ЕНГДАЛ: Америка преко НВО у другим земљама обучава опозицију за обојене револуције

ЕНГДАЛ: Америка преко НВО у другим земљама обучава опозицију за обојене револуције

18 октобра 2020

Аутор: Вилијам ЕНГДАЛ

ОД августовских избора, Белорусију потресају оркестрирани протести у којим се председник Лукашенко оптужује за изборну крађу.Опозиција у егзилу је активна са територија балтичких НАТО чланица.

Прошле године, Национална задужбина за демократију (NED) коју финансира америчка влада, навела је на свом вебсајту 34 гранта за пројекте у Белорусији. Сви они имали су за циљ да створе и обуче низ опозиционих група супротстављених Лукашенку, које би формирале домаће НВО.

Грантови су издвајани за пројекте са називима попут „Јачање НВО: За увећање локалног и регионалног грађанског ангажмана; или „Идентификација локалних проблема и развоја агитаторских стратегија“.

Циљ овог другог био је „проширење онлајн складишта публикација које нису лако доступне унутар државе, укључујући радове из области политике, грађанског друштва, историје, људских права и независне културе“.

NED је нудио и грант за „одбрану и јачање независних новинара и медија“. А ту је и: „Јачање НВО: За оснажење омладинског грађанског ангажмана“.

Велики NED грант отишао је и за „обучавање демократских странака и покрета за ефикасно спровођење агитаторских кампања“.

Иза безазлено насловљених пројеката НЕД-а налази се образац за стварање специјално обучене опозиције потребне за ЦИА-NED модел „обојених револуција“.

(из ширег ауторовог текста)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u