ЕМИР КУСТУРИЦА УПОЗОРАВА НА ОНО ШТО НАМ СЕ СПРЕМА: „Ако крену ракете…“

ЕМИР КУСТУРИЦА УПОЗОРАВА НА ОНО ШТО НАМ СЕ СПРЕМА: „Ако крену ракете…“

8 септембра 2017

Пише: Емир Кустурица

…Ако дође до катаклизме капитализма, ако крене размјена нуклеарних ракета, нестаће људи у пакленој ватри, а васиона ће ћутке апсорбовати овај догађај. И, земља ће бити поново, али заслужено, сама, баш као што је била и прије 15 милиона година! Ако се неке животиње прошверцују, што би било праведно, све ће личити на Уефине забрањене утакмице, преостале животиње играће финале за опстанак своје врсте, али неће бити грамзивих људских очију у арени. На ово ме наводи податак да су послије атомске бомбе, које су САД бациле на Хирошиму, биљке паметно искористиле радијацију. Расле су пред очима људи који су умирали у пакленој врућини и радијацији. Ако се то деси – зашто ће бити тако? Због тога што се у посљедњих десет година сваки предмет који се добро продавао називао смарт! Од телефона до клозет шоље. У том поступку сви су постали паметни само је човјек остао глуп. И шта друго може да се деси неком ко је смислио све што му је потребно, а притом остао глуп!?

…Није ми тешко да замислим како читава планета послије атомског удара кључа као вода у шерпи док се припрема супа. Тешко ми је да замислим шта ће бити са нама. Не треба машта да се тај нуклеарни рат поистовјети са апокалипсом и човјековим кораком у пакао! Мало шта ће се ту десити, а да већ нисмо читали у књигама или нисмо већ видјели у филмовима! Питање је да ли ћемо стићи да видимо?! Нојева барка ће овог пута бити васионска направа која ће спашене одвести на другу планету! Тамо гдје, у међувремену, пронађу да има ваздуха и воде! Није познато ко је био на старозавјетној Нојевој барци и дочекао бијелог голуба са гранчицом рузмарина у кљуну и тако препознао да је друштво са брода спашено!!! Немамо увид у њихове биографије, али је одавно јасно да је казна због које су истјерани из раја била праведна. Није била до краја изведена како ваља! Требало је да нас, карго авионом, а не Нојевом барком, избаце, не онда и тамо, него данас на Блиски исток, неко од ратишта које су тамо у име демократије започели хуманисти!!!

…Ко су путници који ће се укрцати у васионску Нојеву барку? Представници елите, исти људи, перверзњаци који све чине данас да се деси нуклеарни рат! Они који нас финансијским шпекулацијама возе на крај. Док из васионског брода буду бацали поглед на мајку земљу перверзњаци ће кривицу  пребацити на читав људски род и кроз сузе констатовати да је тако морало бити. Најтеже ми пада што ће, изгледа једино, на крају, елита која је производила бруталну историју, имати користи од  прохујалих вијекова и блиставих тренутака науке, умјетности и великих надахнућа! Истини на вољу, на кратко, пошто ће на том другом свијету учинити исту грешку!!! Али ако дође та пропаст, нека буде, како каже једна пјесма, није штета! Када представници елите слете тамо гдје треба, они ће и живот на новој планети почети од краја! Због тога што у васионској Нојевој барци неће бити Индијанци који су схватили природу своје планете и нису је посматрали као власништво. Ту је можда исказана и највећа заблуда човјечанства. Земља посједује нас, а не ми Земљу. Сви на крају легнемо у њен загрљај!!! Зато не треба унапријед туговати за таквим спасом! Ништа роба! Јер човјек ипак не може започињати живот са краја. Онај који је уништио ратном економијом једну планету уништиће и другу.

(Искра.цо)

KOMENTARI14 коментара

 1. Beli Orao says:

  Баш тако Кустос! Планети ће бити боље без наше врсте!!!

 2. Zoran says:

  Ovaj jos nije ukapirao da Amerika nikad jaceg od Iraka nije napala, a uslov je da nema atomsku bombu. Amerika NIKAD nece ds padne nikog koji je iole jak, makar nemao atomsku bombu. Ko je ima, bez obzira koliko je jak, NEMA TEORIJE.

 3. Kvante says:

  Kapitalizam je sistem ekocidnog karaktera. Stvar je u tome sto kapitalizam moze da prezivi propast covecanstva. Sto se tice raketa, puna podrska nasem bratskom rezimu Kim Dzong Una i narodu Severne Koreje.

  • Zoran says:

   Ne moze kapitalizam da prezivi propast covecanstva ako nema ljudi. On zavisi od ljudi. Medjutim on je u osnovi prirodan zakon, tako da ako bude ljudi, bice i njega.

 4. Dusanka says:

  Svaka vam se rec pozlatila postovani gosp. Kusturica Bog vas blagoslovio.

 5. marko says:

  krivo kusturica pises AEMA TA ELITA GDE POBECI U SLUCAJU NUKLERANOG RATA NEMA ZIVOTA NIGDJE VAN ZEMLJE BAREM NE U OVOM PLANETARNOM SISITMEU OVIH PLANETA JEDINO ZEMLJA IMA UVJETE ZA ZIVOT DRUGE PLANETE NE

  • doktrina soka, says:

   Tako je Marko,ako idemo mi u pakao zvani nuklearni rat ide i "elita",ako misle da ce se spasiti,ne misle dobro jer su neopevani ludaci.

  • Miki says:

   Zat nije i Kusta elita on ce pobeci zajedno sa ostalom elitom

 6. Дуле says:

  Кусто, свака ти је на месту. Баш као и обично.

 7. triglav says:

  eh, kusturica, balkanci če preživeti i nuklearni rat, ovde se ne isplati baciti bombu, preživeti će i nuklearnu zimu posle toga, u pećinama, ako već više puta za vreme ledenog doba.

 8. Pitagora says:

  Svet ide kraju, i on je vrlo blizu. To je pisano u Bibliji. Kraj podrazumeva drugi dolazak Gospoda našega Isusa Hrista i spasenje pravednih, te znači ispunjenje a ne katastrofu. Kusturica govori kao mirotvorac i ekologista, a ne kao vernik, jer on to nije.

 9. Prle says:

  Неће доћи до нуклеарног уништења али ће доћи моралног уништења људи. Управо због страха од нуклеарног рата већ дуго и нема озбиљнијих рстова, а ратови су природни чистачи друштва. Зато сада имамо тако огромне поремећаје као што су лезбејке и педери,фиминизам,дрога итд.

 10. Flok says:

  Kusta sneo jaje i izmislio toplu vodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u