ЕНГДАЛ: Америка преко НВО у другим земљама обучава опозицију за обојене револуције

ENGDAL: Amerika preko NVO u drugim zemljama obučava opoziciju za obojene revolucije

18 oktobra 2020

Autor: Vilijam ENGDAL

OD avgustovskih izbora, Belorusiju potresaju orkestrirani protesti u kojim se predsednik Lukašenko optužuje za izbornu krađu.Opozicija u egzilu je aktivna sa teritorija baltičkih NATO članica.

Prošle godine, Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) koju finansira američka vlada, navela je na svom vebsajtu 34 granta za projekte u Belorusiji. Svi oni imali su za cilj da stvore i obuče niz opozicionih grupa suprotstavljenih Lukašenku, koje bi formirale domaće NVO.

Grantovi su izdvajani za projekte sa nazivima poput „Jačanje NVO: Za uvećanje lokalnog i regionalnog građanskog angažmana; ili „Identifikacija lokalnih problema i razvoja agitatorskih strategija“.

Cilj ovog drugog bio je „proširenje onlajn skladišta publikacija koje nisu lako dostupne unutar države, uključujući radove iz oblasti politike, građanskog društva, istorije, ljudskih prava i nezavisne kulture“.

NED je nudio i grant za „odbranu i jačanje nezavisnih novinara i medija“. A tu je i: „Jačanje NVO: Za osnaženje omladinskog građanskog angažmana“.

Veliki NED grant otišao je i za „obučavanje demokratskih stranaka i pokreta za efikasno sprovođenje agitatorskih kampanja“.

Iza bezazleno naslovljenih projekata NED-a nalazi se obrazac za stvaranje specijalno obučene opozicije potrebne za CIA-NED model „obojenih revolucija“.

(iz šireg autorovog teksta)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *