način opravda . Verovatno gurajući ponovo Austriju kao pralju, pogrešne politike izazivanja rata . Pošto više nisu ona vremena , nego su nova vremena . U kojima je rat profitabilan ali se počeo kritikovati sa svih strana . Zato se iznalaze novi načini bez rata , politikom i ekonomijom , koji treba srušiti kao bi se ostvarijo cilj . . .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u